Dark Mode On / Off

Inkább ne együk meg a töklámpást…

A sütőtök és a halloween-tök közti különbségre hívja fel a figyelmet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara. Míg az előbbiek finom csemegék, addig a dekorációs célra szánt tökök közül nem mindegyik ehető és már kis mennyiségben is komoly rosszullétet okozhatnak.


A NAK közleménye szerint sütőtöknek a köznyelvben a téli tököket nevezik, amelyeket biológiai érettségükben szednek le, vagyis a bennük levő magok szaporításra alkalmasak. Az egyik híres, elterjedt hazai fajta a Nagydobosi, illetve jellemző még a Kiszombori, az Óvári hengeres és az Orange sonkatök.
Amit a zöldségesek, áruházak általában halloween-tök néven árulnak töklámpás faragásra, az biológiailag a cukkini, a patisszon és a spárgatök rokona. A halloween-tök nagy, narancssárga színű, és díszítésre alkalmas, belföldi forgalomban többféle kapható, a 2-3 kilogrammostól a 9-18 kilogrammosakig. Magyarországon a halloween-tök dísz típusa terjedt el, ami nem ehető. Sőt, az egészen kisméretű, dekoratív fajták sok keserűanyagot tartalmaznak, amelyek a kellemetlen ízük mellett mérgezőek is lehetnek.Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
66 vélemény