Dark Mode On / Off

Ezeket ne ültess házfal mellé, mert tönkreteszi a vakolatot!

Elsősorban idős házakon és kastélyfalakon, ódon betonkerítéseken látni elterjedve pár jellegzetes futónövényt, ami ugyan impozáns egy darabig, mégis a házban komoly károkat tehet.

Trombitafolyondár (Campsis radicans)

Még gyermekoromban ültettük egy könnyűszerkezetes ház egyik falának fedésére pár tő folyondár. Alig pár év alatt annyira elharapózott a házfalon és a ház körül, hogy szinte kiirthatatlan lett. Még a gyepben való terjeszkedése hagyján, de a legnagyobb gondot a házfalban végezte. Erős terjeszkedésének köszönhetően a könnyűszerkezetes házon bejutott (betonyp lapon) az illesztéseknél és még a csempét is lenyomta a wc-ben.

Annak ellenére, hogy egy impozáns növényről beszélünk, igen komoly károkat tud tenni. A házfalról csak vakolattal együtt távolítható el.

Borostyán (Hedera helix)

Vitatott kérdés, hogy a fákat megfojtja-e a borostyán. Egyes találgatások szerint igen, mások szerint nem. A fényérzékeny fák törzsén felkúszva védik a fát az erős napsütéstől – vallják a borostyánpártiak. De vajon mi a helyzet a házfalakkal?

A borostyán többféle gyökérrel rendelkezik. A talajgyökereken keresztül veszik fel elsősorban a tápanyagokat és a vizet. Emellett a kapaszkodáshoz egy másfajta gyökeret fejlesztett, ezekkel rögzíti magát a felülethez. Míg az előző esetben a folyondár minden repedésbe bekúszik a házfal esetében, addig a borostyán inkább a felszínen kapaszkodik, bár kihasználja a fal természetes erezetét, repedéseit a terjeszkedéshez. A házfalról leszedni ugyanúgy vakolattal együtt lehet, viszont a téglák közé már nem kúszik be, így talán egy fokkal jobb, mint a folyondár.

Borostyán
(Fotó: Wikipedia)

Vadszőlő (Parthenocissus sp.)

Az őszi időszak egyik legszebb kúszónövénye a vadszőlő, élénkvörös és narancs leveleivel. Házfalak, kerítések éke ebben az időszakban, bár az év többi időszakában is meseszép a mélyzöld fényes levelekkel. A vadszőlő klasszikus tapadókorongokkal “közlekedik” a házfalakon és talán egy fokkal jobb, mint a borostyán, mégis az eltávolítása nehézkes és többé-kevésbé a vakolat bánja. Szerencsére a tapadókorongoknak köszönhetően csak felületi sérülést okoz, mégis igen kellemetlen tud lenni.

Vadszőlő
(Fotó: Wikipedia)

Ha mindenáron fel akarunk futtatni valamit a házfalra, akkor támrendszer segítségével a klematisz és futórózsa egy sokkal ideálisabb választás, hiszen nem tesz kárt a házfalban és roppant gyönyörű virágzási időszakban.

Azt azonban érdemes tudni, hogy minden falra futtatott növénynél megjelennek a lombozat között pihenő pókok, levelibékák, így ha nem szeretnénk magunkhoz édesgetni ezeket a kertlakókat, akkor inkább másképp alakítsuk ki a növények futtatását (pl. pergolára).

Az épületekre való felfuttatásnak van előnye is!

A déli napsütés kevésbé éri a falat, így az kevésbé is melegszik fel. Ez főleg a rosszabbul szigetelt házaknál lehet fontos, ahol akár 5-10 fokot is tud csökkenteni a benti hőmérsékleten egy egész házfalat befutó növényzet.

Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
66 vélemény