Dark Mode On / Off

Rozetta-köd: a hatalmas izzó és vörös objektum

Rozetta-köd: új csillagokból

Érdekes csillagászati jelenséget, ún. ködöt találtunk, ami valójában a Rozetta-köd elnevezésre hallgat. A vörös fényt kibocsájtó objektum régóta izgatja a csillagászokat.

Az ionizált hidrogén alkotja a vörös kitörési felhők felhőszerű permetének nagy részét, amelyek a Rozetta-köd jellegzetes színét és alakját adják.

A leglátványosabb mélység-objektumok közé tartozik a Rozetta-köd, ugyanis ezek az objektumok olyan forróak, hogy vörös fényt bocsátanak ki magukból. A ködöket és a benne található gázokat fiatal csillagaik ibolyántúli fénye hevíti fel.

Rozetta-köd képe a H-Alpha felmérések részeként készült.
A kép az északi galaktikus sík INT fotometrikus H-Alpha felmérésének részeként nyert adatok alapján készült: Nick Wright, a University College London, az IPHAS együttműködés keretében

TUDTAD?

Ez a csillagköd kisebb kézitávcsövekkel is megfigyelhető tiszta éjszakákon, fényszennyezettségtől mentes területeken. Nagyobb felbontásra alkalmas távcsövekkel finom szálas szerkezete is felismerhető.

Mitől alakultak ki ezek a változatos színek?

Ott, ahol a forró gázhoz por keveredik, ott sötétebb területek jönnek létre. A por elnyeli a fény egy részét.

A ködről készült hamis színezésű felvételeken a vörös a kénatomok, zöld a gerjesztett hidrogénatomok, a kék pedig az oxigénatomok jelenlétére utalnak.

Földtől mért távolság: 5 219 fényév

Sugár: 65 fényév

Koordináták: Rektaszcenzió 6h 33m 45s | Deklináció +4° 59′ 54″

Csillagkép: Monoceros

Látszólagos fényesség (V): 9

Más elnevezések: Caldwell 49, NGC 2237

HASONLÓ TARTALMAK

Tudtad? Az ősz kezdete hivatalosan

Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
66 vélemény

You have successfully subscribed to the newsletter

Hupsz....valami elromlott. Kérjük, próbáld újra! :)

A Kertportál az általad ezen az űrlapon megadott információkat arra használja, hogy kapcsolatba lépjünk veled, valamint frissítéseket és kertészeti tippeket küldjünk neked.