Dark Mode On / Off

Erika májusa a díszkertben és veteményben

V. Topor Erika májusa a kertben

Szinte minden hónapban van teendő egy kertben, akár télről, akár nyárról van szó. Erika májusa a díszkertben és a veteményben nem telik unalmasan. De mit csinál egy kertészmérnök tavasszal?

Rengeteg a teendő a ház körül is, a veteményesben is, de még a magaságyásokon is van bőven javítani való a tavalyi tapasztalatok után.

Most virágzik a bodza, ideje szedni!

Az egyik legfinomabb tavaszi, nyár eleji szörp, amit nem tudok kihagyni, az minden évben a bodzavirágból készült szörpök sokasága. Készítettem már friss mentával, rebarbaradarabokkal és sokféle más módon, hiszen ízében egy édes, mégis fűszeres, savanykás ízű szörpről van szó, melyet hamar feldob egy kis friss fűszernövény. Kedvenc receptjeimből is szemezgethettem volna ide, de inkább olvassátok el IDE KATTINTVA őket.

De nem csak az ehető virágok terén vannak most teendőink már, hanem a veteménytől egészen a díszkertig számos feladattal állunk már szemben. Az utolsó cseppig magunkba szívhatjuk a kert összes illatát és rezdülését.

A klasszikus kerti feladatok közé tartozik az évelő gyomok kiszedegetése is, ha olyan helyre nőttek, ahol zavaró lehet.

Mi legyen a gyomokkal?

Aki régi olvasónk, tudja, hogy a gyomoknak is megvan a maga szerepe a kertben. Így csak azokat az évelő gyomokat szedem ki, ami igazán zavaró helyre nőtt vagy ami annyira invazívan terjed, hogy nehézséget okozna később. Ugyanígy az átoktüske és a királydinnye is a klasszikus kiszedendők közé tartozik nálunk.

A gyomok eltűntetéséhez lehet kapát is használni, de érdemes a kapát úgy fogni, hogy a talajszintjével egyvonalba nem kikapáljuk. Inkább elvágjuk csak a talaj felett közvetlen őket, bennehagyva a gyökereket (már ha nem gyökérről terjedő gyomokról van szó).

Így a mulcsozásban sem teszük kárt és a kapával el is egengethetjük a gyomkiszedegetés után.

Irány a veteményes, szedjünk salátát!

Ha szorgos kertészek voltunk eddig, akkor az első korai salátákat is szedhetjük már. De tele van az én veteményesem is már szedhető mentával, kakukkfűvel és mivel vannak melegebb zugokban áttelelt mángoldjaim és cékláim is, így most azok leveleit is salátába tudom tenni.

A tépősaláták közül két kedvenc fajtám van, mint a ‘Little Gem’ és a ‘Red Cos’, melyet jeges vízbe téve sokáig frissen tudok tartani.

Hova teszem a paprikát és paradicsomokat?

Mivel a saláták felszedésével új helyek is lesznek, így a paradicsomokat és paprikákat május második felében oda fogom kitenni.

Természetesen ha eddig bent voltak a palánták, akkor nem szabad elfelejteni a kiszoktatást sem.

Zöldfűszerek a kertünkben

Talán a metőléőpetrezselyem a legnagyobb favorit, ha egyet kéne mindközül választani. Ezeknek a vetését már elkezdtem árciusban, hogy mire jön a május, addigra kiültethető méret legyen.

Mivel a fűszerekből nekem rengeteg speciális fajta van a kertészetünkben, így azok egymástól külön, magaságyások és dézsák sokaságaiban vannak.

A menták egy része ilyenkor még pihen, talán most kezdenek ébredezni.

Erika rendszeresen megszedi a fűszereket, hogy télire elegendőt tudjon leszárítani (Fotó: Makai Mariann)

A rozmaringok és kakukkfüvek boldogan virítanak az ágyásokban.

Ha most állunk neki magról vetni a metélőpetrezselymet, akkor egy 15 cm-es tőtávolsága ritkásan vessük, hogy szépen fejlődhessenek.

Ha a növénytársítás miatt is vetünk, akkor érdemes lehet letölteni Androidos telefonunkra a Kertportál Biokerttervező Applikációt is.

Tavaszi ültetésű virághagymák ideje is van

Ha jártunk a kertészetekben, akkor biztos nem tértünk haza üres kézzel. A tavaszi ültetésű virághagymák, mint az Eucomis is most kerül bele a dézsákba. Használjunk a virághagymákhoz jó vízelvezetésű földkeveréket és figyeljünk oda, hogy melyik hagymát milyen mélyre kell ültetni.

Ha nagyvirágú és magas virágzó hagymást ültetünk el, akkor fontos, hogy nagy cserepet válasszunk, ami a majdani nehéz virágfejet is meg tudja tartani.

Milyen májusi teendőink vannak még?

A tavi növények feltisztítása is ekkor esedékes, a formafákat is megmetszhetjük – bár a fenntartható és természetes kertekben aligha lesz formafa, a japánbirsek visszavágása is most esedékes, miután elnyíltak a virágok.

A napos veteményeskert részekre még most vethetünk retket is, de újabb cékla és salátakört is vethetünk!

Erika májusa a díszkertben és veteményesben sok munkával telik.

Nincs olyan nap, hogy ne lenne ezernyi tennivaló. Hamarosan hozzuk a többi érdekességet is, amivel most lehet foglalkozni a kertben!

Borítókép: Image by Petra from Pixabay

V. Topor Erika Kertész- mérnök

V. Topor Erika Kertész- mérnök

V. Topor Erika Okl. kertészmérnök, szakújságíróként 2003 óta foglalkozom a hobbikertészek mindennapjaiban felmerülő kérdések megválaszolásával.

Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
66 vélemény
×