Dark Mode On / Off

Rozetta-köd: a hatalmas izzó és vörös objektum

Rozetta-köd: új csillagokból

Érdekes csillagászati jelenséget, ún. ködöt találtunk, ami valójában a Rozetta-köd elnevezésre hallgat. A vörös fényt kibocsájtó objektum régóta izgatja a csillagászokat.

Az ionizált hidrogén alkotja a vörös kitörési felhők felhőszerű permetének nagy részét, amelyek a Rozetta-köd jellegzetes színét és alakját adják.

A leglátványosabb mélység-objektumok közé tartozik a Rozetta-köd, ugyanis ezek az objektumok olyan forróak, hogy vörös fényt bocsátanak ki magukból. A ködöket és a benne található gázokat fiatal csillagaik ibolyántúli fénye hevíti fel.

Rozetta-köd képe a H-Alpha felmérések részeként készült.
A kép az északi galaktikus sík INT fotometrikus H-Alpha felmérésének részeként nyert adatok alapján készült: Nick Wright, a University College London, az IPHAS együttműködés keretében

TUDTAD?

Ez a csillagköd kisebb kézitávcsövekkel is megfigyelhető tiszta éjszakákon, fényszennyezettségtől mentes területeken. Nagyobb felbontásra alkalmas távcsövekkel finom szálas szerkezete is felismerhető.

Mitől alakultak ki ezek a változatos színek?

Ott, ahol a forró gázhoz por keveredik, ott sötétebb területek jönnek létre. A por elnyeli a fény egy részét.

A ködről készült hamis színezésű felvételeken a vörös a kénatomok, zöld a gerjesztett hidrogénatomok, a kék pedig az oxigénatomok jelenlétére utalnak.

Földtől mért távolság: 5 219 fényév

Sugár: 65 fényév

Koordináták: Rektaszcenzió 6h 33m 45s | Deklináció +4° 59′ 54″

Csillagkép: Monoceros

Látszólagos fényesség (V): 9

Más elnevezések: Caldwell 49, NGC 2237

HASONLÓ TARTALMAK

Tudtad? Az ősz kezdete hivatalosan

Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
66 vélemény