Dark Mode On / Off

Készítsük fel dísznövényeinket a télre!

A tavasszal virágzó hagymások és gumósok elültetését is ősszel kell elvégezni, még a fagyok beállta előtt.

Hóvirág (hazánkban védett, ezért elsősorban import hagymát ültessünk), krókuszok, jácintok, tulipánok, nárciszok, mind szépen fognak tavasszal virítani, ha még gyorsan elültetjük őket. Az ültetőgödör aljára érdemes kis homokot szórni, szeretik a tápanyagban gazdag talajokat, de nem túl finnyásak.

Őszi növénytelepítés

Október ideális a növények telepítésére. Akár gyümölcsfát, cserjéket, fát vagy rózsát szeretnénk telepíteni, azt most megtehetjük. Néhány általánosságban elmondható szabály, hogy olyan mélyre ültessük a növényt, ahogy addig is volt a cserépben, ezt pedig a tövénél lehet látni az elszíneződésből.

Ne műtrágyázzunk, és maximum az ültetőgödör aljára tegyünk kevés szerves trágyát, bár ezt a lépést is el lehet hagyni. Ültetés után jól tömörítsük be a talajt, tapossuk meg a növény tövénél, aztán bőven öntözzük be.

Novemberben a rózsák tövét 30 cm magasan földdel fel kell kupacolni, bár akinek már idősebb, vagy régi fajtája van, az annyira nem érzékeny a télre, mint a fiatal, nemesített fajták. Ősszel a rózsákat vissza kell metszeni. Közben a műtrágyázásukat abba kell hagyni. Különösen érzékeny fajták esetében, vagy extrém kitett helyeken (télen nagyon szeles, fagyzugos) a rózsa lombját lazán több réteg újságpapírral körbe lehet tekerni, ezt pedig „bezacskózni”. Érdemes az ágak között is kitömni összegyűrt papírral, majd egymáshoz kötni az ágakat. Sokszor a rózsa köré dróthálóból készítenek egy ketrecet, amit feltöltenek falevelekkel, hogy ezzel védjék a téltől. A rózsák téli felkészítését nem szabad elkapkodni, egy kis időt kell nekik hagyni arra, hogy maguk is kissé hozzászokjanak a hideghez. Azt nem szabad elfelejteni, hogy -10 Celsius-fok alatt a rózsa egésze károsodhat, így ilyen hidegig nem kell várni a védelmével.

Összeállította:
Janakakisz Alexandra
okl. kertészmérnök

Forrás: Életszépítők
Nyitókép: e-landscapedesign.com

Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
66 vélemény