Dark Mode On / Off

Diótermesztés: Alig termett dió idén

diótermesztés - hírek - rumos diólekvár

A sokéves termésátlag felét, mintegy 3,5-4,0 ezer tonna diót lehet csak betakarítani ebben az évben – közölte a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács. A héjas dió termelői ára, illetve a dióbél fogyasztói ára ennek ellenére egyelőre a tavalyi, átlagosnak tekinthető szinten mozog. Diótermesztés videóval!


A jelentős terméskiesésért döntően a tavaszi fagyok felelnek, de az utóbbi hetek extrém csapadékos időjárása is jelentősen hátráltatta a betakarítást. A tavalyihoz hasonlóan nagy károkat okozott a dióburok-fúrólégy is, amelynek kártétele elsősorban a Dunántúlra jellemző.


A dióbél termelői árai az elmúlt években átlagosan kilogrammonként 1500-2000 forint között mozogtak, a fogyasztói ár pedig minőségtől függően kilogrammonként bruttó 2500-4000 forint között alakult. A dióbél piaca érdemben novemberben indul, az árakat pedig az import mennyisége és ára befolyásolja majd.   

Ha érdeklődsz a diótermesztés után vagy többet szeretnél tudni, akkor Ábrahám György agrármérnök videójából rengeteg hasznos információt megtudhatsz:

A videóban a diófa metszéséről beszél a szakember és a legfontosabb betegségekről.

A kistermelők is bajban vannak!

A hazai diótermesztés egyre nagyobb kérdés a dióbelet felhasználó kistermelőknek is.

Ha az idős diófáinkat nem tudjuk megvédeni, akkor akár a Nemzetközi Lekvárveseny Nagy Arany érmes és Év kiváló terméke díjas Rumos Diólekvárunk is veszélybe kerülhet.

– nyilatkozta magazinunknak a Gourmet&Delicious Magazin tulajdonosa.

Mivel a dióbél hazánkban egy kedvelt csemege is, gyakori alapanyaga az ünnepi konyhának is, így nemcsak a kilós árának növekedése, de lassan már beszerzése is komoly munkát és utánajárást fog okozni egy háziasszonynak.

Ha viszont diós édességreceptre vágysz, akkor itt egy gluténmentes tiramisu recept a Manufaktúra konyhájából. Kattints a linkre és készítsd el még ma!

Fotó

Ajánlott cikkek