Dark Mode On / Off

Biztonságos kert, ha gyereked van

Biztonságos kert: gyerekek a kertben

Biztonságos kert: gyerekek a kertben, tippekkel egyenesen a Kertgurutól. Milyen növényeket ültessük és melyeket kerüljük, ha gyerek van?

Ha a kertünknek az is feladata, hogy gyermekeink szórakoztatását, felüdülését szolgálja, akkor a játéklehetőségeket gondos tervezéssel úgy kell kialakítanunk, hogy veszélytelenek legyenek, és lehetőleg kevésbé terheljék a kertet. A biztonságos kert ismérveiről lesz szó a mai cikkben. Ahol szükséges, használjunk tartós anyagokat és nagy tűrőképességű növényeket. Tóth Ádám, a Kertguru kertépítőjének segítségével alaposan körbejártuk a gyermekbarát kertek főbb jellemzőit.

Grillezni, szalonnát sütni jóóó!

Amennyiben grillező- vagy szalonnasütő sarkot tervezünk, szilárd burkolatú felületről is gondoskodjunk. Jóllehet számos gördíthető eszközt kínálnak, a kényelmes munkavégzést lehetővé tevő, tárolóval rendelkező, téglából épített grillsütő megjelenésében is sokkal szebb, továbbá stabilabb és biztonságosabb is.

Kertguru Tipp: Kerti grillező kialakításánál célszerű a vizet is elvezetni, így sokkal gyorsabban elmoshatóak az edények főzés közben. Használat után mindig rakodjunk el, legfőképpen a késeket, nyársakat tegyük el szem elől.

Részesítsük előnyben a természetes anyagokat!

Fontos szempont a kertünkben alkalmazott eszközök, játékok, bútorok illetve kiegészítők anyaga. A fából készült rekreációs terek nem csupán jobban illeszkednek kertünkhöz, de időállóak, nem okoznak allergiás reakciót, és nem utolsó sorban kezelésük is jóval egyszerűbb. Cserépválasztáskor is preferáljuk inkább a fából készült változatokat, a törékeny kaspókat pedig csak olyan helyre helyezzük, ahol a gyerkőcök nem tehetnek kárt bennük focizás vagy kidobó játék közben.

Kertguru Tipp: A fa kaspókat rendszeresen kezeljük le, mert a gyakori öntözéstől csökken az élettartamuk.

Növények a gyermekbarát kertben

Kerti virágok, növények – Igyekezzünk a kertben minél kevesebb, gyerekekre veszélyt jelentő növényt ültetni. Többnyire a szobanövények mérgezőbbek, mint kerti társaik, ugyanakkor a kerti virágok között is van nem egy veszélyes. A leander például nem csupán akkor mérgező, ha megeszik, hanem ha csak letépik egy levelét, ágát vagy virágját, mert olyan nedvet bocsát ki, mely mérgező hatású. Tehát semmiképp ne tartsunk leandert kisgyermek mellett. Vannak rendkívül mérgező kerti virágok, növények is, ezekről inkább mondjunk le, amíg kicsik a gyerekek, idővel úgyis meg kell újítani a kertet, így lesz rá alkalmunk, hogy pótoljuk az addig mellőzött fajtákat. Ha bizonytalanok vagyunk vásárláskor, inkább kérdezzünk rá az eladótól.

Kertguru Tipp: A régi, korhadt ágú fákat vágjuk ki. Tartsuk tisztán és rendben a kertet, a szerszámokat mindig zárjuk el a gyermekektől. A kerti csapokat akár kerítéssel is körbevehetjük.

Cserjék, bokrok – Tüskés, szúrós cserjéket, bokrokat sem szerencsés választani, ám ha mégis, elkülönítve ültessük őket, így a gyerekek maguktól elkerülik. A gyomok között is vannak szúrósak, ezzel is lehet egy gyereknek rossz napot csinálni, persze nem kell mindentől óvni a gyerekeket, a nagyobbacska lurkóknak elég, ha megtanítjuk, a csalán csíphet, a rózsabokor megszúrhat. Mindemellett viszont lényeges szempont, hogy mivel sajnos egyre többen lesznek már gyerekkorban allergiások, a nagy pollentermelő növényeket mindenképp távolítsuk el a gyerekek mellől.

Kiemelten fontos, hogy a gyerekek ne szedhessenek mérgező bogyókat, és ne egyék meg egy babazsúr keretében. Azt azonban már kevesen tudják, hogy mely bogyók és általában mely növények mérgezők. Mérgező bogyójú növény a legtöbb díszcserje, csak néhányat említve a berkenye, a fagyal, a tiszafa, a tuja, vagy a kecskerágó. Mérgező növények továbbá a borostyán, a vadszőlő, a hó- illetve a gyöngyvirág, a mák, a kutyatej valamint a gyűszűvirág.

Kertguru Tipp: A legtöbb kertben fellelhető dísznövény a tűztövis. Nem csak a bogyói mérgezőek, de nagyon szúrós cserje, jobb, ha nem ültetünk olyan kertbe, ahol gyerekek játszanak.

Nézzünk utána és lehetőleg mellőzzük tehát a mérgező növényeket! Ha már megtörtént a „baleset”, mérgezés esetén itassunk a gyerekkel vizet, hogy a méreg felhíguljon, súlyos esetben azonnal hívjunk mentőt.

Néhány tipp

Végül íme néhány tipp, hogy mit ültethetünk. Részesítsük előnyben az ehető növényeket: ültessünk gyümölcsfákat, szőlő- és bogyós oltványokat, fűszernövényeket. Saját termesztésű, vitamindús és finom csemegékkel kínálhatjuk a gyermekeket. Ha ügyesen kombinálunk, kora tavasztól késő őszig friss zöldség és gyümölcs kerül az asztalra. Gondozzuk velük együtt a konyhakertet, vonjuk be őket is a zöldségek ápolásába, a gyümölcsök szüretelésébe.

Kertguru tipp: A nagyobbacska gyermekeknek már kialakíthatunk részükre egy saját „biztonságos kert” részt is – egy nagyobb láda vagy cserép is megteszi. A szülőktől kapott kertészkedési jó tanácsok után végezzék a munkát önállóan, adjunk nekik – nem veszélyes – kerti szerszámokat. Érdekes program lehet egy fotóalbum készítése a kezdetektől.

Ha tudatosan kerüljük az egészségre kiemelten veszélyes dísznövényeket, valamint a komolyabb sérüléseket okozókat, akkor ezen kívül csak a környezeti adottságok, és persze ízlésünk a meghatározó a gyermekbarát kert megtervezésekor és kialakításakor.

Borítókép: Pexels

Ajánlott cikkek