Dark Mode On / Off

Hogyan hat az akupunktúra az állatok esetében?

Ahogy már a korábbi írásomban is említettem, az akupunktúra az egyik alappillére a több ezer éves múlttal rendelkező Hagyományos Kínai Orvoslásnak.

Mind az emberek, mind az állatok esetében a világ egyik legrégebbi terápiás módszere.  Az állatok akupunktúrás kezeléséről szóló első bizonyítékok Kr.e. 1300 körülről származnak. Míg az első kínai állatorvosi szöveg, amely a lovak akupunktúrával és gyógynövényekkel történő kezeléséről szól, Kr.e. 450-ben született.

A lovak akupunktúrás kezelése nem újkeletű dolog.

Az akupunktúrás kezelések során a speciális tulajdonságokkal rendelkező akupunktúrás pontok stimulálásával hatunk a csatornákban, ún. meridiánokban áramló életenergiára (Qi-re, etjsdCsí) és Vérre, valamint a szervezet Yin és a Yang aspektusára többek között.

A HKO szerint a hosszú és egészséges élet alapja az egyensúly. S abban az esetben, ha ez az egyensúly bármilyen oknál fogva (veleszületett energiahiány, külső patogén faktorok betörése a szervezet mélyebb rétegeibe, a Qi- és/vagy a Vér áramlásában bekövetkező stagnáció, a belső patogén faktorok okozta diszharmóniák, szerzett energiahiányos állapotok, Yin- és/vagy Yang-hiány stb.) megborul, akkor az diszharmóniához, majd egyértelmű klinikai tünetek formájában is megnyilvánuló betegségekhez vezet. Az akupunktúrás kezelés célja is, ahogy a HKO más módszereinek is, tehát az egyensúly helyreállítása és fenntartása a szervezetben.

De milyen folyamatok is zajlanak le tulajdonképpen a házi állataink szervezetében az akupunktúrás kezelés során?

Ha röviden szeretnék válaszolni, akkor csak annyit mondanék, hogyan ugyanazok, mint az ember esetében. Ugyanis a háttérben meghúzódó hatásmechanizmus emberek és állatok esetében is azonos.

Az akupunktúrás pont beszúrásakor több szinten zajlanak az események a szervezetben. A beszúrás helyén egy aprócska mikrotraumát okozunk, amely egy nagyon bonyolult láncreakciót indít el, melynek végeredménye a vérkeringés és az immunrendszer érzékenységének helyi fokozása mellett a lágyszövetek relaxációja/ellazulása lesz. Ebből fog az is következni, hogy az akupunktúrás tűk egy idő után már elvesztik „tartásukat” és maguktól kiesnek.

Emellett azonban számos folyamat zajlik le a beszúrás helyétől messzebb is a szervezetben. Kimutatott tény, hogy az akupunktúrás kezelések hátterében összetett idegélettani hatásmechanizmusok állnak. A speciális pontok stimulálásával tehát a központi idegrendszer különböző területeire fejtünk ki hatást, amely aztán magával vonja a hormonrendszerre és az immunrendszerre gyakorolt speciális hatásokat is.

De mindez miben fog végül megnyilvánulni? Mit eredményez az akupunktúrás kezelés?

 • Gyulladáscsökkentés
 • Fájdalomcsillapítás
 • Vér- és nyirokkeringés fokozása, javítása
 • Különböző sejtek aktiválása
 • Számos mediátor és különböző vegyület felszabadulása és véráramba jutása

Az adott akupunktúrás kezelés pontos hatása minden esetben függ a pontválasztástól, az akupunktúrás pont stimulálásának módjától, illetve a stimulálás hosszától (tehát hogy mennyi ideig vannak a kezelt állat testében). A helyes pontválasztáshoz és a stimulálás módjának kiválasztásához azonban elengedhetetlen a pontos HKO diagnózis felállítása is.

Minden olyan esetben érdemes igénybe venni, ami nem igényel sebészeti beavatkozást.

Jogosan merül fel a kérdés, hogy ez végül is mit jelent az állatok szempontjából? Milyen esetekben érdemes az akupunktúrás kezelést igénybe venni a házi állatok esetében?

Erre a kérdésre is van egy nagyon rövid válasz, ami így hangzik: minden olyan esetben, amikor nem kell metszeni, azaz a folyamat nem igényel sebészi beavatkozást. (Természetesen a műtétet követő rehabilitációs folyamatban már fontos szerepet tölthet be az akupunktúra nemcsak az ortopédiai vagy neurológiai esetekben.)

A National Institutes of Health az akupunktúráról és hatásáról kiadott nyilatkozata szerint az akupunktúra hatékony kezelési módszer

 • a mozgásszervrendszer megbetegedéseinél és az azok következtében kialakult fájdalom esetében (pl. ízületgyulladás, ínsérülés)
 • az emésztőrendszeri problémák esetében (pl. IBD, hasmenés, fekélyes colitis, gyomorfekély,hasi fájdalom,hányinger és a hányás)
 • a légúti megbetegedések kezelésében (pl. meghűlés, asztma)
 • a szaporodásbiológiai zavarok és megbetegedések kezelésében (pl. különböző termékenységi zavarok, infertilitás, méhvérzés csillapítása, ovuláció szabályozása, magzatburokvisszartás)
 • immunmoduláns hatásának következtében pedig az immunológiai hátterű elváltozások esetén is.

S bár az akupunktúra sem csodamódszer, s nem tud minden betegséget nyomtalanul meggyógyítani, mégis számos esetben érdemes a klasszikus, nyugati orvoslás kiegészítéseképpen bevetni.

Az állatorvosi akupunktúra javallatai:

 • heveny és krónikus, idült fájdalom (pl. hát- és ízületi fajdalom, fogfájás, fejfájás)
 • mozgásszervi betegségek (pl. ízületi gyulladás, ínproblémák, izomfájdalom, az izmok túlzott merevsége)
 • idegrendszeri problémák (pl. arcideg-bénulás, „head-shaking”)
 • légzőrendszer megbetegedései (pl. ló asztma, hörgőgyulladás, orr melléküregeinek gyulladása)
 • emésztőrendszeri zavarok (pl. gyomorfekély, hasmenés, visszatérő kólika)
 • bőrproblémák (pl. ekcéma)
 • termékenységi problémák (pl. impotencia, libidócsökkenés, infertilitás)
 • viselkedési problémák

Ha szeretnél további hasznos információkat olvasni a témában, látogass el a honlapomra https://drtornyi.hu/ !

Dr. Tornyi Katalin

Dr. Tornyi Katalin

Dr. Tornyi Katalin a lovak és pónik fogtündére, holisztikus és integratív szemléletű ló-egészségügyi szakállatorvos vagyok.

Mind a hétköznapjaimban, mind a hivatásomban fontos szerepet tölt be már hosszú évek óta a Hagyományos Kínai Orvoslás és a mögötte álló filozófiai rendszer is. Én vagyok az az állatorvos, aki “sündisznóvá” varázsolja a kisállatokat és lovakat a gyorsabb, illetve teljesebb gyógyulás, valamint a hosszútávú minőségi élet biztosítása érdekében. Tehát állatorvosi akupunktőr, 5 elemes takarmányozás terapeuta, valamint hagyományos Kínai gyógynövény-terapeuta is vagyok. Mivel mindig is érdekelt az anatómia és a biomechanika is, így kutya, illetve ló osteo- és fizioterapeuta képesítést is szereztem.

Egyébként pedig egy folyamatosan pörgő, örökmozgó, tudásra szomjazó, céltudatos, egészségesen kíváncsi vállalkozó nő vagyok.

Ajánlott cikkek