Dark Mode On / Off

Az elmúlt tíz év leghűvösebbje volt Magyarországon a tavalyi

Az Országos Meteorológiai Szolgálat éves elemzése szerint az elmúlt tíz év leghűvösebbje, egyúttal 1901 óta az egyik legszárazabb év volt Magyarországon 2021.


Összegzésükben azt írták: a 2021-es év középhőmérséklete átlag körül alakult, az egyes hónapokat ugyanakkor nagy változékonyság és számos szélsőséges esemény jellemezte. 1987 óta a leghűvösebb tavasz volt a 2021-es. Fagykár is bekövetkezett, a hideg hátráltatta a szántóföldi növények fejlődését.


Az Országos Meteorológiai Szolgálat mérőhálózatában tavaly a legalacsonyabb hőmérsékletet, mínusz 25,8 fokot, a Nógrád megyei Zabarban mérték február 13-án. A legmagasabb hőmérséklet, amelyet 2021-ben mértek, 40,8 fok volt. Ezt július 8-án, a Fejér megyei Adonyban regisztrálták.    Kitértek arra is, hogy az éves csapadékösszeg országos átlagban csaknem 20 százalékkal elmaradt a szokásostól. A csapadékösszeg kevéssel 500 milliméter felett alakult, ezzel 2021 – az előzetes adatok szerint – az 1901 óta vezetett adatok alapján a szárazabb évek közé sorolható.


A Meteorológiai Világszervezet (WMO) szerint az elmúlt hét év a legmelegebbnek ígérkezik a rendszeres megfigyelések kezdete óta globálisan. A 2021 elején és végén bekövetkezett La Nina esemény (a Csendes-óceán közép-keleti régiójában az átlagosnál hűvösebb vízhőmérséklet) sem fordította meg a hosszú távú melegedési tendenciát, ami az emberi tevékenységből származó üvegházhatású gázok rekordmagas koncentrációjának az eredménye.

kertportál podcast csatorna - hallgatni öröm
Hallgass minket örömmel és kérdezz bátran videóink alatt!

Borítókép: Pexles

Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
66 vélemény
×