A sütőtök és a halloween-tök közti különbségre hívja fel a figyelmet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara. Míg az előbbiek finom csemegék, addig a dekorációs célra szánt tökök közül nem mindegyik ehető és már kis mennyiségben is komoly rosszullétet okozhatnak.
A NAK közleménye szerint sütőtöknek a köznyelvben a téli tököket nevezik, amelyeket biológiai érettségükben szednek le, vagyis a bennük levő magok szaporításra alkalmasak. Az egyik híres, elterjedt hazai fajta a Nagydobosi, illetve jellemző még a Kiszombori, az Óvári hengeres és az Orange sonkatök.
Amit a zöldségesek, áruházak általában halloween-tök néven árulnak töklámpás faragásra, az biológiailag a cukkini, a patisszon és a spárgatök rokona. A halloween-tök nagy, narancssárga színű, és díszítésre alkalmas, belföldi forgalomban többféle kapható, a 2-3 kilogrammostól a 9-18 kilogrammosakig. Magyarországon a halloween-tök dísz típusa terjedt el, ami nem ehető. Sőt, az egészen kisméretű, dekoratív fajták sok keserűanyagot tartalmaznak, amelyek a kellemetlen ízük mellett mérgezőek is lehetnek.
-
Akciós termékLepkebarát kert2 450 Ft
-
Akciós termékGyerekek kertészdoboza2 450 Ft
-
Vidéken újrakezdők – Ahogyan mi látjuk, cenzúra nélkül3 500 Ft
-
Akciós termékVintage kert kertészdoboz2 450 Ft
-
Akciós termékFűszernövény termesztő kertészdoboz2 450 Ft
-
Természetes növényvédelem – kertészfüzetek 1. rész – Varga Szabolcs, V. Topor Erika1 990 Ft
-
Hármas Fogat: Három szupererős chili8 990 Ft
-
Tányérodon az erdő – Nagy Krisztina, Priksz Gábor5 990 Ft
-
Illóolajok a növényvédelemben kertészfüzet – 4. rész – V. Topor Erika1 990 Ft