Dark Mode On / Off

Mire figyeljünk a bútorválasztásnál egy konyha esetében?

Mire figyeljünk a bútorválasztásnál egy konyha esetében?

Egy szekrénysor, egy asztal, két szék – sokak szerint ennyiből áll egy konyha bebútorozása. Ha valaki megelégszik a minimummal, az követheti ezt az irányt, a konyha viszont sokkal fontosabb annál, minthogy meggondolatlanul válogassunk bele bútorokat. Összefoglaltuk, mire kell figyelni, milyen lehetőségek közül lehet választani. Tehát mire figyeljünk a bútorválasztásnál egy konyha esetében?

Egy konyha lehet kicsi vagy nagy, a dizájnját tekintve ultramodern vagy hagyományos, szolgálhat a családi étkezések otthonául, helyet adhat az ételkülönlegességek megalkotásának. Ahány konyha, annyi megoldás, és mivel egy fontos, az életünk szempontjából legtöbbször központi helyiségről van szó, ennek tudatában is kell berendezni.

A konyhabútor választása előtt sok mindent át kell gondolni. Alapkérdés, hogy kell-e bele étkezőszettet tervezni, vagy az elkészült ételek elfogyasztására másik szobát szemeltünk-e ki. Az is fontos, hogy valaki konyhatündér-e, aki imád főzni, vagy többnyire máshogy oldja meg az étkezést. A lényeg, hogy jól át kell gondolni, mit várunk el a konyhától. A bútorokkal kapcsolatban további hasznos információkat itt találni: https://www.expedo.hu/konyha/

A hűtő, tűzhely, mosogató háromszög

Ha a konyha egyben étkező is, szükség lesz benne egy asztalra, illetve négy, esetleg hat székre. Ezeket számon kell tartani a tervezésnél, mindenképp úgy érdemes gondolkozni, hogy a székeknek bőven legyen helye, hiszen folyamatosan kihúzgálja majd azokat a család minden tagja. Nem hátrány, ha az étkezési pont közel helyezkedik el a munkapulthoz, hiszen a legtöbb étel onnan kerül át az asztalra. Ha valaki szeret kényelmesen dönteni, választhat az étkezőgarnitúrák között, ám ha egyedi megoldások iránt érdeklődik, önállóan is párosíthatja az asztalt a székekkel.

Akit érdekel a konyhaművészet, a gasztronómia, a funkcionalitást figyelembe véve rendezze be a helyiséget. Nem elég, hogy valami szép. Ha nem praktikus, és használat közben csak a gond van vele, felesleges. Ezt át kell gondolni a polcrendszerek és fiókok kialakításánál.

A sütéshez és főzéshez három bázispont tartozik: a hűtő, ahonnan érkeznek az alapanyagok, a tűzhely, ahol a munka érdemi része folyik, és a mosogató, ahol a koszos edények kikötnek. Ez a három pont helyezkedjen minél közelebb egymáshoz, hogy ne kelljen kilométereket talpalni. Van, aki a hűtőt eldugja szem elől, és a kamrába telepíti – ezt nem javasoljuk akkor, ha az illető szeret főzni, mert folyamatosan a két helyiség között ingázik majd. Ha viszont a hűtő, tűzhely, mosogató hármas a munkapult körül helyezkedik el, az kész főnyeremény. Ezután lehet helyet találni a mikrónak és a mosogatógépnek.

A méret a lényeg

A konyha kialakításánál figyelembe kell venni, kik használják az eszközöket. Ha az egész család kétméteres testmagassággal rendelkezik, mehetnek a plafonig a szekrények, a pultot pedig úgy kell belőni, hogy ne csak görnyedve, meghajlott háttal lehessen rajta dolgozni. Apróbb testméreteknél szintén alkalmazkodni kell a körülményekhez, ezért a polcokat olyan helyre kell felszerelni, ahol létrázás nélkül is elérhetőkké válnak. Ha egy családban apuka két méter feletti, anyuka viszont alig „egyhatvan”, kompromisszumos megoldásra kell törekedni. Vegyük figyelembe azt is, hogy a gyerekek szeretnek segíteni sütés közben, számukra egy mobil fellépő jelenthet kiváló kiegészítőt.

Apróságnak tűnhet, de a bútor beszerelése előtt figyelni kell rá, hogy balkezes vagy jobbkezes használja majd többször. Nem mindegy, hogyan esik kézre a munkapult, a mosogató, de az sem, merre nyílnak az ajtók, hol helyezkednek el a villanykapcsolók és a konnektorok. A legjobban akkor járunk, ha nem kapkodunk, a végső döntés előtt minden megtervezünk egy papírlapon, majd élesben is megpróbáljuk lemodellezni, hogyan működik a kitalált szisztéma. Ha ez megvan, akkor már csak a tökéletes bútorokat kell a megálmodott dizájnhoz megtalálni.

#szponzorálttartalom (Fotó: Expedo.hu)

Még mire figyeljünk a bútorválasztásnál egy konyha esetében?

OLVASS TOVÁBB:

Luxus vagy ésszerű döntés: Új kényelmi gép a házban

Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
66 vélemény