Dark Mode On / Off

Gyilkospoloska: tényleg halálos?

Alig egy fél napja ment el Bács-Kiskun közepéről a jégesővel tarkított vihar, szemléztük a Majorban a kertet, amikor rátaláltunk egy eddig számunkra ismeretlen poloskafélére. Rögtön fényképező elő és az egyik leghasznosabb Facebook zárt csoportban, a Rovarhatározóban meg is kérdeztük ez éppen milyen poloska?

A poloskák között vannak hasznos és termesztési szempontból egyáltalán nem hasznunkra váló poloskák, így mindig nagy kíváncsiság övezi az új fajok megjelenését.

Miután kiderült, hogy az ún. Gyilkos poloskával van dolgunk, rögtön beírtuk a Google-be és ha csak a találatokra hagyatkoznánk, akkor biztos rögtön elő a “Cemotox” és az “írtsuk ki” reakció kapcsolna be.

De mindig nézd meg ilyenkor, mennyire hitelesek a találatok!

Az egyik oldalon ezt találtuk:

A fertőzés okozza a Chagas-kórt, ami egy halálos betegség. A fertőzöttnek ugyanis tizenhétszer nagyobb esélye van rá, hogy szív- és érrendszeri betegségben haljon meg. A kór egyébként évekig lappanghat, de ha vannak is tünetei, akkor is gyakran összekeverik a náthával vagy más betegségekkel

– írja egy ismert agrároldal.

Majd tovább riogat a Blikk.hu is.

Gyilkos rovar! Halálos is lehet a találkozás ezzel a bogárral!

– írja a Blikk.hu főcíme.
Csókos poloska vagy gyilkospoloska néven ismert rovar

De vajon tényleg ennyire veszélyes? De vajon mi is ez a rovar, amitől ennyire rettegni kellene?

A gyilkospoloska (Rhynocoris iracundus) a rablópoloskák (Reduviidae) családjába tartozik, Magyarországon is előforduló, nem védett faj.

Másik magyar elnevezése a csókos poloska.

Európa egész területén előfordul a híresztelések ellenére, de megtalálható Kisázsiában, Iránban, Elő-Indiában és a Szovjetunió déli területein.

Napsütötte pusztafüves lejtőkön, karsztosodó területeken, lomb- és tűlevelű erdőkben kiterjedt, száraz tisztásokon, xerotherm (melegkedvelő, szárazságkedvelő) helyeken gyűjthető a rovarászoknak. A növényeken, gyakran virágokon tartózkodik. A Kertportál Majorban épp egy mogyoróbokron értük utol a kora reggeli napsütésben.

A híreszteléssel ellentétben

az embert nem támadja meg, de ha védekezésre kényszerül, fájdalmasan szúr.

Sok poloska hordoz betegségeket, melyek egy része akár emberre is veszélyes lehet, de ugyanígy az állatokra is. A fentebb már említett Chagas-kórt is hordozhatja, mely egy trópusi parazitafertőzés.

Hazánkban leginkább középhegységeinkben gyakoribb, de szórványosan az egész országban előfordul, gyakori faj. – írja a ízeltlúak.hu oldal, akik a rovarász világ leghitelesebb felülete ma hazánkban.

Rajzásuk: Rajzása rövid, imágói májustól augusztus közepéig-végéig találhatók. Egyetlen nemzedéke fejlődik, lárva alakban telel. Az imágók a nyár közepén a leggyakoribbak.

Benedek Pál írja le a legáttekinthetőbben az gyilkospoloskák előfordulási alakjait:

Változatai:
1 (6) Az előhát elülső része teljesen fekete.
2 (3) Az előhát teljesen fekete. – Hazánkban még nem találták [f. caucasica KOL.]
3 (2) Az előhát hátulsó része legalább részben piros.
4 (5) Az előhát hátulsó részének piros színezetét teljesen körülzárja a fekete
színezet (19. ábra: Nphoto). – A törzsalak között fordul elő (= amabilis STICH., armeniaca STICH.). f. nigripes KOL.
5 (4) Az előhát hátulsó részének piros színezetét nem zárja teljesen körül a fekete rajzolat (19. ábra: Ophoto). – A törzsalak között található f. Soósi BEN.
6 (I) Az előhát elülső részén piros színezet van.
7 (8) Az előhát hátulsó részének piros színezetét fekete rajzolat zárja körül (19. ábra: Pphoto). – A törzsalak között él f. Hoberlandti BEN.
8 (7) Az előhát hátulsó részének piros színezetét nem zárja körül teljesen a fekete rajzolat (19. ábra: R – Sphoto).
9 (10) Az előhát elülső részén 2 különálló piros folt van (19. ábra: Rphoto). – Gyakori f. iracundus PD.
10 (9) Az előhát elülső részének piros foltjai összeolvadtak (19. ábra: Sphoto). – Hazánkban még nem találták [f. rubra BEN.]

Forrás: Ízeltlábúak.hu

Ha még többet akarsz tudni a poloskákról és más ízeltlábúakról, akkor ajánljuk figyelmedbe a Benedek Pál: Fauna Hungariae 94. füzet Poloskák VII. – Heteroptera VII. kiadványt, hogy mindig hiteles forrásokból tájékozódj, amikor találkozol egy számodra új rovarral.

Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
50 vélemény