Dark Mode On / Off

Áprilisi tennivalók a kiskertben

Most már biztosak lehetünk abban, hogy itt a tavasz, és a februárban, márciusban tett kert irányú lépéseink most már látványosak is.

Többnyire februárban vetettük el a legelső vetőmagokat a palántaneveléshez. Most áprilisban már többleveles állapotban örvendezhetünk a közelgő kiültetésnek.

Nézzük sorjában, mi is zajlik egy kertben áprilisban.

A gyümölcsösökben ilyenkor már a bodza egérfüles állapotban tart minimum, vagyis a levelek eléggé kibújtak a rügyekből. A barackokon, meggyen, cseresznyén és szilván hamarosan kiderül, mennyi virág maradt a korábbi hirtelen fagyok után. Már tudjuk, hogy idén is a kajszisok nagyja elfagyott, de bízzunk abban, hogy a többi gyümölcs megúszta a márciusi havazást és fagyot.

TIPP: Permakultúrás és mélymulcsos gazdálkodásnál a kb. két hetes eltolódás miatt a fák lassabban engednek ki, így a fagyás is elkerülhető. A Kertportál Major gyümölcsfái pont emiatt nem fagytak meg azokon a területeken, ahol a talajt takartuk.

A zöldségesekben már a talajban van a paszternák, a borsó, egyes babfajták, a répafélék is. Takarásos módszernél már a fagyérzékenyebbeket is ki lehet vetni bátran.

A mángold most kezd újra friss leveleket hozni, erősödik a sóska és a spenót is.

A retek is elvethető már, főleg a korai fajtákat érdemes. A paszternák nagyon hosszú tenyészidejű, így aki szereti, az mindenképpen a napokban vesse már el.

A mángold levelei színükben még halványak, de vastagok és erőteljesek.

Palántanevelésben is nagyon szépen cseperednek a növények. A chilik már többnyire 6-8 levelesek, a paradicsomok is hozzák sorra az új leveleket, egyes fajták már akár virágoznak is. Az első virágokat érdemes ilyenkor még kitörni, mert elsősorban ilyenkor a palánta megerősödése a cél.

Akik előcsíráztatják a babot a kiültetés előtt, annyival járnak előrébb a talajtakarásos módszernél, hogy a szalma alól könnyebben nő ki a kis növény.

A közeg: palántaföld + perlit + komposzt
Vetés módja: fészked vetés, 2-3 mag/fészek

A szamócákon megjelennek az első virágok, ahol fóliaházban laknak, viszont a szabadföldiek még csak most kezdtek el éledezni.

Hidropóniás szamóca

A tökfélék, uborkák is szépen hozzák a nagyobb leveleiket. Elkezdhető a tápoldatozás is.

Sütőtökök növekednek

A díszkertben a hagymások között a nárciszok és a tulipánok virítanak, és bújnak elő az évelők. Köztük elsősorban a bíbor kasvirág (Echinacea), az őszirózsák (Aster) és a varjúháj félék (Sedum).

A kakukkfű elkezd virágbaborulni, nyílnak az ibolyák, hamarosan a cerjés pimpón és jázminon is megjelennek a virágok.

Citromillatú kakukkfű – akár gyógyteaként is fogyasztható

A díszfák között a japánbirsen pattan a virágrügy, új leveleket hozott már az illatos lonc (Lonicera) is.

HA TETSZETT ÍRÁSUNK, OSZD MEG BARÁTAIDDAL, ISMERŐSEIDDEL IS FACEBOOKON VAGY INSTAGRAMON

KÉRDÉSED VAN? FÓRUMUNKAT A FACEBOOKON TALÁLOD!

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE HASZNOS TARTALMAKÉRT!

Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
66 vélemény
×