Dark Mode On / Off

Illóolajos növényvédelem: májusi tennivalók

illóolajos növényvédelem - tafrína 2

Az illóolajos növényvédelem esetében a megelőzésen van a legtöbbször a hangsúly. Erre akkor van lehetőségünk, ha az időjárás is olyan. A kora tavasztól tartó hol fagyos éjszakák, hol napokon keresztül tartó szakadó eső idén nagy kihívások elé állított bennünket. A megelőzésre aligha volt lehetőség. Így a kert az állatorvosi lóhoz hasonlítható és mindenféle betegséget és kártételt produkál.

Levélpirosító ribiszke-levéltetű elleni védekezés

A levéltetvek elleni védekezés akkor lesz igazán hatékony, ha komplexen nézzük a problémát. Természetesen a szuperszelektív levéltetű elleni szerek is megoldást jelenthetnek, de akkor ökológiai értelemben lehet probléma. A levéltetvekkel táplálkozó predátorok, mint a katicabogár és lárvája, a fátyolka pont ezekre az apró rovarokra utaznak rá. Így ha teljesen kiírtjuk, akkor nem lesz a hasznos rovaroknak sem tápláléka. A köztes megoldás lesz a célravezető, ilyenkor vetjük be az illóolajokat.

A Neem-olaj a NeemAzal nevű biológiai készítmény alapja, de önmagában használva is ugyanúgy megfelel a célnak a tapasztalataink alapján. Az évek során sikeresen megoldotta a levéltetűproblémát, amikor neem olajjal permeteztünk. Annak ellenére, hogy nem tartozik az engedélyezett növényvédelmi szerek közé.

Levélpirosító ribiszke-levéltetű ribizli bokrokon - illóolajos növényvédelem
Levélpirosító ribiszke-levéltetű ribizli bokrokon

A neem olaj hidegben hajlamos a flakonjába beleszilárdulni, így meleg vízbe állítva a flakont olvasszuk fel a sűrű olajat, hogy hasznát vegyük.

Tehetjük kézi olajpermetező flaskába töményen is, de akár kézi permetezőbe is kikeverhetjük, ha pár csepp mosogatószerrel vagy glicerinnel keverjük ki. Minden esetben vízhez keverjük hozzá. (A víz nem oldószere az olajoknak, ezért kell hozzá valami más plusz anyag, mint a glicerin vagy a mosogatószer).

Tafrína – az őszibarackfák réme

Nagyjából ebben az időszakban érkezik a legtöbb kérdés hozzánk a tafrína kapcsán. Általában a hobbikertészek és még akár a gazdák is ekkor eszmélnek rá: elmaradt a megelőzés és fodrosodó levelekkel vannak tele a barackfák. Mit lehet ilyenkor tenni? Ilyenkor nagyjából már semmit. A beteg leveleket leszedegethetjük és sok felé olvasni, hogy el kell égetni. A legtöbb településen ilyenkor már tűzgyújtási tilalom van és a nedves levelek nem is égnek, tehát ezen opciót talán napoljuk el. A leszedegetés megoldás lehet, de amint a meleg idő bejön, a probléma is elmúlik. A fodrosodás megáll és idővel a beteg levelek is le fognak hullani. A megelőzés sokkal fontosabb lenne.

A tafrína látványos megjelenése őszibarack fákon

A megelőzés első lépése a lemosó permetezésnél kezdődik a barackfák esetében is. Majd arügyfakadástól kezdve elkezdhetjük a fahéjolajos vagy teafaolajos permetezést. A bekeverés nagyjából megegyezik a neem olajéval. Itt a fahéjolaj nem szilárdul bele a flakonjába, hanem az illóolajokhoz mérten cseppentős kiszerelésű.

A fahéj illóolajának és a teafa illóolajnak is gombaölő hatása is ismeretes, így ezt a tulajdonságot használjuk ki a növényvédelemben.

Az egyszeri kezelés nem elegendő az illóolajok esetében és szükséges a kezelést késő délután, estefele végezni, mert a leveleket fényérzékennyé teheti az illóolaj.

Levéltetvek a bodzán

A fekete levéltetvek szinte ellepik a bodzát. Az egyik legérzékenyebb és legcsalogatóbb növény ezeknek a kis rovaroknak. Természetesen a hangyák sem ártatlanok a dologban és féltve őrzik kis levéltetű-állományukat a bodza hajtásain. Amikor az időjárásban ellehetetlenedik a növényvédelem, akkor hatalmas telepekben jelennek meg a levéltetvek. Viszont mivel itt a bodzavirágzás ideje, aligha lehet olyan szerekkel dolgozni, melyek várakozási ideje hosszabb.

Bodza hatásain levéltetvek és a predátorok
Bodza hatásain levéltetvek és a predátorok

A bodza levéltetűállománya igen csábító a predátor, hasznos rovarok számára is. A katicabogarak, zengőlegyek, fátyolkák és más hasznos segítőink is hamar elkezdenek dolgozni. Ekkora kártételnél már aligha érünk cél a szelíd megoldásokkal. Sok esetben a neem olajos kezelés, mint illóolajos növényvédelem megoldás lehet, ehhez ugyanúgy az időjárásnak is esőmentesnek kellene lenni.

A szelektív szerek közül a Teppeki, mely csak levéltetvekre van specializálva szintén jó opciónak számít.

Ervínia – pásztorbotok a körtén

A körtefákon és az almafákon az ervíniás hajtásvégelhalás komoly gondot tud okozni. Az évek során erre több hatékony megoldás is született pedig már, de mivel többnyire költségesek vagy épp eseti engedéllyel rendelkező megoldások, így ritkán alkalmazzák.

Pásztorbot-szerűen visszahajló és elszáradó hajtásvégek körtén
Pásztorbot-szerűen visszahajló és elszáradó hajtásvégek körtén

Az egyik megoldás az Erwiphage Forte használata, mely egy nanotechnológiás bio készítmény. Kijuttatása az esti órákban történik, amikor a gázcserenyílások nyitva vannak a levélfonákokon. A problémát nagyon szépen, akár évekre megoldja nagy felületen. Hektárszám teszteltük már ezt a készítmény, így bátran ajánljuk nagyobb gazdaságoknak is.

A másik megoldás a teafaolajos permetezés, ha az illóolajos növényvédelem híve akarunk maradni.

HASZNOS ÉS BIZTOS TANÁCSOKAT KERESEL? KÖVESD FACEBOOK OLDALUNKAT VAGY INSTAGRAM OLDALUNKAT.

Az illóolajok nem csodaszerek és nem engedélyezett növényvédőszerek, viszont kihasználhatjuk alternatív gyógyászatból már ismert és hatékonynak bizonyuló tapasztalatainkat kiegészítő lehetőségként.

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE HASZNOS TARTALMAKÉRT!

V. Topor Erika Kertész- mérnök

V. Topor Erika Kertész- mérnök

V. Topor Erika Okl. kertészmérnök, szakújságíróként 2003 óta foglalkozom a hobbikertészek mindennapjaiban felmerülő kérdések megválaszolásával.

Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
66 vélemény
×