A sütőtök és a halloween-tök közti különbségre hívja fel a figyelmet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara. Míg az előbbiek finom csemegék, addig a dekorációs célra szánt tökök közül nem mindegyik ehető és már kis mennyiségben is komoly rosszullétet okozhatnak.
A NAK közleménye szerint sütőtöknek a köznyelvben a téli tököket nevezik, amelyeket biológiai érettségükben szednek le, vagyis a bennük levő magok szaporításra alkalmasak. Az egyik híres, elterjedt hazai fajta a Nagydobosi, illetve jellemző még a Kiszombori, az Óvári hengeres és az Orange sonkatök.
Amit a zöldségesek, áruházak általában halloween-tök néven árulnak töklámpás faragásra, az biológiailag a cukkini, a patisszon és a spárgatök rokona. A halloween-tök nagy, narancssárga színű, és díszítésre alkalmas, belföldi forgalomban többféle kapható, a 2-3 kilogrammostól a 9-18 kilogrammosakig. Magyarországon a halloween-tök dísz típusa terjedt el, ami nem ehető. Sőt, az egészen kisméretű, dekoratív fajták sok keserűanyagot tartalmaznak, amelyek a kellemetlen ízük mellett mérgezőek is lehetnek.
-
Illóolajok a növényvédelemben e-book – V. Topor Erika1 990 Ft
-
Lepkebarát kertAkciós termék2 450 Ft
-
Gyerekek kertészdobozaAkciós termék2 450 Ft
-
Erdők-mezők gombái könyv – Locsomádi Csaba és Vasas Gizella5 495 Ft
-
Vidéken újrakezdők – Ahogyan mi látjuk, cenzúra nélkül – EBOOK3 500 Ft
-
Vintage kert kertészdobozAkciós termék2 450 Ft
-
Family Box chutney-válogatás4 490 Ft
-
Neem olaj – 100 ml4 390 Ft
-
Hármas Fogat: Három szupererős chili6 990 Ft