Dark Mode On / Off

Kókuszrost: amit tudnod kell róla

A kókuszrost a kókuszdió feldolgozásának mellékterméke, vagyis a kókuszdió külső héja. Nagy vízfelvevő képességgel bír és hasonlóan szálas szerkezetű, mint például a legszélesebb körben használt tőzeg. Míg a tőzeget tőzeglápokból bányásszák, addig itt a kókuszrostért a kókuszdiót lereszelik.

TUDTAD? A kókuszrost közeg a saját tömegének nyolcszorosát képes felvenni nedvességből (vízből, tápanyagból).

A kókuszrost nagy előnye, hogy a rostszálak között jól szellőzik, még nedvesen is. Ezért használható önöntözős, un. wicking bed-ek kialakítására is. Következő cikkünkben a wicking bed házi kialakításáról lesz szó, ahol a nedvességtároló rétegben a Babylon Grow kókuszrostját fogjuk használni, mert magas minőségű, könnyen kezelhető kiszerelésekben kapható.

TUDTAD?  A kókuszrost PH-ja 6,5-7,5 közötti, csíramentes, penészedésre nem hajlamos.

Miért nem penészedik a kókuszrost, ellenben a többi talajkeverék igen?

A kókuszrost egy élettelen anyag, így több hét vízben áztatás után sem poshad be, penészesedik. Kísérleteztünk a wicking bed építése előtt, hogy mennyire állja a sarat a kókuszrost, így egy nagy kádban 3 hétig áztattunk kókuszrostot, amikor elkezdett a vízszint csökkenni, újratöltöttük, nem kevergettük át, hanem hagytuk félárnyékban. A 3 hét alatt egyáltalán nem történt penészesedés, de illatra is az eredeti maradt, ami azt is jelenti, hogy teljes biztonsággal használható víztároló közegként is.

Wicking bed: víztározós emelt ágyás, Babylon Grow kókuszrost réteggel
(Következő cikkünk témája érkezik hamarosan!)

A kókuszrost további előnye, hogy újra felhasználható, hiszen se a gombabetegségek, se vírusok se állati kártevők nem támadják meg. Egy kellemetlen kártevő lesz jelen a nedves tőzegnél: a tőzeglégy. Ellene úgy lehet védekezni a vegyszeresen kívül, hogy alulról kell öntözni a tőzegbe ültetett növényeket (cserepeseket elsősorban) és a felső talajréteg így száraz marad és nem lesz ideális a tőzeglégy lárváinak kikelésére.

Ha már károsít a tőzeglégy, akkor a Dimilin 25 WP növényvédőszerrel való beöntözés lesz a megoldás.

A kókuszrost használható egyedüli közegként is, de más talajok feljavítására is alkalmas.

Ha kókuszrost téglát keresel, akkor a Babylon Grownál megtalálod a számodra kedvező kiszerelést!

Ajánlott cikkek