Dark Mode On / Off

Miért szükséges éles kés a konyhai műveletekhez?

éles kés - kniland.hu - Miért szükséges éles kés a konyhai műveletekhez?

Sokan szeretnek a konyhában tevékenykedni. Mára már az is bebizonyosodott, hogy a konyhai műveletek, a sütés és a főzés mentálisan is pozitívan hat ránk. Azok, akik szeretik a kulináris élvezeteket és rendszeresen serénykednek a konyhában, általában a kést sorolják fel első helyen, amikor a kedvenc eszközükről kérdezzük őket. Nagyon lényeges szempont azonban, hogy a kés jól kézre álljon és éles legyen.

A kés, egyike azon felszereléseknek, amelyet a profi szakács nem nélkülözhet. Miért is kulcsfontosságú, hogy a konyhában csakis éles késsel dolgozzunk? Mi ennek a jelentősége? A cikkben a minőségi konyhai kések előnyeit ecseteljük.

Az éles kés biztonságos

Az éles késsel, sokkal biztonságosabb dolgozni, húst szeletelni, zöldséget aprítani, mint egy életlen késsel. A tompa élű kés ugyanis gyorsan megcsúszik az adott alapanyagon és általában ebből adódik a legtöbb konyhai baleset, nem pedig az éles kések okoznak sérüléseket. A tompa kés használatakor nagyobb nyomást gyakorolunk az adott húsra, vagy más alapanyagra, ami könnyen meg is csúszik, ami egyenes út a konyha balesethez, sérüléshez. Ráadásul egy életlen kést irányítani sem tudunk úgy, mint egy éles konyhai eszközt.

Pompás ételeket szolgálhatunk fel, ha éles a késünk

Az éles kés nem csak a szép szeletelést, aprítást teszi lehetővé, de az étel minőségét is javítja. A tompa kés jelentősen károsítja az ételt, annak sejtjeit. Amikor fel akarunk szeletelni egy szép, húsos gyümölcsöt és tompa késsel dolgozunk, akkor voltaképpen kárt teszünk az adott zöldségben, vagy gyümölcsben, ami sokkal hamarabb megbarnul és elfonnyad és ez a hatás még az étel ízén is változtat valamennyit. A tompa késsel történő szeletelés szinte kiszorítja az adott ételből – legyen szó húsról, zöldségről, vagy fűszernövényről – a nedvességet, és kiszárítja azt. Ez pedig negatív hatással van az elkészült ételre, annak textúrájára, ízére és frissességére.

A könnyen kezelhető éles késsel a szeletelés gyerekjáték és még arra is marad idő, hogy kiéljük a konyhában a kreativitásunkat.

Az éles kés gyorsabb és hatékonyabb munkavégzést tesz lehetővé

Nincs is annál bosszantóbb, amikor gyorsan szeretnénk a konyhában, a konyhai műveletekkel haladni, de egy tompa kés akad a kezünkbe. Az életlen kés csak hátráltat bennünket a munkában, márpedig az idő fontos tényező a mindennapjainkban. A kés élezése éppen ezért alapvető dolog minden egyes konyhai tevékenység előtt. A kés élezése nem csak egyszerű, hanem egy nagyon gyors művelet is. Az éles késsel tehát sokkal gyorsabban elvégezhetjük az olyan konyhai feladatokat, mint vágás, aprítás, szeletelés és ezzel sok időt spórolhatunk.

Az éles kés nem szegi a kedvünket

Egy éles késsel gyorsabban haladunk, olyan ízeket és zamatokat kapunk, amire számítunk, amikor nekiállunk egy-egy recept elkészítésének. Ha jól haladunk és sokat remekelünk a konyhában, akkor a főzés egy olyan szenvedély lehet az életünkben, amit soha sem ununk meg, és soha nem szeretnénk arról lemondani.

Ha nem csak a konyhában remekelünk, hanem más olyan tevékenységeket is végzünk, amihez kés szükségeltetik, akkor a Kizlyar Supreme késeket is kipróbálhatjuk. A Kizlyar Supreme egy szentpétervári orosz késgyártó. Ezek a kések kiváló minőségű alapanyagokból készülnek. A kések készítésénél a cég az orosz kések hagyományát és a nyugati elemekkel ötvözi.

Fotó: REDPIXEL.PL / Shutterstock.com

Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
66 vélemény
×