Dark Mode On / Off

Importlencsét eszünk szilveszterkor

A szilveszteri-újévi lencse nagy része külföldről – Kanadából, Oroszországból és Lengyelországból – érkezik –írta közleményében a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara. A lencse termesztése annak ökológiai érzékenysége és az olcsóbb import miatt szorult háttérbe Magyarországon az utóbbi évtizedekben.


A közleményben ismertetik, hogy a Világélelmezésügyi Szervezet, a FAO szerint 2010 óta a lencsetermesztés 4,28 millió hektárról 6,58 millió hektárra nőtt. A világ legnagyobb lencsetermesztő országai Kanada, India és az Egyesült Államok. Az Európai Unióban legnagyobb területen Spanyolországban termesztik a lencsét, de Franciaország és Görögország lencsetermesztése is jelentős.


Magyarországon az idén mindössze 284 hektáron vetettek lencsét, belföldön szinte csak Győr-Moson-Sopron megyében foglalkoznak a hüvelyes főzeléknövény termesztésével. A 4400 tonnás import mellett ugyanakkor csaknem 200 tonnát exportált az ország, bár ennek jelentős része reexport.


Az agrárkamara úgy véli, a kedvezőtlen helyzet megoldására elsősorban a növény stabil kereskedelmi pozícióit kellene kialakítani az országban, amely nagy valószínűséggel maga után vonná a kiszámítható piaci viszonyokat, ugyanis az őszi fajták termesztésével a termésbiztonság és a termőképesség egyaránt növelhető.

Borítókép: Pexels

Ajánlott cikkek