Dark Mode On / Off

Ezért ne hozz haza növényeket a trópusi nyaralásból

Biztos mindenkinek ismerős az érzés, aki már volt a trópusokon nyaralni, hogy haza akarta csempészni a tájat. Így érkeznek hazánkba is a kis frangipánifa csemetéktől egészen a legextrémebb növényekig, pedig mind veszélyforrás lehet növényvédelmileg is.

A növényekkel ismeretlen kártevőket és kórokozókat is behurcolhatsz

Főleg a trópusokon élnek olyan élőlények, melyek hazánkban (még) nincsenek. Viszont a növényvédelmi munkába nagyon bekavarhat egy ilyen véletlen betelepült új kártevő vagy kórokozó, ha megtalálja saját új gazdanövényét.

Kétes esélyekkel indulsz neki a megtartásnak

Ha jól belegondolsz, nincs az a magyarországi kert, ahol ugyanolyan körülményeket tudsz teremteni, mint ami az eredeti élőhelyen volt. Ugyanígy ezt szobában sem tudod várhatóan megoldani. Vannak persze kivételek, mint a bougainvillea vagy épp a leander, de már a fentebb említett frangipánifa nem a könnyű esetek közé tartozik.

Lehet, hogy védett növényt törsz le, amiért komoly büntetés is járhat!

Még a magyarországi védett növényekkel sincs mindenki tisztában, nemhogy a külhoniakkal. Ahogy itthon megvan mindennek az eszmei értéke (igen, még a vakondnak is van!), addig ez külföldön is megvan.

Károsítod az anyanövényt, ami akár ki is pusztulhat.

Egyes növények nehezen vagy egyáltalán nem tudják kiheverni, ha a csúcsrügyeiket kitörik, visszacsípik. Ez rengeteg trópusi növényre igaz, így nem tudhatod, hogy amit épp hazahoznál kis darabot, az mennyire károsítja az anyanövényt. Te sem szeretnéd a növény kárát gondolom, így inkább ne törd le!

Tekints úgy az ottani növényekre, mintha a saját előkerted lenne.

Vajon örülnél neki, ha a házad előtt elsétáló turisták sorra tördelnék le a rózsáidat? Ugye, hogy nem. A helyi lakók is ugyanígy vannak ezzel.

Ajánlott cikkek