Dark Mode On / Off

Tuti bevált recept hidegkerámiára

Dekoráld a fát a szódabikarbónából készülő díszekkel!

Az egyik legjobb dekorációs filléres ötlet a hidegkerámia vagyis a szódabikarbónás gyurma készítése. Rengeteg receptet kipróbáltunk az elmúlt időszakban hogy Nektek a tutit mutathassuk be.

A recept nagyon egyszerű, és minimális az anyagköltsége. Egy adag nálunk 40 db függődíszre volt elegendő, így biztosan állíthatjuk, hogy az egyik leggazdaságosabb dekorációs alapanyag.

A hidegkerámia receptje:

2 kávéscsésze kukoricakeményítő

4 kávéscsésze szódabikarbóna

2,5 kávéscsésze víz

Első lépésként a kukoricakeményítőt keverd el a szódabikarbónával, mert a két egyforma frakciót könnyebb összekeverni. Majd add hozzá a teljes vízmennyiséget és keverd el: tejszerű állagú anyagot kell kapj. Az elkeverésre a kézi habverő a legalkalmasabb, próbáltuk kanállal, fakanállal, de összes verzió közül a habverő vált be a legjobban.

Olyan tálba tedd, amit aztán a tűzhelyre is tudsz tenni. Lassú tűzön – ez villanytűzhelynél 3-4-es fokozat, kezd el folyamatos kevergetés mellett főzni. Pár perc forrás után kezd el összesűrűsödni. Ameddig nem teljesen sűrű, addig még habverővel célszerű kevergetni, majd áttérhetsz a lapos végű fakanálra. Húzd le a tűzről, amikor elkezd besűrűsödni, mert nagyon könnyen odakap az alja.

Ugyan a neve porcelán, mégsem fog odaragadni az edényhez, amiben dolgozol, ettől nem kell félned. Amikor lágyabb gyurmaszerű állaga lett, tedd át a masszát egy kerámiaedénybe, fedd le egy tiszta, nedves konyharuhával és várd meg míg meghűl.

Amikor meghűlt, akkor egy újabb trükk következik, amit nem találunk meg egyik DIY oldalon sem. Sütőtapírt használj a szárításhoz, illetve ami még fontosabb, hogy ahol nyújtod a kerámiát, ott szórd le vékonyan szódabikarbónával, mert különben odaragad az asztallaphoz.

Már csak a nyújtás és a formák kivágása következik! Nyújtóval közel fél centisre nyújtsd, mert így még a mintát is könnyen bele tudod tenni, illetve száradáskor nem pöndörödik össze. Mi többféle vastagsággal dolgoztunk, és ami vékonyabbra lett nyújtva, ott a csillag és egyéb vékonyabb formáknál a szélek elkezdtek behajlani, így a vastagabb – kb. fél cm vastagság vált be nekünk.

A formákat sütimintákkal tudod kivágni, mintázni tujaággal, gombbal, tobozzal, csipkével tudsz rá tenni, de itt is gyakorlatilag már csak a képzelet szab határokat.

A mintát ne nyomd bele nagyon. Meglepő, de száradáskor fog igazán előjönni a levelek mintája.

Kínai evőpálcikával tudsz rá akasztónak lyukat kialakítani, még így lágy állapotában.

Száradni nagyjából egy éjszakányit kell hagyni meleg szobában. Félidőnél érdemes megfordítani a díszeket, hogy mindét oldala rendesen kiszáradjon.

Amennyiben kicsit sorlyásnak ítéled a széleket, akkor körömreszelővel óvatosan finomítani tudsz rajta.

További képeket találsz a Pinteresten!

Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
66 vélemény
×