Dark Mode On / Off

Minden otthonba vitorlavirágot!

A vitorlavirág (Spathiphyllum wallisii) a kontyvirágfélék családjába tartozik. Kevés munkát igényel, így a könnyen tartható növények közé sorolhatjuk. Minden otthonba bátran ajánljuk!

Vitorlavirág kinézete

Kolumbia és Venezuela területéről származik, de hazánkban is meglepően jól érzi magát. Márciustól, szeptemberig virágzik. Hosszúkás, lándzsa alakú, sötétzöld leveleivel, valamint érdekes, vitorlára emlékeztető fehér virágaival összetéveszthetetlen. A virágai tulajdonképpen nem valódi virágok, hanem fellevelek, melyek körbeveszik a torzsavirágzatot. Ezek a”virágok” 6 hétig fehérek maradnak, majd átalakulnak zölddé. 23-45 cm magasra nő meg.

Fotó: Pixabay

A tartása az egyik legkönnyebb dolog!

Kiválóan alkalmazkodó, kevés igényű növény, így érdemes feldobni vele az otthonunk. A félárnyékos helyeket szereti, a túlzott napfényt nem. A növényt tápanyagban gazdag, tőzegalapú, laza szerkezetű, jó vízáteresztő képességű virágföldbe tegyük mindenképpen.

A 18-25 fok az ideális a számára. Télen is legalább 16 fokban teleltessük.  Vízigénye átlagos. Talaját mindig tartsuk nyirkosan, viszont a pangó víz hatására gyökérrothadás alakulhat ki, ezt igyekezzünk kiküszöbölni. 

Lágy, szobahőmérsékletű vízzel locsoljuk a növényt. A vízpermetért, párásításért is nagyon hálás. Télen kevesebb öntözést igényel. Átültetése február, március táján történjen. Szaporítani tőosztással vagy magról lehet.

A pajzstetvek és az atkák az ellenségei.

Érdekességek a vitorlavirággal kapcsolatban

A vitrolavirág nem csak szép, és nem csupán a szoba levegőjének szén-dioxid tartalmát csökkenti, hanem más káros anyagok mennyiségét is. Az egyik leghatékonyabb légtisztító növény. Könnyen felszívja az otthoni toxinokat, káros anyagokat a levegőből.

Ha lekonyulnak a levele, akkor szomjas a növény,azonnali locsolást igényel. Ha túl sok napfény éri a vitorlavirágot, akkor megbarnul a virág része. Viszont túl kevés napfény esetén, semmiképpen sem virágzik ki. Tűző napfényre, vagy fűtőtest mellé se tegyük. A legjobb neki valamilyen félárnyékos hely.

A növény mérgező lehet a kutyák és a macskák számára! Így erre kellőképpel figyeljünk, ha háziállatot tartunk.

A vitorlavirággal az otthonunkba nem csak zöldet, hanem eleganciát, szépséget is hozhatunk, miközben nagyon hálás növény, nem igényel különleges gondozást.

Ha kedvet kaptál a növénytartáshoz az otthonodban, akkor nézd meg az alábbi cikkünk is.

A fő kép forrása: Fotó: V. Topor Erika – Kertportal.hu

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE HASZNOS TARTALMAKÉRT!

Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
40 vélemény
×