Dark Mode On / Off

Tartsd kordában a gyomokat!

Talajmegújító sorozatunk következő részében újra a mulcsozás előnyei kerülnek előtérbe, méghozzá a gyomok szempontjából. TALAJMEGÚJÍTÓ, TALAJMEGÚJÍTÁS ROVAT

A kertekben a legnagyobb és egyben legidőigényesebb munka a gyomlálás, arról nem is beszélve, hogy a gyomok “mintha gyorsabban nőnének” a hasznos növényektől. A gyomok között is vannak hasznosak és már most leszögezhetjük, hogy a gyomosodás önmagába véve nem kellene, problémát jelentsen, csak tudni kell, hogy melyik gyom megjelenése mit jelent. Hamarosan erről is szó lesz a talajmegújító rovatunkban.

Na de maradva a témánál, nézzük sorra a mulcsozás előnyeit.

Díszít és megkönnyíti a munkát

Akár veteményről, akár díszkertről van szó, a mulcsozásnak van esztétikai értéke is. A fenyőkéreg, az akáckéreg és a szalma is szépen mutat, természetesen mindkettő a saját “műfajában”. Egyik a veteményben, míg másik inkább a díszkertben.

Van, aki a színes kérget szereti, de ebben az esetben az ökoszemléletre gondolva, talán a festékanyagok nem a legjobbak a talajba oldódás szemszögében.

Koktélparadicsom a szalmával borított permakultúra jellegű kertrészben

Elnyomja a gyomokat

Ha elég vastag a mulcsréteg, akkor képes elnyomni a gyomokat. Ez a tarackra csak kis mértékben igaz, viszont a magról kelőekkel már könnyebb dolgunk lesz, mert ha ki is kelnek, gyengék és könnyen kihúzhatók a mulcsrétegből.

Tarack a kertben

A tarack egy roppant kellemetlen történet, már ami a kertfenntartást illeti. Nagyon nehéz kiirtani, legtöbben a gyomírtókra esküsznek. Sajnos van benne valami…

Ha öko módszert keres valaki, akkor az un. kartonpapíros módszer megoldás lehet. Ebben az esetben két hét letakarás, két hét kitakarás, majd így tovább, amíg a tarack ki nem pusztul. Végeztünk erre kísérleteket, volt olyan terület, ahol két év kellett a tarack teljes kiirtásához. Ez rengeteg idő, ha valakinek a földterület az árutermelésének fontos helye.

A tarack és a selyemkóró is áttöri a legvastagabb szalmaréteget is
(A képen az uborka látható, háttérben a környező gyomflóra a szalmaréteg között)

Magról szaporodó gyomok

A gyomelnyomásnál már pár szóban említettük, hogy a magról kelő gyomok ellen a talajtakarás jó megoldás lehet. A lényeg, hogy a vastag mulcsréteg miatt a gyommag nem jut le a talajig, így nehezebben is kel ki. Magról szaporodó fajok között az aprószulák, parlagfű és disznóparéj a leginkább jellemző faj, mely igen korán meg is jelenik.

Gyommagvak behurcolva mulccsal!

Van egy fontos tudnivaló a mulcsozás kapcsán. Sajnos a nem megfelelő mulccsal a gyommagvakat be is hurcolhatjuk. Rossz időben kaszált szénával rendkívül sok gyommag hozható be a talajba, ami ki is fog kelni többnyire. A szalmához képest a széna ezért kockázatosabb takaróanyag. A szalmával csak árvakelés lesz (búza, árpa…).

A következő részben a humuszról lesz szóKövessétek oldalunkat és talajmegújító rovatunkat itt és a Facebookon is!

TALAJMEGÚJÍTÓ, TALAJMEGÚJÍTÁS ROVAT

HA TETSZETT ÍRÁSUNK, OSZD MEG BARÁTAIDDAL, ISMERŐSEIDDEL IS FACEBOOKON VAGY INSTAGRAMON

KÉRDÉSED VAN? FÓRUMUNKAT A FACEBOOKON TALÁLOD!

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE HASZNOS TARTALMAKÉRT!

Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
66 vélemény
×