Dark Mode On / Off

Ezért lesz drága idén a gyümölcs!

Ezért lesz idén drága a gyümölcs

Még az év el sem kezdődött, máris sorra jönnek az olyan sorscsapások, ami igencsak embert próbáló. De amit tudunk, szinte biztosra: drága lesz idén a gyümölcs.

Nem riogatásképp, de a jelen helyzet nagyon ezt mutatja, hiszen országszerte lefagytak a virágzó mandula, barack és szilvaültetvények. Talán még a szilva, meggy és cseresznye jobban megúszta, de Bács-Kiskun megyében sorra haladtunk el a barnult virágú ültetvények mellett, ahogy Kiskőrösről Kecskemétre utaztunk egy szakmai programra.

Mi lesz veled gyümölcsös?

A gazdák egy része vegyszerrel kezelte a fagyos éjszaka előtt az ültetvényét, mert alapvetően nem komoly havazára kalkulált mindenki, hanem helyi fagyra, némi hószállingózással.

Mások folyamatosan fűtöttek éjjel, akár több napon keresztül is, hogy a keletkező hótakarótól megvédjék a teljes virágzásban lévő ültetvényeket.

Volt, aki csak imádkozott és minket kérdezett, hogy akarunk-e írni róla, mert érdekes egy év lesz.

Ezért lesz idén drága a gyümölcs!

Közgazdasági tény, hogy amiből kevés van, annak az értéke megnő. Talán így lehet a legegyszerűbben leírni a folyamatot. Márpedig a kialakult járvány megfékezi az országba való befelé áramlását a külföldi terményeknek, itthon meg jószerivel jól megtizedelte a várható gyümölcsmennyiséget az időjárás.

Ennek következtében várhatóan magasabb lesz a korai érésű (és korán bevirágzó) gyümölcsök ára is a piacokon.

Ez nem a termelők hibája!

Bármennyire is a termelőket szokás hibáztatni a magas gyümölcsárak miatt, ez jelen esetben sem rajtuk fog múlni. A legnagyobb piaci szereplők határozzák meg elsősorban az árak nagy részét, de ha kevés van valamiből, akkor ők sem tudnak olcsó áron szerezni gyümölcsöt. Így persze lehet, hogy a hipermarketekben lesz a piacokhoz képest “olcsóbb” gyümölcs, de ez egyáltalán nem garancia.

Ezért lesz idén drága a gyümölcs
Hó fedi még a díszfákat is Kiskőrösön (2020.03.23.)

Drága a gyümölcs?

Ha belekalkulálunk minden alapköltséget manapság a gyümölcsök felvásárlási áraiba, akkor jószerivel sem mondhatjuk azt, hogy minden évben megérte eladni annyiért, amennyiért felvásárolták.

A tavalyi évben egyáltalán nem volt drága a gyümölcs ára, konkrétan a meggyet, bodzát sok termelő le sem szedte. De emlékezzünk vissza az alma esetére, amikor a szabolcsi gazdák sorra rázták le a fáról.

Ha a növényvédelmet, a metszéseket, az mindennapos ültetvényekkel való munkát, a szedést (főleg a kézi szedésnél) belevesszük, akkor elég csak egy alaposabb számolás. Máris megláthatjuk, hogy sokszor egyáltalán nem drága az, amit drágának gondolunk.

Mi most a hóval a baj?

Ez most nem az a rész, hogy a magyar gazda mindig sír. A virágok képesek szó szerint elfagyni, ami okén a virágok először elbarnulnak (a szirmok és a bibe is), majd le is hullanak. Az ilyen virágokból már nem lesz termés abban az évben. Ez ültetvény szinten komoly anyagi kár is a gazdálkodónak, mert egy ültetvényt akkor is ápolni kell, ha abban az évben nem realizál bevételt.

Lesz elegendő magyar áru?

Következő jogos kérdés. Szerencsére a magyar termelők, gazdálkodók eddig is képesek voltak, akár erőn felül is elegendő élelmiszert termelni, ami a magyar embereknek elég volt. Sok gyümölcsben, zöldségben még exportra is elég van, így attól nem kell félni, hogy esetleg belpiaci szinten bárki hiányt szenvedne.

Ha még több tippre vágysz, kövesd YoutTube csatornánkat is!

Ajánlott cikkek