Dark Mode On / Off

Hogyan ápold: Vénuszfodorka (Adiantum)

Az egyik legkedveltebb és meglehetősen ismert szobában tartott páfrányféle a vénuszfodorka, azaz más néven Adiantum, vagy leányszőr páfrány.

A vénuszfodorka tartása nem túl bonyolult, meglehetősen jól alkalmazkodó növény. Hazánkban nem őshonos, de bármilyen lakás, iroda belső tereiben nagyszerűen érzi magát és jól is mutat. Nálunk főként levéldísznövényként tartják.

Adiantum kinézete

Nedvességkedvelő, évelő növény. A páfrányfélék családjába sorolják. Nagyjából 20-30 cm-re nő meg a kifejlett növény. Jellegzetes világoszöld, többszörösen összetett leveleiről, melyek nagyon mutatósak. Levélkékből álló fürtjei többnyire legyező alakúak.

Fotó: Alina Skazka, Pexels

Adiantum tartása

Tartása nem túl bonyolult, némi odafigyelést igényel, mivel viszonylag állandó hőmérsékletet, fényt, és sok vizet, magas páratartalmat követel. Ez nem meglepő, mivel Amerika trópusi területein őshonos, így az a klíma a legideálisabb számára.

Árnyékos, félárnyékos helyen tartsuk leginkább, mivel a szórt fényt kedveli. A szárazságot és az erős napsugárzást nem bírja. Fontos a megfelelő vízmennyiség számára, ezért kifejezett külön párásítást is igényel. Ez mellett a pangó vizet mégsem tolerálja. 10 fok alatti hőmérsékletnek, huzatnak se tegyük ki, mert meglehetősen fagyérzékeny is a vénuszfodorka.

A talaj melybe ültetjük, legyen laza, jó vízáteresztő, erősen savas kémhatású, tőzeges. Márciustól augusztusig havonta egyszer tápoldatozhatjuk, azt meghálálja dús levélzetével. Kétévente érdemes csak átültetni, közben nem kell bolygatni.

Tavasszal tőosztással szaporíthatjuk. Az ültetési, átültetési idejét is ekkorra tegyük nagyjából. A nagyobb tápanyagtartalmú ültetőföldhöz adhatunk pluszban még tőzeget is, hogy még szebb, dúsabb, zöldebb legyen a növény.

Fotó: 
Foad Roshan az Unsplash -en

Leggyakoribb kártevője, betegségei

Fő kártevője a levéltetű és a pajzstetű. A vénuszfodorka vékony levélzete igen könnyen tönkremegy akkor is, ha túl alacsony a levegő páratartalma, vagy a talaj kiszárad. A túl alacsony hőmérséklet vagy a tápanyaghiány pedig levélbarnulást okozhat nála.

A vénuszfodorka azoknak ajánlott, akik az érdekes, dús levélzetű, virág nélküli növényeket kedvelik. Vagy azoknak ideális még, akik egy kevésbé napfényes, világos helyiségben szeretnének szobanövényt tartani, mely nem jár túl sok munkával. Nekik remek választás lehet, és igazán hangsúlyos dísze lehet az otthonuknak.

Bővítenéd az otthoni növényeid számát? Nézz körül korábbi bejegyzéseink között, hogy megleld azt a növényt, mely ideális a számodra.

Fő fotó: By Transferred from en.wikipedia to Commons.http://www.starrenvironmental.com/hiplants/images/600max/html/starr_030807_0142_adiantum_raddianum.htm, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=3327375

Ajánlott cikkek