Dark Mode On / Off

Inspiráció az angolkert kialakításához: Churchill híres kertje a Chartwell House and Garden

angolkert

Egyre többen kapnak kedvet az angolkert kialakításához, ennek talán az lehet az oka, hogy természetes, mégis lélegzetelállítóan szép lehet, egy jól megtervezett és gondozott angolkert. Elképesztő látványt nyújt szépségével, a színek és illatok harmóniája megnyugtató, természetes egyensúlyt varázsol a környezetünkbe.

angolkert

Ha Churchill nevét halljuk, a történelem és a politika jut elsősorban eszünkbe, talán még arról is hallottunk, hogy történész, Nobeldíjas író és festő volt, azt azonban kevesen tudják, hogy szenvedélyesen kertészkedett. És nem csak hobbi szinten, hanem komolyan kísérletezett a rovar és madárbarát kertek kialakításával. Churchill a birtokot 1922-ben vásárolta meg és szabadidejének nagy részét itt töltötte, folyamatosan alakította és gondozta a kertet, feleségével Lady Churchill-el együtt.

Gazdaságában olyan ökoszisztémát igyekezett kialakítani, melyben az állatok és a növények együttélése harmóniában történik.

Az angolkert elrendezésének főbb szempontjai

Az angolkertek kialakítása hatalmas odafigyelést igényel. A kerttervezés elengedhetetlen, hogy koratavasztól késő őszig az évszakok váltakozásával folyamatosan pompázzon a kertünk. Pontosan meg kell tervezni, mit hova ültetünk, mi mikor virágzik, így láthatjuk a növények sokszínűségét és változatosságát.

A pontos tervezés ellenére, mégis egyfajta természetes rendezetlenség jellemző az angolkertekere. Churchill meglátása szerint, miután a növények harmonikus elrendezése megtörtént, a kertnek idővel magától alakulnia kell, nem pedig erőltetett módon létre kell hozni. Churchill megértette, hogy a kert kialakítása hosszú távú tervet igényel, és idővel a növények természetes módon megtalálják helyüket. Kis segítséggel a kert folyamatosan formálja és alakítja magát, ahogy az idő halad.

angolkert

Kezdetben nehezebb a gondozása, de ez csak addig tart, míg a növények be nem növik a teret, ha jól dolgoztunk, akkor nem kell gyomlálni, mivel a sűrűre összenőtt növények beárnyékolják a talajt. Tavasszal visszavágjuk, ledaráljuk és vagy komposztáljuk, vagy újra használjuk mulcsnak a növényi részeket.

Milyen növények alakítják Churchill kertjét?

A Chartwell kertje változatos növényfajokban bővelkedik, amelyek hozzájárulnak az angolkert varázslatos világához. Churchill gondosan válogatta ezeket a növényeket, hogy kialakítsa a növény és állatvilág összhatását, futó-kúszó növények, cserjék, bokrok, fák, haszonnövények és konyhakerti növények összessége adja a kívánt hangulatot és esztétikai élményt.

Alapnövények melyek megtalálhatók, minden angolkert típusú kertben és természetesen a Chartwell kertjében is:

  • Rózsák: A rózsák a Chartwell ikonikus növényei közé tartoznak. Churchill nagy rajongója volt ennek a szépséges virágnak, a kertben számos különböző fajta fellelhető.
  • Azáleák és rododendronok: Ezek a dús és színpompás növények szintén főszereplői Chartwell kertjének. Különösen tavasszal és kora nyáron látványosak, hiszen ekkora tehető virágzásuk. Mivel az árnyékosabb területet kedvelik, kiváló díszítőelemet képeznek például az erdők és füves területek vagy ágyások találkozása mentén.
  • Íriszek: Ha a Chartwell-ben tett kirándulásunkat májusra időzítjük nagy eséllyel gyönyörködhetünk a különböző színű és fajtájú íriszekben. Az íriszek gyönyörű virágai és vonzó színei hozzájárulnak a kert vibráló atmoszférájához. Ráadásul valóban nem igényelnek szinte semmi gondozást, mégis évről-évre gazdagítják kertünk szépségét.

Ezen kívül számos más növényfaj megtalálható a Chartwell kertjében, mint például a hortenzia, a levendula, a kerti jácint, a napraforgó, a bodza és az évelők széles választéka. Mindezek a növények együttesen hozzák létre a Chartwell növényvilágát, különleges flóráját.

Forrás: Wikipédia, House and Garden

Képek forrása: Geograph

Ajánlott cikkek