Így téliesítsd a kerti csapokat!

Így téliesítsd a kerti csapokat!

Ahogy jönnek be a hidegek, úgy kell odafigyelni pár dologra még a kertben, mert nem elég, hogy a kertet magát, a növényeket fagymentes helyre vittük, de a kerti szerkezeteket, vizes blokkokat is téliesíteni kell.

A kerti csap téliesítése azzal kezdődik, hogy a vizet kiengedjük teljesen a csövekből. Általában van egy leengedő szelep, amit erre találtak ki.

A legtöbb kerti csap esetében van egy nagyobb akna a földfelszín alatt, ahol pluszban elzárható a víz. Ha a talajfelszín alatt is elzárjuk a vizet, akkor megakadályozzuk, hogy fagypont felett vízzel teli csővezeték legyen, így a fagyáskor a jég nem feszíti szét a rendszert.

A kerti csapot télire ki kell nyitni, hogy eltávozzon a maradék víz a rendszerből, és a tél folyamán ajánlott nyitva is hagyni!

Ugyanez vonatkozik az öntözőrendszerekre is. A fagyveszélyes helyeken gondoskodni kell a szétszerelésről és a fagyvédelemről.

Csepegtető öntöző esetében érdemes a csepegtetőcsöveket felszedni, feltekerni és csak tavasszal újra kifektetni a területre. Emellett az is fontos, hogy a vezetékeket “mossuk át”, vízkőmentesítsük.