Dark Mode On / Off

Kócsagvirág: a ritka kerti orchidea

kócsagvirág- habenaria radiata

Ismered a kócsagvirág nevű kerti orchideát? Rendkívül szép, időszakosan vetőmagként is kapható, érdemes beszerezned egyet, ha szereted az orchideákat!

Aki szereti az orchideákat, az valószínűleg találkozott már a kócsagvirággal, mely akár a kertbe is kiültethető, de teleltetni kell, mert nem télálló. De ne szaladjunk ennyire előre, nézzük sorra, hogy mit kell tudni róla?

Mit kell tudni a kócsagvirágról?

Az ázsiai fehér madárvirág vagy más néven kócsagvirág (Habenaria radiata) fehér kerti orchidea, fehér galambra emlékeztető virágritkaságokkal. Virágai nem hatalmasak, de mégis szemrevalóak.

Mivel mediterrán növények közé tartozik az igényei alapján, így érdemes dézsába vagy nagyobb cserépbe ültetve nevelni, mert a növények nem télállóak, lakásban azonban kiteleltethetők.

A kerten belül a tűző napra ne tegyük, de félárnyékos helyen jól fogja érezni magát. Virágzása július-szeptember környékén várható. Magassága 30 cm. Egyszerre több növényt ültessünk egy cserépbe, mert úgy lesz igazán szép, ha nagyobb tömegben jönnek a fehér kócsagra emlékeztető virágok.

Eredeti élőhelyén lápos, mocsaras helyen élő gumós orchideáról beszélünk, mely nyáron új gumókat fejleszt, és ezek októberre fejlődnek ki teljesen, hogy a következő évben új növények lehessenek belőlük.

Hogyan szaporítjuk a kócsagvirágot?

A kis gumókat szedjük fel télre és száraz helyen tároljuk tavaszig. Több ajánlás is van, hogy ha nedvesen tároljuk perlitben, akkor gombaölőszeres vízbe is be kell pár percre áztatni, de a gyakorlat azt mutatja, hogy talán a szárazon tárolás eredményesebb szokott lenni.

Ha mégis nedvesen tároljuk, akkor a hűtőszekrénybe tegyük (ne a fagyasztóba!), a zöldségtárolóban jó helyük lesz egy zacskóba téve nedves perlitben.

A kócsagvirág egy igen különleges kerti orchidea.
A kócsagvirág egy igen különleges kerti orchidea.

Természetesen ilyenkor időnként nézzük meg, hogy nem ütötte fel valami betegség, hogy tavasszal életerős gumókat tudjunk elültetni.

Kora tavasszal 1 cm mélyre ültetni, hegyes végével fölfelé, meleg nedves helyre. Klórmentes vízzel kell öntözni. Ősszel 15 C-fok alatt visszahúzódik, az edényben hagyva, nem teljesen kiszárítva tárolható télen 10 C-fokon.

A sófelhalmozódásra érzékeny növény

Május-júniusban nagyon híg műtrágyaoldattal, kb. 2 hetenként érdemes lehet tápoldatozni is, de felszívódás után át kell öblíteni a sófelhalmozódás elkerülésének érdekében az ültetőközeget, ami többnyire homokkal vagy perlittel kevert legyen.

Borítókép és képek: Motohiro Sunouchi

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE HASZNOS TARTALMAKÉRT!

V. Topor Erika Kertész- mérnök

V. Topor Erika Kertész- mérnök

V. Topor Erika Okl. kertészmérnök, szakújságíróként 2003 óta foglalkozom a hobbikertészek mindennapjaiban felmerülő kérdések megválaszolásával.

Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
66 vélemény
×