Dark Mode On / Off

Mi az, ami nélkül kert már nem létezhet? Eláruljuk a titkot!

pedrollo szivattyú

A kertes ház előnyeit akkor tudjuk maximálisan kihasználni, ha ott is megteremtjük magunknak azt a környezetet, amiben jól érezzük magunkat. A kert nagyságától függően kialakíthatunk pihenőrészt, ahol a reggeli kávét napfényben fürödve ihatjuk meg. Ha kisgyermek is van a háznál, nem maradhat el a kerti játszósarok sem, és ha szívesen hívjuk meg barátainkat kerti grillpartira, akkor a sütögetős, kiülős részre is szükségünk lehet.

Ha szeretnénk legalább a fűszereinket és néhány palántát is saját termesztésből fedezni, akkor a kert ideális fényviszonnyal ellátott részén, saját veteményest is kialakíthatunk. Az álomkert általában nem csak szépségesen zöldellő pázsitból áll, hanem igényesen kialakított, mindenféle extra formájú virágos ágyások is díszítik, melyek között a természetes térburkolókból kialakított ösvények futnak. Mindezek fenntartásához azonban vízre lesz szükségünk. Eláruljuk a titkot, mi erre a legideálisabb megoldás.

Kert nem létezhet már nélküle

Nem kell sokáig gondolkodnunk, hamar képbe kerül a kerti szivattyú neve. Szépen kialakított kertünk gondozásához elengedhetetlen eszköz egy jól megválasztott kerti szivattyú, de a még tervezés alatt álló „nyers” kertünkhöz is jól jöhet egy speciális szivattyú, mint például egy zagyszivattyú, ami képes szennyezett vizet és szilárd szennyeződéseket is nagyobb mennyiségben továbbítani. A kert kialakításánál ugyanis előfordulhat, hogy egyes részéről el kell vezetni, másik részére pedig oda kell vezetni a vizet.

Kerti tó, öntözés vagy házi vízmű?

Kis birtokunkon akár mindhárom is előfordulhat. Nagy divat a megtervezett kertek megkoronázására egy kerti tó kialakítása is. Kisebb méretben csak a hatás és a hangulat fokozására, nagyobb méretben akár halak élőhelyének megteremtésére is építhetünk kerti tavat. Azonban arra fel kell készülnünk, hogy nemcsak egyszeri munka lesz vele, hanem folyamatos gondozást igényel egy ilyen kerti ékkő. Különösen figyelnünk kell majd a megfelelő vízminőségre.

Pedrollo szivqattyú
Pedrollo JSWm önfelszívó kerti szivattyú

Csodálatos virágágyásainknak vagy veteményesünknek is folyamatos vízpótlásra van szüksége. A globális felmelegedés megzavarta az évszakok megszokott ritmusát. Soha többé nem lesz már igazi négy évszak még itt a mérsékelt égövön sem. Ezért a kerti munkához elengedhetetlen öntözést külön biztosítani kell, mégpedig oly módon, hogy a költségek se szálljanak el. Vezetékes vízről ez nem hatékony, így célszerű ezt ásott vagy fúrt kútból megvalósítani. A vizet ezekből a kutakból pedig a leghatékonyabban egy kerti szivattyúval hozhatjuk fel. Senki nem szeretne már a régi vödrös módszerhez folyamodni, még akkor sem, ha a dizájn miatt kerekes kút is díszíti kertünket.

házi vízmű működtetéséhez is ki kell választani a legcélravezetőbb szivattyút és akár az ivóvíz ellátást is hatékonyabbá tehetjük.

Korántsem mindegy azonban, hogy ezen igények kielégítésére milyen típusú és teljesítményű kerti szivattyút vásárolunk.

Az ideális kerti szivattyú kiválasztásának szempontjai

Tudnunk kell pontosan a víznyerő hely, azaz a kút tulajdonságait, valamint a szükséges vízmennyiség és nyomás mértékét. Ha ezek az adatok megvannak, akkor is elveszhetünk a kerti szivattyúk világában, hiszen találkozhatunk olyan megnevezésekkel, mint például kerti öntöző szivattyú, mélykúti szivattyú, zagyszivattyú, búvárszivattyú, kerti tó szivattyú, házi vízmű. A laikus nem biztos, hogy arra gondol egyből, amit ezek a megnevezések takarnak, így akkor járunk a legjobban, ha szakértő tanácsát kérjük ki és meg is fogadjuk azt.

Mire figyeljünk telepítéskor?

A legfontosabb, hogy a megfelelő víznyerő helyhez való kerti szivattyút telepítsünk. Nem mindegy, hogy ásott kútból vagy csőkútból nyerjük ki az áhított folyadékot. Csőkútba, a méretei miatt nem tehetünk ásott kútba való szivattyút. De telepíthetünk felszíni szivattyút is, ha a kút nem mélyebb, mint hat-nyolc méter. Ha ettől lentebb található a vízmennyiség, akkor mélykúti szivattyút kell beszereznünk, és szükségünk lesz korróziómentes függesztő kötélre, valamint búvárkábelre is. Ha a felszínre telepítjük a szivattyúnkat, akkor pedig nagyon fontos, hogy biztosítsuk a száraz, naptól védett helyet neki. Ha csapadék éri, akkor nemcsak az élettartama rövidül le, hanem a meghibásodás veszélye is fennáll az esetleges korrózió hatására. Ha télen is a helyén hagynánk a szivattyút, akkor egy jól szellőző, de csapadékmentes aknába való telepítés segíthet.

Nem lehetetlen, de szakértő segítségével egyszerűbb a célunknak megfelelő szivattyút megtalálni. Éljünk ezzel a kényelemmel!

#pedrollo szivattyú

Ha még több tippre vágysz, kövesd YoutTube csatornánkat is!

#szponzorálttartalom

KORÁBBI CIKKEINKBŐL:

Miért hasznos a házivízmű?

Hogyan készítsük fel a kertünket a télre?

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE HASZNOS TARTALMAKÉRT!

Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
66 vélemény
×