Dark Mode On / Off

Inváziós rovarfajok feltérképezésében kéri a lakosság segítségét az Agrártudományi Kutatóközpont

Az ELKH Növényvédelmi Intézeténekkutatói azt tanulmányozzák, hogy milyen károkat okoz a kiskertekben a zöld vándorpoloska és az ázsiai márványospoloska, illetve egy új idegenhonos inváziós rovarfaj, az élénkzöld lepkekabóca elterjedését is feltérképezik.


Felhívták a figyelmet arra, hogy a klímaváltozás mellett a mérsékelt égövi ökoszisztémákat érintő egyik legnagyobb probléma az inváziós rovarfajok megtelepedése és elterjedése. Ezek a fajok előre nem megjósolható változásokat indítanak el az őshonos életközösségekben, többen közülük potenciális mezőgazdasági kártevők.


A kutatók arra kérik a lakosságot, hogy aki zöld vándorpoloska vagy ázsiai márványospoloska egyedet lát, töltse ki az online kérdőívet, és lehetőség szerint küldjön fotót a rovarokról az invaziospoloska@gmail.com e-mail-címre.

Mindkét faj sokféle növénnyel táplálkozik (polifág), amelyek között nagy arányban szerepelnek kertészeti kultúrában termesztett haszonnövények is, például paradicsom, paprika, alma, cseresznye. A felmérés alapján a kutatók pontosabb képet kaphatnak a két faj károkozásáról, az eredményeket pedig specifikus védekezési módok kidolgozásához használják fel a jövőben.


A kutatók emellett azt kérik, hogy, aki élénkzöld lepkekabócát lát, az a megfigyelés adatait a hemiptera@atk.hu e-mail címre küldje el. A soktápnövényű rovarfaj kapcsán azt írták, hogy főleg a szőlőültetvényekben okozhat gazdasági problémát, mivel tojásait a fiatal hajtásokat felhasítva a növényi szövetekbe rakja le. Ez hegesedéssel, a hajtás elhalásával járhat, valamint a seben keresztül könnyebben juthatnak be bakteriális vagy gombás fertőzések.

Borítókép: Pexels / Forrás: MTI

Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
66 vélemény
×