Dark Mode On / Off

Házi kedvenceinkre veszélyt jelentő vadon élő védett állataink

Az idei ősz eddig elég kegyes volt hozzánk. Az őszi napsütés és a kellemes, meleg időjárás szinte mindannyiunknak jól esett testileg és lelkileg is. Azonban nem csak mi, emberek használtuk ki az „ajándékba” kapott, kellemes őszi időjárást.

A háziállatainkra leselkedő külső paraziták (kullancsok, bolhák és még a szúnyogok is), valamint számos, a hűvösebb idő beállta során téli nyugovóra térő gerinces állat is még vígan sütkérezik az őszi napsütésben, mialatt megfelelő mennyiségű táplálékot vesz magához, hogy a telet gond nélkül át tudja vészelni.

Így kutya sétáltatás során különböző kétéltűekkel, illetve keleti sün egyedeivel is találkozhatunk. De hogy mi a közös ezekben az állatokban?

Az, hogy mind a keleti sün, mind pedig a hazánkban honos kétéltűek védettek, illetve veszélyt jelenthetnek a kisállataink számára. Sünök esetében mindannyian tudjuk, hogy ha házi kedvencünkkel összetűzésbe keveredik, akkor ott általában mind a két fél sérüléseket szenved. A sün ugyanis, ha veszélyt érez, gyorsan összegömbölyödik és egy szúrós „gömbbé” változik. A különféle sérülésekért a testüket fedő, hegyes tüskék, amik tulajdonképpen módosult szőrszálak, lesznek a felelősek. Általában a kutyák orra, szeme, a száj nyálkahártyája vagy a mancsa szokott sérülni, ha a keleti sünnel ujjat húznak.

Habár hazánkban nem élnek kifejezetten mérgező kétéltű fajok (pl. nyílméreg békák), azonban a varangyokkal és a foltos szalamandrával jobb óvatosnak lenni.

Senki ne próbálja ki tehát a Béka királyfi meséből ismert klasszikus jelenetet, senki ne puszilgassa a varangyokat, de a fentebb említett foltos szalamandrát se! Ezek az állatok veszély esetén (hogy a ragadozókkal szemben védjék életüket)ugyanis mérgező váladékot termelnek. S bár a két állatfaj által termelt szekrétumok összetételükben kicsit eltérnek egymástól, a bőrrel vagy a nyálkahártyával érintkezve, illetve a szervezetbe jutva hasonló tüneteket okoznak mind emberekben, mind pedig állatok esetében is.

Szembe kerülve irritálja a kötőhártyát, amely égő érzést okoz, könnyezéssel, a szem kipirosodásával és dörzsölésével jár. A szájüregbe kerülve a száj nyálkahártyájának irritációja miatt fokozott nyálzás jelentkezik, melyet súlyosabb esetben hányás és hasmenés is követhet. Ha nagyobb mennyiségű méreg jut a kedvencünk szervezetébe, akkor epileptikus görcsök, hallucináció és szívritmus zavar is felléphet.

A mérgezési tünetek kialakulásához varangyok és a foltos szalamandra esetében is elég, ha csak a kutya megszagolja, vagy az orrával kicsit megböködi őket. Így, ha ezekkel a kétéltűekkel találkozunk kirándulásaink során, se mi ne fogdossuk őket, se a házi kedvenceinket ne engedjük a közelükbe.

Mi a teendő, ha a baj kialakult?

Ha a kutya szemébe vagy a szájába került az irritációt okozó szekrétum, akkor langyos, bő vízzel mossuk ki alaposan. Azonban, ha súlyosabb tüneteket is mutat kedvencünk, akkor irány az állatorvos!

Ha tanácsra van szükséged, keresd fel állatorvosod vagy foglalj új szolgáltatásunkra, az online állatorvosi tanácsadásra időpontot!

Dr. Tornyi Katalin

Dr. Tornyi Katalin

Dr. Tornyi Katalin a lovak és pónik fogtündére, holisztikus és integratív szemléletű ló-egészségügyi szakállatorvos vagyok.

Mind a hétköznapjaimban, mind a hivatásomban fontos szerepet tölt be már hosszú évek óta a Hagyományos Kínai Orvoslás és a mögötte álló filozófiai rendszer is. Én vagyok az az állatorvos, aki “sündisznóvá” varázsolja a kisállatokat és lovakat a gyorsabb, illetve teljesebb gyógyulás, valamint a hosszútávú minőségi élet biztosítása érdekében. Tehát állatorvosi akupunktőr, 5 elemes takarmányozás terapeuta, valamint hagyományos Kínai gyógynövény-terapeuta is vagyok. Mivel mindig is érdekelt az anatómia és a biomechanika is, így kutya, illetve ló osteo- és fizioterapeuta képesítést is szereztem.

Egyébként pedig egy folyamatosan pörgő, örökmozgó, tudásra szomjazó, céltudatos, egészségesen kíváncsi vállalkozó nő vagyok.

Ajánlott cikkek