Dark Mode On / Off

Dánia célja a 100%-os biogazdálkodás

Dániában az összes előállított élelmiszer 8 százaléka bio, exportját pedig 2007 óta 200 százalékkal növelte meg az organikus élelmiszerekből.

A dán kormány most azon dolgozik, hogy drasztikusan növelje a bioélelmiszerek előállítását, a végső cél pedig, hogy csak tisztagazdálkodásból előállított élelmiszerek kerüljenek az asztalra.

Tavaly az Élelmezésügyi, Mezőgazdasági és Halászati Minisztérium cselekvési tervet dolgozott ki az ökológiai termesztésre 2020-ig. Összesen 400 millió koronát, vagyis 60,8 millió dollárt ad erre a dán kormány. Az ország célja, hogy 2020-ra a közintézmények, vagyis az iskolák, napközik, kórházak ellátásában legalább 60 százalék bioélelmiszer legyen az arány a napi étkezésben.

A projektet Økologiplan Danmarknak [Organikus Dánia] nevezték el, amely az együttműködés megerősítése az önkormányzatokkal, régiókkal és minisztériumokkal. A csatlakozók elkötelezik magukat arra, hogy a napi étkezésben a tiszta élelmiszer egyre nagyobb százalékban jelenik meg.

A Minisztérium a céljai eléréséhez a következőket tűzte ki:

  • 3,3 millió eurót ad arra, hogy ösztönözze a belföldi piacot
  • Egyszerűsíti az ökológiai előírásokat
  • Támogatja az állami földeken a gazdák átállását az ökológiai gazdálkodásra
  • 8 millió euróval segíti az állami intézményeket a bioélelmiszerekre való átállásra

Más kormányzati szervek is részt vesznek a programban:

  • A Védelmi Minisztérium több bioélelmiszert kínál majd saját étkezőiben
  • A Környezetvédelmi Minisztériumot konvertáló több területen lesz biogazdálkodás
  • Az Oktatási Minisztérium beépíti a biogazdálkodás és ezek fogyasztásainak előnyeit a tananyagba

Még egy országnak vannak ilyen ambiciózus tervei, ez pedig Bhután. Bhután lakossága 750 ezer fő és öt évvel ezelőtt tette meg azt az ígéretet, hogy 2020-ra a teljes élelmiszer ellátás biogazdálkodásból fog történni. Ez a két ország nemcsak ebben hasonlít egymásra, hogy a tisztagazdálkodást egyre nagyobb mértékben növelik, hanem azon kevés országok közé tartoznak, akiknek a többi országhoz képest a szén-dioxid kibocsátása negatív szegmensben van.

Nálunk pedig kormányzati szinten irtják ki a biogazdálkodást, lásd Kishantos.

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE HASZNOS TARTALMAKÉRT!

Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
40 vélemény
×