Dark Mode On / Off

Indul a poloskaszezon

Bizony, nem vicc, sajnos egyre több idén is a poloska

A tavalyi év már kritikus volt poloskainvázió téren, és a nagy hideg miatt azt gondoltuk, hogy idén ez másképp lesz. A rossz hír az, hogy idén sincs másképp, az első tojások megjelentek.

Ami még meglepőbb, hogy a sokak számára verőköltő bodobácsként ismert rovar is poloska és bizony ugyanúgy kártékony, mint a vándorpoloska.

Gondoltad volna?

A verőköltő bodobács – már néven közönséges verőköltő poloska (Pyrrhocoris apterus) gyermekkorunk egyik kedvelt rovara volt. Talán nem is félt tőle senki, hiszen szép mintázatával és állandó napozási vágyával nem is tűnt olyan veszélyesnek.

A közhiedelemmel ellentétben nem bodobács faj, hanem poloskafaj. Tápnövénye a hárs és akác, de sajnos – főleg az ilyen száraz időszakban – megszivogatja ugyanúgy a padlizsánt, répát és káposztaféléket is, mint társai.

Növényvédelmi szempontból viszont komoly kihívást jelenthet, mert a verőköltő bodobácsokat gyakorta használják növényvédelmi szerek kifejlesztésekor tesztalanyként. Így a rovarölő szerek egy nagy részére rezisztens, vagyis ellenálló.

Vírusvektor ugyanúgy….mivevel szívogatja a leveleket, terméseket. Így akármennyire is azt gondolnánk, hogy veszélytelen rovar, ugyanúgy problémát okozhat a vírusra érzékeny növényeknél, mint például az uborkafélék.

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE HASZNOS TARTALMAKÉRT!

Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
40 vélemény
×