Dark Mode On / Off

Online lehet szavazni az év lepkéjére

Online lehet szavazni az év lepkéjére

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) Lepkevédelmi Szakosztálya jövőre indítja el az Év lepkéje programot, amelynek keretében idén december 22-ig lehet szavazni, hogy a fecskefarkú pillangó, a nagy éjjeli pávaszem vagy a fehérgyűrűs csüngőlepke legyen a 2023-as év lepkéje.

A voksokat az MME honlapján lehet leadni – közölte az egyesület.

A fecskefarkú pillangó országszerte elterjedt, bár a hegy- és dombvidékeken gyakoribb. Három nemzedéke általában áprilistól repül egészen szeptemberig.

A nagy éjjeli pávaszem Európa legnagyobb őshonos lepkéje, a nőstények szárnyfesztávolsága elérheti a tizenöt centimétert is. Országszerte általában gyümölcsösök és jó állapotú erdők közelében fordul elő.

A fehérgyűrűs csüngőlepke az egyik legdekoratívabb magyarországi csüngőlepke. Főként hegy- és dombvidékeken fordul elő. Élőhelyei napos, nyílt gyepek, ahol tömegesen rajzik. Nappal aktív, általában többedmagával szívogat virágokon. Viszonylag rövid ideig, júliusban és augusztusban lehet megfigyelni.
Az MME 1979-ben indította el az Év madara programot, majd 2012-ben elindult az Év hüllője – Év kétéltűje program is. Ehhez csatlakozik most harmadikként az Év lepkéje akció. Az akciók küldetése, hogy felhívják a lakosság figyelmét Magyarország természeti kincseire, és az ezeket fenyegető természetvédelmi problémákra.

Borítókép és forrás: MME.huAjánlott cikkek

What Our Clients Say
66 vélemény
×