Dark Mode On / Off

Katasztrófavédelem: csak óvatosan a zöldhulladék-égetéssel!

avarégetés - zöldhulladék égetés

A szabadtéri tűzgyújtás veszélyére figyelmeztet a katasztrófavédelem. Az elmúlt hétvégén 230 szabadtéri tűzhöz riasztották a tűzoltókat.


Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság közleménye szerint ez azt jelenti, hogy a főleg gondatlanságból bekövetkezett tűzesetek során, két nap alatt mintegy 840 futballpályányi terület égett le. Mint írják: tavaszias és száraz időjárás esetén a kerti munkák részeként végzett zöldhulladék-égetés könnyen kiterjedt szabadtéri tűzhöz vezethet, amely jelentősen veszélyezteti a természeti és épített környezetet. Amennyiben a települési önkormányzat lehetőséget biztosít a zöldhulladék égetésére, alapszabály, hogy a tüzet soha nem szabad felügyelet nélkül hagyni és már a tűzgyújtás időpontjában rendelkezésre kell állnia az oltáshoz szükséges víznek. Az is segít, hogyha egy lapáttal földet hányunk a parázsra, illetve a feltámadó szél esetén abba kell hagyni az égetést – közölte az OKF.
Közben kampány indul a háztartási hulladék égetésének megelőzésére Budapesten

“Ne égess!” címmel felvilágosító kampányt indít a háztartási hulladék égetésének megelőzésére a fővárosi önkormányzat, a Budapesti Közművek, a Levegő Munkacsoport és a Humusz Szövetség.


Kiemelték, hogy a háztartási hulladék égetése szigorúan tilos Magyarországon, ennek ellenére általánosan elterjedt jelenség, hogy műanyag palackok, csomagolóanyagok, PVC-padló darabjai, bútorlap vagy éppen textil és vegyes összetételű hulladék kerül a tűzre. Ezeknek az égetésekor a szálló por mellett az egészségre legártalmasabb égéstermékek közé tartozó, úgynevezett policiklusos aromás szénhidrogének is nagy mennyiségben kerülnek a levegőbe, ezek erősen rákkeltő.

Kutatások szerint nagyjából évi tízezerre tehető azok száma, akik a szállópor-szennyezéshez kötődő betegségekben halnak meg, és csak Budapesten évente sok száz, idő előtti haláleset köthető kifejezetten a levegő szállópor-szennyezettségéhez. A kampány résztvevői hisznek abban, hogy megfelelő tájékoztatás és kellő odafigyelés mellett mindez megelőzhető.


A fővárosi önkormányzat Zöld Budapest néven lakossági tanácsadó irodát nyitott: egyrészt tanácsot adnak a helyes fűtési technikákról, a komposztálásról, és tájékoztatnak a levegőminőség javítását célzó hazai és uniós pályázatokról, másrészt az irodában a lakástulajdonosok teljeskörű információt kaphatnak lakásuk energetikai felújításával kapcsolatban – ismertette a Főpolgármesteri Hivatal.

Forrás: Pexels

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE HASZNOS TARTALMAKÉRT!

Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
44 vélemény
×