Dark Mode On / Off

Irány az erdő!

Elkezdődött a gombász-szezon. Az április elejétől a kucsmagombáké a főszerep.

Amikor kinyíltak már a kertben a jácintok, virágzanak a nárciszok és bújnak a tulipánok, és ezzel egyidőben sokat esett az eső, akkor már tudtuk: itt az idő, irány az erdő.

Április elején (vagy ha korán tavaszodik, már március közepén) érdemes nyitott szemmel járni. A csészegombával és a kucsmagombával indul a szezon, ezért jó, ha tudod, hol lehet a legjobban gombák után kutatni.

Mi a legjobb kucsmagomba lelőhely?

Az árnyas nyáras-akácos ligeterdő a legjobb, rengeteg kucsmagombát lehet találni, főleg cseh és ízletes kucsmagomba van ezekben az erdőkben. A nyirkos avar között a nagy esők után százával bújnak elő a gombák, érdemes óvatosan járni az avarban.

Érdekes megfigyeléseink vannak már a lelőhelyeket illetően. Ahol zörög az avar, akármennyit esett előtte az eső, ott még nem találtunk kucsmát. Az aranyribiszkék környékén viszont roppant sokat lehet találni. Az aranyribiszkék tövében is nőnek, így ne csak a nyárfás és akácos vegyes erdőkre koncentrálj, hanem azon részekre is, ahol a nyárfák alatt aranyribiszkét látsz.

Az idős nyárfák alatt is érdemes körbe nézni, jó pár méteres sugarú körben.

Miről ismerem fel a kucsmagombát? És mivel keverhetem össze?

Az egyik legkönnyebben beazonosítható gombafaj (szerintem). Az elsők között a kucsmagombát ismertem fel. A kalapja is jellegzetes és maximum a papsapka gombával tudod összekeverni, de a papsapka gomba lelőhelye nem egyezik meg a kucsmagombáéval, ráadásul ha éles késsel kettévágod a tönktől a kalap tetejéig, akkor a kucsma gomba kalapja csak a tetején ér a tönkhöz, míg a papsapkáé szivacsos és “össze van nőve” a tönk a kalappal.

Az avar között nagyon el tud bújni a kucsmagomba (Morchella nemzetség). Míg a csészegombát (Plectania nemzetség) hamar észreveszed éléenk piros színéről, addig a kucsmagomba színe az avar színnel teljesen meg tud egyezni, ezért sokszor ha csak sétálsz, nem is veszed őket észre. Le kell hozzájuk guggolni, és mint egy meditáció, szinte teljesen átszellemülsz gombagyűjtés közben.

Ízletes kucsmagomba

Az ízletes kucsmagomba a tömlősgombák közé tartozó csészegomba. Süvege tojásdad, fehéres-barna (őzbarna), barázdált. A cseh kucsmagombától abban tér el, hogy fűszeres illetú, kicsit máshogy néz ki a süveg. Avatatlan szem számára szinte egyformák is lehetnek. A cseh kucsmagomba “csak” erdei gomba illatú, főzéskor aromás, nagyon kellemes ízű.

A képeken cseh kucsmagombák láthatók.

Piros csészegomba – a figyelemfelkeltő

Még gyermekkoromban azt tanultam, hogy a csészegomba nem ehető, mert élénk piros, és minden ami élénk piros, az tiltólistás a gombák világában.

Ez a gyönyörű és egyben élénk piros gomba bizony ehető, korhadó ágakon, késő ősztől, kora tavaszig terem. Most április elején még pont a végét kaphatjuk el. Ritkasága miatt kíméletre szorul (Miskolci Gombász).

Lelőhelye hasonló a cseh kucsmagombához, nálunk a homoktalajos erdőkben igen gyakori.

FONTOS! Mit kell tudni a gombaevésről?

Ha erdőben, ártéren, mezőn vagy bárhol gyűjtesz gombát és nem vagy gombaszekértő, akkor mindenképpen a begyűjtött gombácskáiddal fordulj gombaszakértőhöz! Mielőtt a szakértő nem mondja, hogy megeheted, semmiképp ne fogyaszd el!

Vannak maximum mennyiségek, ami a gyűjtést illeti. Ne zsákmányold ki az erdőt, hiszen az ott élő állatok is előszeretettel eszik meg a gombákat is. Így ha jól tudjuk a jelenlegi szabályt, akkor talán maximum 2 kg gomba a gyűjthető fejenként, de ez nem jelenti azt, hogy pár négyzetmétérről tarra szedheted a kínálatot.

Nagyszerű gombász csoportok vannak a közösségi oldalakon is, mi is tagjai vagyunk ilyen csoportnak. Rengeteget lehet belőle tanulni, érdemes körbenéznek ilyen helyeken is.

A gombahatározást mindig szakértőre bízd. Ha valamit nem ismersz, akkor inkább hagyd ott, és ne szedd le.

A kucsmagombából és a piros csészegombából nagyszerű ételeket készíthetsz. Egy korábbi cikkünkben már írtunk pár általunk nagyon kedves receptet!

HA TETSZETT ÍRÁSUNK, OSZD MEG BARÁTAIDDAL, ISMERŐSEIDDEL IS FACEBOOKON VAGY INSTAGRAMON

KÉRDÉSED VAN? FÓRUMUNKAT A FACEBOOKON TALÁLOD!

Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
66 vélemény
×