Dark Mode On / Off

Kertészkedj gyerekekkel is!

Sok helyen olvasni, hogy a kertészkedés mennyire jótékony hatással bír a szervezetre, milyen remek dolog. A kisgyermekeket valahogy mégsem igazán vonjuk be a kert körüli teendőkbe. Pedig érdemes lenne!

Kertészkedés előnyei kisgyermekek számára

A kertbeli tevékenységek hatalmas élményt, nagyszerű időtöltést és rengeteg tudást adhatnak a gyermekeknek, nem beszélve a pozitivitásáról, élményről.

Testi előnyei a kertészkedésnek

A csemeték egy csomó hasznos dolgot megtanulhatnak, például kapálni, gereblyézni, ásni, gazolni. Ezek a mozgásformák jótékonyan átmozgatják az egész testet, az izmokat, a csontokat. Ráadásul anélkül, hogy túl megterhelőek lennének. A kerti munkákhoz kell némi erőkifejtés, és kitartás is, de nem túl megterhelő egyik feladat sem.

Kertészkedés közben fejlődik az akaratuk, a kitartásuk, a fizikumuk. Ha kellő időt töltenek el kint, mozognak a friss levegőn, akkor a keringésükre, a tüdejükre, a szívükre is jótékonyan hat a kertészkedés és még megfelelő D-vitaminhoz is juttatják a szervezetüket, ami jó az immunrendszernek, a csontoknak.

A kertészkedéssel járó kellemes, jóleső fáradság elősegíti a mélyebb, nyugodtabb alvást is.

Fotó: Pixabay

Kertészkedés lelki előnyei

Nagyon jó hatással van a kertet művelő gyerekekre fizikailag, de mentálisan, lelkileg is a kertészkedés. A növényekkel való bíbelődés, a kerti munka lelkileg feltölti a gyerekeket.

Fotó: Pixabay

Kitűnő stressz oldó, feszültség levezető időtöltés. Nagyban csökkenti a szorongást, az idegességet. Kertészkedés közben szinte megszűnik a külvilág számukra, elfelejthetik az aggodalmaikat, a bajokat. A kerttel való munkálatok közben teljesen kikapcsolhatnak. Segítségével könnyebben birkózhatnak bármilyen nehézséggel, de még egészségügyi problémákkal, lelki gondokkal, mentális betegségekkel is.

Ezen kívül mindent megtudhatnak a növényekről, a növényi részekről, melyiket mire használják fel, hogyan. Továbbá a kert lakóiról is, mennyire kiemelten fontos a biológiai sokszínűség, a diverzitás, az élhetőbb környezet, az öngondoskodás, a kertművelés. Így fogékonyabbá válnak a környezetükre, a környezetvédelemre, a természeti kincseire. Megtanulják, hogy nem a boltban teremnek a dolgok, rendszeresen erőfeszítést kell tenni a megtermelésükre. Így becsülendő minden termény és a vele töltött munka.

Megismerik, milyen nagyszerű érzés az elvégzett munka gyümölcsét élvezni, learatni a finomabbnál finomabb zöldségeket, gyümölcsöket vagy a virágoskert szépséges látványát élvezni. Könnyebben fel tudják dolgozni a kudarcot is, ha valami nem úgy sikerült, ahogy tervezték, mert például nem hozott termést az ültetett növény, vagy nem öntözték eleget és alig volt hozam.

Nem csak tökéletesen leköthetőek a gyermekek, de saját maguk termelte, gondozta, friss, egészségesebb ételekhez juthatnak. Szívesebben kóstolgatnak majd ismeretlen, előtte nem evett zöldségeket, gyümölcsöket.

Számos kimutatásban kiderült, hogy aki zöld környezetben, növények közelében él, rendszeresen kertészkedik, az sokkal hosszabb éltű és boldogabb. Nem véletlenül! Nem csak remek időtöltés, értelmes elfoglaltság, hanem hatalmas élmény is. Ezért a kertészkedés már egész kisgyermekkorban nagyon hálás, nemes feladat.

Ebben a korábbi cikkünkben még további előnyeiről olvashattok a kertészkedésnek.

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE HASZNOS TARTALMAKÉRT!

Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
40 vélemény
×