Deprecated: The behavior of unparenthesized expressions containing both '.' and '+'/'-' will change in PHP 8: '+'/'-' will take a higher precedence in /www/_uj/wp-content/plugins/newsletter/includes/module-base.php on line 1222
Téli vadon termő gyümölcsök * Kertportál - Topor Erika naturkertész, okl. kertészmérnök
Dark Mode On / Off

Téli vadon termő gyümölcsök

Téli vadon termő gyümölcsök

A téli vadon termő gyümölcsök akkor szüretelhetők, ha már megcsípte őket a dér. Vannak olyan gyümölcsök, melyeket pont a dér csípése után lesznek zamatosak. Nézzük is sorba, mit érdemes ilyenkor szüretelni!

A természetet járva számos színes bogyóssal találkozhatunk, erdőkben, mezők szélén, utak mentén. Arra figyeljünk, hogy mindig tiszta helyről gyűjtsük be őket, ha nem a kertből szüretelünk. Az utak mentén hagyjuk a bokrokon, bármennyire is hívogató. Jó lesz az majd a madaraknak is télen!

Csipkebogyó tele C-vitaminnal

A csipkebogyót van, aki nyáron szedi, van, aki inkább tél elején novemberben. Mi mindig ilyenkor szedjük, mert ekkor a legzamatosabb. Készülhet belőle lekvár, szörp, lehet vízbe áztatva meginni, meg is száríthatjuk. A fagyok után csak puhul a húsa és édesebb lesz, így nyersen is finomabb lesz!

Kökény – a kék bogyók királya

Szedni nem a legjobb, mert tele van tövissel, de ettől függetlenül egy rendkívül finom késő őszi, téli gyümölcs. Lekvárnak, szörpnek, aszalványnak is kiváló. Likőrnek és zselének akkor a legjobb, ha már megcsípte a dér!

Naspolya

A naspolya akkor kezd érni, mikor októberben beérkeznek az éjszakai hidegek. A dér után lesz még finomabb. Ekkor a húsa puhább és édesebb lesz, a héjától is könnyebb megszabadítani. Rengeteg pektin található benne, ezért lekvárnak is kiváló!

Madárberkenye, ami nyersen keserű

A madárberkenye bizony nyersen rendkívül keserű, de a fagyoknak köszönhetően a pirosas bogyók főzéssel kellemesebbek lesznek. Ilyenkor érdemes belőle chutney-t vagy lekvárt is főzni. A madaraknak télen finom csemege, így ne szedjük le az összeset, hagyjunk nekik is!

Barkócaberkenye

A kb. 8-15 mm nagyságú kis almácskák megérve októberre bebarnulnak. Magas a csersavtartalmuk, ezért főleg a fagyok után lesz fogyasztható. Aromájuk a marcipánra emlékeztet talán, ezért lekvár, kompót, zselé alapanyagnak való. Magas pektintartalmuk miatt szépen dzsemesednek.

Téli vadon termő gyümölcsök

Ezen kívül még sok gyűjthető téli csemege rejtőzik akár a kertben, akár a természetben, hamarosan hozunk egy újabb összeállítást, hogy ha kirándulni van kedved, mit érdemes megfigyelni, gyűjteni!

CSATLAKOZZ FACEBOOK OLDALUNKHOZ!

RAKD A KOSARADBA!

V. Topor Erika Kertész- mérnök

V. Topor Erika Kertész- mérnök

V. Topor Erika Okl. kertészmérnök, szakújságíróként 2003 óta foglalkozom a hobbikertészek mindennapjaiban felmerülő kérdések megválaszolásával.

Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
66 vélemény

You have successfully subscribed to the newsletter

Hupsz....valami elromlott. Kérjük, próbáld újra! :)

A Kertportál az általad ezen az űrlapon megadott információkat arra használja, hogy kapcsolatba lépjünk veled, valamint frissítéseket és kertészeti tippeket küldjünk neked.