Dark Mode On / Off

Murva a kertben, avagy a legszebb díszítő kőzet gyakorlati alkalmazása

Egy díszkert kialakítása során számtalan lehetőség áll a rendelkezésünkre, ezáltal rengeteg stílusban alkothatunk, megannyi alapanyagot használhatunk fel közben, de bármelyik megoldást is választjuk, a különféle kőzetek minden egyes esetben fontos szerepet töltenek be a megfelelő összhatás kialakításakor. Ha egy igazán dekoratív, elérhető árú és könnyen beépíthető vagy felhasználható ömlesztett anyagot keresünk leendő kertünkbe, akkor érdemes megvizsgálni a murvához kapcsolódó lehetőségeket, ez a jellemzően fehéres – néha enyhén sárgás vagy szürkés – kőzet ugyanis képes még a legunalmasabb zöldövezetet is igazi csodavilággá varázsolni. Hogy miként, illetve mire lehet jó a murva a kertben? A Békás Logistic szakértő segítségének köszönhetően megtudhatjuk.

A díszkert központi elemévé válhat

A megfelelő díszkert akkor igazán jó, ha vannak központi elemei, melyek kiemelkedőek és meghatározzák az egész környezet hangulatát. Ebből természetesen több is lehet, így felépíthetjük az egészet a növényekre, de használhatunk kiindulási pontnak egy tavat vagy egy sziklakertet, a határ a csillagos ég, de legalábbis a jó ízlés. Ha igazán mutatós díszítőelemet keresünk, akkor jó választás lehet például a murva, hiszen ennek a fehér ömlesztett anyagnak a felhasználhatósága rendkívül széleskörű, ezáltal egy díszkert szinte minden elemében központi szerepet kaphat.

Kisebb és nagyobb szemcsenagyság mellett például feldobható vele egy komplett sziklakert, de csak nagyobb murvakövekből kialakíthatunk egy látványos kövirózsás kertet, hovatovább több olyan placcot is, ahol a borítást ez a fehér ömlesztett anyag adja. Ilyen esetben különösen látványos megoldást kaphatunk, ha mellé más színű kőzeteket – például andezitet – alkalmazunk, vagy a természetességnél maradva blokkokban használjuk a kéregágyás mellett. Ezzel kapcsolatban csak arra figyeljünk, hogy mindig használjunk fóliát a kő alatt, nehogy gaz nőhessen a kövek közé, mert azok jelentősen leronthatják a kert esztétikai értékét.

Természetesen nemcsak ilyen nagyobb hangvételű díszítőelemekben gondolkodhatunk, ha a murvával való kertszépítésen gondolkozunk. A kisebb szemcseméretű murva ugyanis kiválóan alkalmas például kaspókba is, hogy színesebbé tegyék kertünk megjelenését, de bármilyen virágládában, kerti csobogók vagy tavak medrében, esetleg közvetlen közelükben alkalmazva egyaránt magas szintre emelhetjük a látványt és az összhatást.

Kiváló kerti járdákhoz és kiülőkhöz

A murváról azonban sokaknak nem annyira a fentiekben ismertetett direkt díszítő megoldások jutnak az eszébe, sokkal inkább a kerti járdák, kiülők vagy éppen az autófeljárók kialakításának a lehetősége. Tény és való, hogy ez a látványos megjelenésű kőzet ezen a téren a legelőnyösebb, ami leginkább annak köszönhető, hogy ideális megvalósítás mellett ugyanolyan tartós, ha nem tartósabb eredmény születhet belőle, mint az egyszerű betonból.

Ha egyszerű kerti lépegetőt vagy nagyobb terhelés nélküli kiülőt szeretnénk kialakítani a murvából, akkor bőven elegendő lesz egy legfeljebb 10 centiméter mély sáncot kialakítani számára, hiszen ilyenkor különösebb alapozás nélkül is jól ülepedik és tömörödik, ezáltal masszív felület képezhető vele. Amire oda kell figyelni, hogy a murva elterítése előtt valamilyen vízáteresztő fóliát fektessünk le, hogy a gaz ne nőhessen fel a kavicsok között. Lényeges még a kiásott „meder” széleit valamilyen szegéllyel ellátni – ez lehet egyszerű betonszegély is akár –, hogy az elterített murva garantáltan a helyén maradjon, ellenkező esetben összekeveredhet a kéreggel vagy a földdel, de a pázsitra is juthat belőle, ami megnehezíti a fűnyírást.

Amennyiben a murvát választanánk leendő autófeljárónk kialakításához is, akkor is hasonló megoldást kell követnünk annyi különbséggel, hogy a felületet elő kell készítenünk a nagyobb teherbírásra, a több tonnás járművek fogadására. Ennek megfelelően érdemes legalább 30 centiméter mélyen kiásni a leendő felületet, és alapozó murvát döngölni az aljába legalább 20-25 centiméteres mélységben, hogy a feljáró ne tudjon megsüllyedni, és elbírja akár a kisebb teherautókat is.

Vízelvezetőnek sem utolsó

Egy igényesen kialakított díszkert alapja általában, hogy megfelelő vízelvezető rendszer dolgozik benne. Ezen a téren alkalmazhatók földalatti megoldások, melyek jól eltakarhatók, de bizonyos esetekben szerencsésebbek a szemmel látható alternatívák, vagyis a vízelvezető árkok, melyek önmagukban nem túl látványosak, de egy kis murvával ezt a problémát is könnyedén áthidalhatjuk. Csak ássuk ki a szükséges mélységben és dőlésszöggel a megfelelő vízelvezető árkot, tegyünk az aljára fóliát, majd töltsük fel apró szemű murvával. Az eredmény egy rendkívül látványos, mindemellett pedig a vízelvezetés tekintetében egyértelműen hasznos megoldás lesz.

Ajánlott cikkek