Dark Mode On / Off

Megkóstoltuk az első magyar fehér teát!

“Kicsi, savanyú, de a mienk…” Ismerjük a már ikonikus mondatot, ami a Tanú c. filmben hangzott el, amikor a magyar narancs és citromtermesztést mutatják be Bástya elvtársnak. De mielőtt azt gondolnád, hogy a magyar tea is hasonló, el kell hogy szomorítsalak. A magyar tea kifejezetten finom, ízkarakteres, mégis egy lágy és kellemesen harmonikus ízvilág lett. Varga Mariann, a Magyar Teaprojekt szellemi anyja, vagyis a Magyar Teanagykövet workshopján jártunk az Ételműhely Gasztrostúdióban, ahol megkóstoltuk az első, saját maga által készített fehér teáját.

Hamarosan kezdődik a workshop az Ételműhely Gasztrostúdióban

Az egész workshopot átlengte egyfajta várakozás: Magyar és európai teákat kóstoltunk, melyben az első magyar tea is benne volt. Az egész program egy vakteszttel kezdődött, ahol egy azori, egy holland és egy grúz tea került terítékre.

Míg az azori teának egy fűíz jelleget tudtam párosítani, addig a grúz már az általunk ismertebb menzatea életérzéssel párosult, persze cukor és citrom nélkül, mert a tea valójában önmagában finom, szálas teaként, hogy az ízeket a legjobban élvezzük.

Marianna elmesélte, hogy a grúzoknál egy újhullámos teakultúra kezd kialakulni, ahol a már 30 éves teaültetvényeket kezdték el rehabilitálni.

Nagyon érdekes volt érezni az ázsiai zöld teák vulkanikus talajai miatt karakteres ízétől eltérő európai lágyabb zöld teák ízét. Talán az európai teák harmonikusabbak is ezáltal, hogy másabbak a talajok ásványi anyag tartalmai.

Marianna izgatottan mutatta be első magyar fehér teáját, mely már saját termesztésű teacserjéről származott

A másik nagy eltérés ízvilágban a magyar és a többi teához képest, hogy a fiatal tövekről szedett tealevelek frissebbek, lágyabbak. Érdemes megkóstolnia mindenkinek a magyar tea kellemesen lágy ízét, mert messze túlmutat a megszokott “menzatea” életérzésen.

TUDTAD? A jázminos zöld teát úgy készítik, hogy a kiterített zöld tealevelekre ráfektetik a jázminvirágokat egy éjszakára, az átadja a kellemes illóolajait a tealeveleknek, majd másnap leszedik a virágokat a levelekről és mehet is a tea száradni. Így lesz egy harmonikus jázminaroma a zöld teában.

A teázáshoz szükséges eszközöket a Kamélia Kert oldalán is beszerezheted

A workshopon rengeteg hasznos tudást szívtunk magunkban, közben kellemes teakóstolás zajlott. Megtudtuk mi az az un. “kill the green“, mi az oolong tea, miben tér el a rooibos és a zöldtea és még rengeteg teakészítési fortély hangzott el, úgyhogy csak ajánlani tudjuk, hogy legalább egyszer menjetek el egy ilyen teaszeánszra. Még rengeteg dolgot írhatnánk, mi mindent tudtunk meg a teáról, de inkább menjetek el és hallgassátok meg Ti is!

Csajos programnak sem volt utolsó, kikapcsolódni a teaillatban egy estére és természetesen a végén én magam be is vásároltam teából, mert Marianna mindig készül pár tasak teával, hogy ha valamelyikbe beleszeretsz, akkor otthon is élvezhesd tovább a tea adta örömöket.

Marianna a workshop végén meghívott minket a 2020. májusában nyíló Magyar Teakertjébe, ahol élőben is megtekinthetőek lesznek a teák, ráadásul az egész feldolgozási folyamat megnézhető, megismerhető.

Ha meg elmennél egy teaprogramra, akkor IDE KATTINTVA tudsz jelentkezni is az események valamelyikére.

V. Topor Erika Kertész- mérnök

V. Topor Erika Kertész- mérnök

V. Topor Erika Okl. kertészmérnök, szakújságíróként 2003 óta foglalkozom a hobbikertészek mindennapjaiban felmerülő kérdések megválaszolásával.

Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
66 vélemény
×