Dark Mode On / Off

Hogyan hat az akupunktúra az állatok esetében?

Ahogy már a korábbi írásomban is említettem, az akupunktúra az egyik alappillére a több ezer éves múlttal rendelkező Hagyományos Kínai Orvoslásnak.

Mind az emberek, mind az állatok esetében a világ egyik legrégebbi terápiás módszere.  Az állatok akupunktúrás kezeléséről szóló első bizonyítékok Kr.e. 1300 körülről származnak. Míg az első kínai állatorvosi szöveg, amely a lovak akupunktúrával és gyógynövényekkel történő kezeléséről szól, Kr.e. 450-ben született.

A lovak akupunktúrás kezelése nem újkeletű dolog.

Az akupunktúrás kezelések során a speciális tulajdonságokkal rendelkező akupunktúrás pontok stimulálásával hatunk a csatornákban, ún. meridiánokban áramló életenergiára (Qi-re, etjsdCsí) és Vérre, valamint a szervezet Yin és a Yang aspektusára többek között.

A HKO szerint a hosszú és egészséges élet alapja az egyensúly. S abban az esetben, ha ez az egyensúly bármilyen oknál fogva (veleszületett energiahiány, külső patogén faktorok betörése a szervezet mélyebb rétegeibe, a Qi- és/vagy a Vér áramlásában bekövetkező stagnáció, a belső patogén faktorok okozta diszharmóniák, szerzett energiahiányos állapotok, Yin- és/vagy Yang-hiány stb.) megborul, akkor az diszharmóniához, majd egyértelmű klinikai tünetek formájában is megnyilvánuló betegségekhez vezet. Az akupunktúrás kezelés célja is, ahogy a HKO más módszereinek is, tehát az egyensúly helyreállítása és fenntartása a szervezetben.

De milyen folyamatok is zajlanak le tulajdonképpen a házi állataink szervezetében az akupunktúrás kezelés során?

Ha röviden szeretnék válaszolni, akkor csak annyit mondanék, hogyan ugyanazok, mint az ember esetében. Ugyanis a háttérben meghúzódó hatásmechanizmus emberek és állatok esetében is azonos.

Az akupunktúrás pont beszúrásakor több szinten zajlanak az események a szervezetben. A beszúrás helyén egy aprócska mikrotraumát okozunk, amely egy nagyon bonyolult láncreakciót indít el, melynek végeredménye a vérkeringés és az immunrendszer érzékenységének helyi fokozása mellett a lágyszövetek relaxációja/ellazulása lesz. Ebből fog az is következni, hogy az akupunktúrás tűk egy idő után már elvesztik „tartásukat” és maguktól kiesnek.

Emellett azonban számos folyamat zajlik le a beszúrás helyétől messzebb is a szervezetben. Kimutatott tény, hogy az akupunktúrás kezelések hátterében összetett idegélettani hatásmechanizmusok állnak. A speciális pontok stimulálásával tehát a központi idegrendszer különböző területeire fejtünk ki hatást, amely aztán magával vonja a hormonrendszerre és az immunrendszerre gyakorolt speciális hatásokat is.

De mindez miben fog végül megnyilvánulni? Mit eredményez az akupunktúrás kezelés?

 • Gyulladáscsökkentés
 • Fájdalomcsillapítás
 • Vér- és nyirokkeringés fokozása, javítása
 • Különböző sejtek aktiválása
 • Számos mediátor és különböző vegyület felszabadulása és véráramba jutása

Az adott akupunktúrás kezelés pontos hatása minden esetben függ a pontválasztástól, az akupunktúrás pont stimulálásának módjától, illetve a stimulálás hosszától (tehát hogy mennyi ideig vannak a kezelt állat testében). A helyes pontválasztáshoz és a stimulálás módjának kiválasztásához azonban elengedhetetlen a pontos HKO diagnózis felállítása is.

Minden olyan esetben érdemes igénybe venni, ami nem igényel sebészeti beavatkozást.

Jogosan merül fel a kérdés, hogy ez végül is mit jelent az állatok szempontjából? Milyen esetekben érdemes az akupunktúrás kezelést igénybe venni a házi állatok esetében?

Erre a kérdésre is van egy nagyon rövid válasz, ami így hangzik: minden olyan esetben, amikor nem kell metszeni, azaz a folyamat nem igényel sebészi beavatkozást. (Természetesen a műtétet követő rehabilitációs folyamatban már fontos szerepet tölthet be az akupunktúra nemcsak az ortopédiai vagy neurológiai esetekben.)

A National Institutes of Health az akupunktúráról és hatásáról kiadott nyilatkozata szerint az akupunktúra hatékony kezelési módszer

 • a mozgásszervrendszer megbetegedéseinél és az azok következtében kialakult fájdalom esetében (pl. ízületgyulladás, ínsérülés)
 • az emésztőrendszeri problémák esetében (pl. IBD, hasmenés, fekélyes colitis, gyomorfekély,hasi fájdalom,hányinger és a hányás)
 • a légúti megbetegedések kezelésében (pl. meghűlés, asztma)
 • a szaporodásbiológiai zavarok és megbetegedések kezelésében (pl. különböző termékenységi zavarok, infertilitás, méhvérzés csillapítása, ovuláció szabályozása, magzatburokvisszartás)
 • immunmoduláns hatásának következtében pedig az immunológiai hátterű elváltozások esetén is.

S bár az akupunktúra sem csodamódszer, s nem tud minden betegséget nyomtalanul meggyógyítani, mégis számos esetben érdemes a klasszikus, nyugati orvoslás kiegészítéseképpen bevetni.

Az állatorvosi akupunktúra javallatai:

 • heveny és krónikus, idült fájdalom (pl. hát- és ízületi fajdalom, fogfájás, fejfájás)
 • mozgásszervi betegségek (pl. ízületi gyulladás, ínproblémák, izomfájdalom, az izmok túlzott merevsége)
 • idegrendszeri problémák (pl. arcideg-bénulás, „head-shaking”)
 • légzőrendszer megbetegedései (pl. ló asztma, hörgőgyulladás, orr melléküregeinek gyulladása)
 • emésztőrendszeri zavarok (pl. gyomorfekély, hasmenés, visszatérő kólika)
 • bőrproblémák (pl. ekcéma)
 • termékenységi problémák (pl. impotencia, libidócsökkenés, infertilitás)
 • viselkedési problémák

Ha szeretnél további hasznos információkat olvasni a témában, látogass el a honlapomra https://drtornyi.hu/ !

Dr. Tornyi Katalin

Dr. Tornyi Katalin

Dr. Tornyi Katalin a lovak és pónik fogtündére, holisztikus és integratív szemléletű ló-egészségügyi szakállatorvos vagyok.

Mind a hétköznapjaimban, mind a hivatásomban fontos szerepet tölt be már hosszú évek óta a Hagyományos Kínai Orvoslás és a mögötte álló filozófiai rendszer is. Én vagyok az az állatorvos, aki “sündisznóvá” varázsolja a kisállatokat és lovakat a gyorsabb, illetve teljesebb gyógyulás, valamint a hosszútávú minőségi élet biztosítása érdekében. Tehát állatorvosi akupunktőr, 5 elemes takarmányozás terapeuta, valamint hagyományos Kínai gyógynövény-terapeuta is vagyok. Mivel mindig is érdekelt az anatómia és a biomechanika is, így kutya, illetve ló osteo- és fizioterapeuta képesítést is szereztem.

Egyébként pedig egy folyamatosan pörgő, örökmozgó, tudásra szomjazó, céltudatos, egészségesen kíváncsi vállalkozó nő vagyok.

Ajánlott cikkek

You have successfully subscribed to the newsletter

Hupsz....valami elromlott. Kérjük, próbáld újra! :)

A Kertportál az általad ezen az űrlapon megadott információkat arra használja, hogy kapcsolatba lépjünk veled, valamint frissítéseket és kertészeti tippeket küldjünk neked.