Dark Mode On / Off

Így használd a légkondit okosan!

Ki ne szeretné a hűvös levegőt a szobában, irodában vagy akár vezetés közben? A probléma ott kezdődik, amikor a nyárból telet szeretnénk varázsolni.

Arra azonban érdemes odafigyelni, hogy a helytelen klíma használat nemcsak a szívet terheli meg, hanem sokként éri a szervezetet, ha hirtelen utána kiszaladunk akár csak a kertbe is.

Vannak szabályai a légkondicionálásnak is, nem szabad mértéktelenül és felelőtlenül használni.

Az ideális eset az, amikor nincs 8 fok eltérés a kinti és a légkondicionált helyiség között, legyen az lakás, iroda vagy akár autó légtere. Miért?

Amikor tartósan hidegben ücsörögsz egy légkondival hűtött irodában vagy egy hosszú autóúton, akkor szinte sokként éri a szervezetet a nagy hőkülönbség a szabad levegőre menve. Főleg a hűvös levegőben elfelejtünk inni, így még nagyobb teher a szervezetnek a 19-20 fokos irodából egyenesen a 32-35 fokos kánikulába érkezni. Ideális esetben az eltérés a kinti és benti hőmérséklet között 5-7 fok lenne, de nagyon jól tudjuk, hogy ezt jóval felül szokás múlni. De így is, legrosszabb esetben is maximum 10 fok legyen a két légtér közötti hőmérséklet, mert már ez is érezhető különbség a váltáskor.

Szívproblémásoknál fokozottan figyeljünk erre!

A keringési zavarokkal és szívproblémákkal küzdőknél ez halmozottan érvényes. Ahogy hirtelen forró vízben sem szabad zuhanyozniuk, (kivétel a Kneipp-féle kúra), úgy az ilyen mértékű váltásra is nehezebben reagál a szervezetük.

A klíma használat előtt érdemes a takarítás!

Az autójukra igényesek tudják, mennyire fontos időszakosan az autó légkondicionáló berendezésének tisztítása. Ilyenkor a légszűrő betéteket is cserélni szokták. Ugyanez igaz a lakás légkondicionáló berendezéseire is: időnként szükséges a tisztítás, hogy a különböző pollenek, gombaspórák ne jussanak be/vissza a légtérbe.

A két éve bevezetett uniós rendelet következményeként kizárólag a Nemzeti Klímavédelmi Hatóságnál regisztrált vállalkozás szakembere szerelheti fel a készüléket. A szigorú ellenőrzést egyebek mellett azért vezették be, mert a klímákban használatos hűtőközeg még mindig károsítja valamelyest az ózonréteget. Akik a több tízezer forintos beszerelési költséget megpróbálják megúszni, jó, ha tudják, hogy amennyiben nem szakember telepíti, a garancia is ugrik. – írta korábbi cikkében a Magyar Nemzet

Felső légúti megbetegedések és ízületi gyulladások okozója is lehet

Szintén az irodai munka során gyakori jelenség, mely a helytelen használatból következik. Az irodai klímarendszerek nagy hátránya, hogy főleg az egyterű irodáknál mindig van, aki rosszul jár a bekapcsoláskor: mivel az irodákra jellemző, hogy a dolgozók zsúfoltan ülnek, talpalatnyi hely sincs két ember között, így előfordul, hogy valakinek pont a lábára, hátára, arcába megy a légkondicionáló berendezés hideg levegője. Ez az ilyen esetben felfázást is okozhat! Célszerű a felszerelés előtt ezeket a szempontokat is figyelembe venni!

Mindig a hűteni kívánt helyiséghez igazodva válasszuk klímaberendezést!

Létezik egy ökölszabály, amely szerint egy átlagos szigetelésű, normál ablakméretű helyiségben 100 watt/négyzetméterrel érdemes számolni, vagyis egy 25 nm-es helyiségbe 2,5 kilowattos készüléket érdemes venni, de figyelembe kell venni a lakás egyedi adottságait is. Egy tetőtéri vagy déli tájolású, esetleg nagy ablakos nappaliba pluszteljesítménnyel szokás számolni.

Új építésű lakás/ház esetén viszont érdemes a gépésztervezővel elvégeztetni a helyiségek hűtési igényéhez szükséges számításokat, hiszen a szakember  ismeri a fal és a szigetelés paramétereit, ráadásul meg tudja mondani, mekkora az a maximális hőterhelés, amennyit a helyiség nyáron kaphat. – vallják a szakemberek.

Ajánlott cikkek