Dark Mode On / Off

Egész évben friss borsó

A zöldségkertben mindig van hely és idő borsót vetni. Idén már mi a 4. körön vagyunk túl, minden túlzás nélkül az egyik legegyszerűbben termelhető haszonnövény, ha azt a pár trükköt tudod, amit most elmondunk Neked.

Fajtaválasztás

Ugye nem mindegy, hogy egy négyzetméterről mennyi borsószemet tudsz betakarítani? Itt jön képbe a fajtaválasztás. Sokféle kapható a piacon, de az olcsóság nem mindig előny, de a drágaság sem. Egyes fajták alig hoznak hüvelyenként 3-4 szemet, míg más fajták ugyanolyan talajigény és vízigény mellet az akár 8-12 szemet is kihozzák hüvelyenként. Akkor melyik éri meg jobban? Hát a nagyobb borsóhüvely. A “Joff” nevű fajta jelenleg az egyik legjobb házikerti fajta, nagy termésmennyiség, viszonylag rövid tenyészidővel. Vagyis rövid idő alatt sok borsóval.

Meszet neki!

A borsónak nagy a kalcium igénye, ezért meszet, vagy mészhidrátot érdemes alá szórni, még vetés előtt, később a tő alá tenni és beöntözni. Így még jobban fokozható a termésmennyiség.

Vízigény

Nem kifejezetten a vízigényes veteményeskerti növény, de a zamatos borsóhoz kell az elegendő öntözés. Vízhiány esetén a hüvelyek kicsik maradnak, fajtától függetlenül, mert nem tudja kinevelni amegfelelő méretű borsókat.

Bárhova vetheted

Hamar lekerült a fejessaláta, vagy más gyorsan forgó zöldséged volt és üres a helye? Tegyél oda nyugodtan borsót, hiszen ha ügyesen játszol a hellyel, akkor őszig még jó pár kört tudsz szüretelni a borsóból. 

Nitrogéngyűjtő

A borsó a pillangósvirágúakhoz tartozik, mint a bab, így a talajban nitogéngyűjtőként működik. Így olyan növényt is vethetsz utána, aminek sok nitrogén kell!

Magas káliumigény

A jó termésmennyiséghez sok káliumra van szüksége, ezt célszerű termesztés közben pótolni!

Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
66 vélemény
×