Dark Mode On / Off

Hideg idő, meleg gondoskodás – Tippek a lovak boldog és egészséges téli napjaihoz

Ahhoz, hogy a lovaink egészségesen, fitten és boldogan éljék meg a téli hónapokat, csak néhány esszenciális dologra van szükség:

De nézzük csak egy kicsit árnyaltabban és részletesebben a témát!

Sok esetben felmerül a kérdés, hogy rideg/fél rideg tartásban, a legelőn kibírják-e a lovak a hideg téli hónapokat? Abban az esetben, ha megfelelő mennyiségű energiához és tápanyaghoz jutnak, tehát biztosított számukra a megfelelő mennyiségű és minőségű takarmány, illetve ivóvíz (a hó nem megfelelő helyettesítője a friss ivóvíznek); ha jó minőségű téli „bundával” rendelkeznek, tehát a szőrváltásuk is megfelelően lezajlott; ha az anyagcsere folyamataikat és a fogazatukat tekintve egészségesek (a rendelkezésre álló takarmányt megfelelően tudják hasznosítani), valamint ha a legelőn az időjárási viszontagságokkal szembeni megfelelő védelem biztosított a számukra (három oldalról zárt, puha és száraz alomanyaggal borított felület), akkor gond nélkül a szabadban tudják tölteni a hideg, nyirkos, szeles téli hónapokat is.

Azonban ebből a válaszból is jól látszik, hogy nem minden lónak (egészségügyi és/vagy „használati” okokból) ideális a kinti tartás a téli hónapokban. Például az időskori fogazattal rendelkező lovak részére elengedhetetlen a speciális takarmányozás (áztatott szénapellet és/vagy cukorrépa pellet, speciális abraktakarmány stb.) főleg az őszi-téli hónapokban. A mindennap nyereg alatt vagy fogatban dolgozó lovak esetén pedig nem ideális a vastag téli szőrzet. Ugyanis, ha a ló munka során megizzad, csak nagyon lassan tud visszaszáradni. Ha pedig nedvesen tesszük ki a legelőre, jelentősen megnő az esélye, hogy megfázzon.

Mit érdemes tudni az istállós tartásról a téli hónapokban?

Minden lónak szüksége van a friss levegőre. Ezért a leghidegebb téli hónapokban is biztosítanunk kell minden istállóban a megfelelő légmozgást. A lovak a huzatot nem kedvelik, azonban a friss levegő elengedhetetlen a hosszú távú egészség megőrzéséhez. Ezért aztán nem szabad az összes ajtót és ablakot bezárni, s egy párás, meleg, poros és ammóniában gazdag környezetet létrehozni. A levegőben felgyülemlett porszemcsék, rosszabb esetben penészspórák, illetve az ammónia rövid időn belül légzőszervi problémákat válthatnak ki vagy a már fennálló kóros állapotot tudják drasztikusan rontani.

Emellett azt is jó, ha tudjuk, hogy nem érdemes az istállóban a külső hőmérséklettől, illetve a fedeles lovarda hőmérsékletétől nagyon eltérő hőmérsékletet fenntartani.

Azonban mindig figyelni kell arra, hogy a vízvezetékek ne fagyjanak el, s hogy a lovak megfelelő mennyiségű, friss ivóvízhez juthassanak folyamatosan. A téli hónapokban jelentkező kólikák hátterében számos esetben az elégtelen vízfelvétel és az ebből adódó bélsárrekedés áll. Itt érdemes azt is megjegyeznünk, hogy a lovak a hűvös hónapokban bizonyítottan akár 40%-kal több vizet vesznek fel, ha a rendelkezésükre álló víz nem hideg, hanem langyos.

Néhány gondolat a téli takarmányozásról

A lovak energiaigénye jelentősen megnő az ún. alsó kritikus hőmérsékleti határérték alatt. Az, hogy ez az érték hány foknál van, számos tényezőtől függ:

  • a ló korától, fajtájától, kondíciójától
  • a takarmányozástól
  • az időjárás viszonyoktól (a szél és nedvesség jelentős befolyásoló tényezők).

A téli hónapokra is igaz azonban, hogy a lovak fő takarmánya a jó minőségű szálas takarmány, a széna. A karámba érdemes szénázás után kiengedni őket, illetve napközben is megfelelő mennyiségű szálas takarmányt kell nekik biztosítani, hogy a fagyott fű, az esetleges mérgező növények és a homok felvételének esélyét minimálisra csökkentsük. Ezzel pedig a kólika veszélyét mérsékeljük.

Még több lovas és kisállatos cikk: https://drtornyi.hu/

Dr. Tornyi Katalin

Dr. Tornyi Katalin

Dr. Tornyi Katalin a lovak és pónik fogtündére, holisztikus és integratív szemléletű ló-egészségügyi szakállatorvos vagyok.

Mind a hétköznapjaimban, mind a hivatásomban fontos szerepet tölt be már hosszú évek óta a Hagyományos Kínai Orvoslás és a mögötte álló filozófiai rendszer is. Én vagyok az az állatorvos, aki “sündisznóvá” varázsolja a kisállatokat és lovakat a gyorsabb, illetve teljesebb gyógyulás, valamint a hosszútávú minőségi élet biztosítása érdekében. Tehát állatorvosi akupunktőr, 5 elemes takarmányozás terapeuta, valamint hagyományos Kínai gyógynövény-terapeuta is vagyok. Mivel mindig is érdekelt az anatómia és a biomechanika is, így kutya, illetve ló osteo- és fizioterapeuta képesítést is szereztem.

Egyébként pedig egy folyamatosan pörgő, örökmozgó, tudásra szomjazó, céltudatos, egészségesen kíváncsi vállalkozó nő vagyok.

Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
66 vélemény

You have successfully subscribed to the newsletter

Hupsz....valami elromlott. Kérjük, próbáld újra! :)

A Kertportál az általad ezen az űrlapon megadott információkat arra használja, hogy kapcsolatba lépjünk veled, valamint frissítéseket és kertészeti tippeket küldjünk neked.