Dark Mode On / Off

Kutak bejelentése? Kell-e valójában?

Botrányos téma ez évek óta, rengeteg hír és álhír kering ezzel kapcsolatban. Utánajártunk…

Rengeteg Olvasónk tette már fel hozzánk is a kérdést, hogy vajon akkor most mi van a kutak engedélyeztetésével, tudunk-e már valamit. A kérdés jogos, hiszen az élő szabályok szerint ezév végéig kellene a meglévő “illegálisan” fúrt kutakat bejelenteni.

Arról viszont nem szól a fáma, hogy mit jelent az, hogy illegálisan fúrt kút.

Nyomoztunk kicsit, de arra vonatkozóan, hogy mikortól tilos kutat fúrni engedély nélkül, konkrét dátumot nem találtunk. Vannak találgatások a 1992-es év körül, de biztos szabály egyenlőre még nem került elénk. Viszont ha csak 1992 után volt illegális a kútfúrás, akkor a tanyavidékeken és más kutakkal rendelkező idős házaknál az “illegális kútfúrás”, mint olyan értelmezhetetlen, hiszen mire a törvény született, addigra a kút ott volt már. A fúrás idejében meg nem tiltotta törvény…vagyis ha innen nézzük, akkor az 1992 után fúrt kutak lehetnek egyáltalán “illegálisak”.

Idén december 31-ig büntetlenül lehet bejelenteni Magyarországon az illegális fúrt kutakat, ugyanakkor az addig hátralévő levő idő alighanem túl kevés arra, hogy az országban található több százezer, egyes becslések szerint akár egymillió kút bejelentéséhez szükséges engedélyeztetési eljárásokat lebonyolítsák.

Úgy tűnik ezt a kormány is látja, ugyanis október 20-án benyújtották az engedélyezési moratórium meghosszabbítására irányuló javaslatot a parlamentnek,

AMI ALAPJÁN 2020. DECEMBER 31-IG TOLNÁK KI A HATÁRIDŐT.

Remélhetőleg a feltételes jelző mindenkinek feltűnt. Még nem tolták ki, csak “gondolkodnak rajta”. Vagyis idei év december 31. a hivatalos határ a bejelentésre.

A Belügyminisztérium tájékoztatója alapján az összes 1992. február 15. után létesült fúrt és ásott kút engedélyköteles. Az 1992. előtt fúrt vagy ásott kutak esetében három fajta helyzet állhat fenn:

  • olyan ásott kútról van szó, ami jogszerűen létesült engedély nélkül: ebben az esetben üzemeltetési engedélyt kell kérni.
  • olyan ásott kútról van szó, amire engedélyt kellett volna kérni, de ez elmaradt: ebben az esetben fennmaradási engedélyt kell kérni.
  • 1992. február 15. előtt fúrt kút: üzemeltetési engedélyt kell kérni rá.

A moratórium csak azokra vonatkozik, akik magáncélra fúrtak kutat, nem védett területen fúrtak és talajvizet vagy partiszűrésű vízkészletet használnak. Az üzemeltetési engedélyt a létesítési engedélyt megadása után lehet megszerezni, az engedély megadása előtt az elkészült kút valós mélységét és helyét ellenőrzik.

Az Index is úgy tette közzé, hogy jelenleg minden kutat be kell jelenteni, akármikor lett létesítve. Ennek a bejelentésnek az elmaradását 2018. dec. 31. után már büntetik. De a probléma ott kezdődik, hogy erre vonatkozóan még nincsen előkészítve a szükséges technikai háttér sem, hiszen akár milliós nagyságrendű ilyen kút létezik az országban.

Mibe is kerül egy ilyen bejelentés?

Nagyjából a hírek szerint közel 100.000 forintra rúg a történet. Minimum.

Az engedélyeztetési dokumentáció: 70.000 – 80.000 Ft-tól kezdődik

Amennyiben a kútból kinyert víz be van vezetve a házba, a tulaj laborvizsgálatot is köteles kérni a vízre. Ezeket a vizsgálatokat csak olyan laborok végezhetik el, amiknek ÁNTSZ-es akkreditációjuk van. Ez azt jelenti, hogy vizsgálattól függően a 12.000 Ft-30.000 Ft körüli értékig kell számolni a vízvizsgálattal. Az olcsóbb vizsgálatokban csak a legalapvetőbb baktériumszámok vannak benne többnyire, de a komplexebb vizsgálat már egy magasabb árcsoporthoz fog tartozni (ásványianyag, arzéntartalom, stb…)

Érdemes még türelemmel lenni, hogy a kitolt határidő módosul-e vagy sem, de egy már biztosan látszik, hogy jelen állás szerint a kutakat idén december 31-ig lehet büntetlenül bejelenteni. De hogy ezek után milyen eljárások és procedúrák fognak elkezdődni, arra még vajmi kevés pontos információ van.

További tájékoztatás kedvéért érdemes EZT IS ELOLVASNI, melyet az Agárkamara adott ki a témában.

Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
66 vélemény
×