Dark Mode On / Off

Így teleltesd a muskátlidat!

Az egynyári növények nagy része átteleltethető, ha szakszerűen csinálod.

Az egynyári növények köztudottan évente ültetendők, de ez koránt sincs így, hiszen a nagyja átteleltethető. A muskátlit évszázadok óta átteleltetik hűvös pincékben, de ugyanígy a begónia, plechtrantus, citrommuskátli, díszcsalán is átteleltethető, nem beszélve a verbénáról, vaníliavirágról vagy épp a lantánáról.

A Plectranthus purpuratus könnyen dugványozható

Ha hűvös a pincéd, akkor nyert ügyed van, de a hűvös garázs, a szinte fűtetlen lépcsőház ugyanígy megoldás lehet.

Az egynyáriakat – ha lehet metsszük vissza, és egy egyszerű lemosó permetezéssel szabadítsuk meg a kártevőktől. Egyes – kevésbé fagyérzékeny egynyáriaknál akár kint is hagyhatjuk őket az első könnyebb fagyokig, mert így az atkák nem kerülnek be a teleltetőbe.

Hogyan locsold?

Elég nagy földdel vedd ki, hogy a gyökerek ne sérüljenek. Hetente egyszer elég lesz meglocsold, de ha úgy látod, akkor a kétheti locsolás sem probléma.

Fényigényük ilyenkor alacsony. Ha teljesen sötétben tartod télen őket, akkor felnyurgulnak a hajtásaik a locsolás hatására, de tavasszal visszazöldülnek a hajtások. Ha közepes fénynél tartod a teleltetett növényeket, akkor lassan ugyan, de ugyanúgy fognak fejlődni, mint nyáron.

Régi hagyomány, hogy a muskátlit például szabad gyökérrel fellógatják a pincébe. Hogy ez mennyire jó megoldás nem tudjuk, de állítólag régen csak így teleltették a vidéki asszonyok a muskátlikat.

Mit csinálj, ha túl nagy lett egy-egy növényed?

A nyáron hatalmasra növő szúnyogűző, vagy díszcsalán dugványról is jól szaporítható. Ehhez nem kell mást tenned, mint pár egészséges hajtást levágni a nagy növényről. A dugványokat vízbe állítva vagy nedves talajba ültetve tarts, hamar meg fog gyökerezni. Ha elég ügyes vagy, akkor a jövő évre is meglesz az egynyári virágod a balkonra vagy a kertedbe.

Ajánlott cikkek