Dark Mode On / Off

Hogyan készítsük fel kertünket a télre?

tél

A nyári forróság elmúltával, az alacsonyabb napi átlaghőmérséklet mellett lényegesen kevesebbet párologtatnak a növények, mint nyáron, vagy akár tavasszal. Egyes növénytípusokat, például a földlabdás növényeket (jellemzően az örökzöldeket és a gyümölcsfák többségét) pedig kifejezetten az őszi hónapokban javasolt elültetni.

Mielőtt jönnek az első fagyok

A fagyok közeledtével azonban több dologra is oda kell figyelni a kertünkben. Mindenekelőtt kerüljük a növények ősz végi túlzott megmetszését, mert a téli fagyok a hajtáscsúcstól visszafelé könnyen elpusztítják a hajtásokat, ami túlzott visszavágás esetén akár a növény elhalását is okozhatja.

Egyes cserjéket, így különösen a rózsa- és szőlőtöveket földdel, komposzttal „kupacoljuk” körbe, így védve őket (és a talaj közelében telelő rügyeket) a kifagyástól. A különösen fagyérzékeny növények, mint például a mediterrán eredetű fajok ágrendszerét pedig jól szellőző agrotextillel burkolhatjuk körbe, így védve őket a komolyabb fagyoktól.

A hó megérkeztét megelőzően

Mindenképpen gereblyézzük össze az avart a gyepről, de ezt megelőzően is ügyeljünk rá, hogy ne maradjon sokáig a lehullott falevél (különösen a diófa levele) a füvön. Az összegyűjtött avart pedig vagy komposztáljuk (kivéve a diófa levelét), vagy ha erre nincs lehetőségünk, úgy égessük el. Az avar égetésénél is legyünk óvatosak és körültekintőek, nehogy száraz, szeles időben tovaterjedjen a tűz.

A kerti szerszámok téliesítése

Az őszi kerti munkák végeztével alaposan tisztítsuk meg szerszámainkat és úgy tegyük el őket télire. Az ásókat és a kapákat tisztítsuk meg a ráragadt földdaraboktól. Ha a fejsze, vagy más vágó eszköz, kerti szerszám éle kicsorbult, akkor azokat érdemes kiköszörül(tet)ni. Az ún. mozgó alkatrészeket, mint például a metszőolló rugóját, pedig megolajozva tegyük el. Ha minden eszközt rendben teszünk el, akkor nem kell tavasszal a szerszámok felesleges meghibásodási, használati értékvesztése miatt bosszankodnunk, és azok javíttatásával foglalkoznunk.

Az öntözőrendszerek, szivattyúk téliesítése

Nagyon fontos, hogy ha automata öntözőrendszerünk van, akkor még az első fagyok érkezése előtt víztelenítsük azt! Ugyanez vonatkozik a kerti csapokra, és például a szivattyúkra (kivétel az ún. mélykútszivattyúkat) is. Ezeket a berendezéseket egyaránt téliesíteni szükséges.

Öntözőrendszerek esetén javasoljuk, hogy kompresszor segítségével végezzük a víztelenítést, a rendszeren szakszerűen átfúvatott levegőnek köszönhetően ugyanis nem csak a vezetékekből, hanem a szórófejekből is távozik a víz.

Téli teendők

Télen is van néhány aprócska, ámbár annál fontosabb kerti teendő. Az egyik legfontosabb téli munka a bokrok és cserjék ágainak hómentesítése. Ez azért fontos, mert a hó súlya alatt könnyen megrepedhetnek, eltörhetnek a vékonyabb ágak, deformálódhat az ágrendszer.

A járdákat és kerti utakat is rendszeresen tisztítsuk meg a hótól. Egyrészt a járófelület csúszásmentesítése céljából, másrészt arra is tekintettel, hogy a letaposott, fagyott hó, majd a résekbe, fugákba beékelődő jég még kárt is tehet később a térburkolatban.

A gyepfelületen is kerüljük a hó letaposását, túlzott tömörödését, mert az így kialakuló jeges, havas réteg alatt a fű is könnyen bepálhat, kirohadhat.

További hasznos információkat a Kertelünk Kft. oldalán találunk.

Borítókép: unsplash

Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
66 vélemény
×