Dark Mode On / Off

Xilit állatoknak: Kaphat-e a kutya, cica xilitet?

xilit állatoknak - Kutyáknak nem szabad xilitet adni

Diétás kutyatápok, vegán kutyakekszek és még sok egyéb érdekességre lelhetsz, ha a kutyák (és cicák) táplálásában keresgélsz az interneten. De mi van azokkal az egészségesnek hitt élelmiszerekkel, ami nekünk ugyan jó, de kutyáinkra fokozottan káros, sőt, mérgezést okoz. A xilit állatoknak való adásának jártunk utána.

Gazdiként mi sok olyan élelmiszernek nevezett “valamit” eszünk, ami nemcsak nekünk nem tesz jót hosszútávon, de állatainkra egyenesen veszélyt is lehet. Xilit állatoknak? Ilyen a xilittel vagy xylitollal készült keksz például.

A xilit (=xilitol) vagy más néven nyírfacukor egy gyakran használt cukorpótló szer. Hasonlóan édes ízű, mint a sima répacukor, de cukorbetegek előszeretettel használják, mert glikémiás indexe nagyon alacsony, nem emeli meg a vércukrot.

Egyes kutatások kimutatták, hogy a cukorpótlók hirtelen le is eljtik a vércukrot…hogy ez mennyire igaz vagy mindegyikre igaz-e még nincs rá hivatalos forrás, de például a stevia sok esetben produkál ilyen hirtelen vércukor-leesést, ebben már komoly tapasztalatok vannak.

Ez azért is érdekes, mert az állatok esetében hirtelen vércukor leesést produkál a xilit és súlyos májkárosodáshoz is vezet(het) – írják az állatgyógyászati szaklapok. Vajon akkor az embernél is igaz valóban?

A vércukor szint leesése, amelyet hipoglikémiának nevezünk, a xilitol felvétele után 30-60 percen belül következik be. Ennek oka a nyírfacukor által kiváltott erős inzulin szint emelkedés, amely emberben állítólag nem áll elő, de kutyáknál igen. Az inzulin hormon felelős a vércukor szint csökkentéséért a szervezetben.

Májkárosodást okozhat

Állatoknál (kutyák, vadászgörények, macskák) a májkárosodás 9-72 órán belül lép fel, ennek pontos oka nem ismert, a májsejtek elhalása alakul ki.

Hipoglikémia kialakuláshoz 0,15 gramm/ testtömeg kg nyírfacukor felvétele elegendő, tehát egy tíz kilogrammos, pl. westie méretű kutyának mindössze 1,5 gramm (=kb. fél kávéskanálnyi), egy 40 kg körüli német juhászkutyának 6 gramm  (kb. másfél kávéskanálnyi).

– írja az álaltorvos.net

A leggyakrabban jelentkező tünetek először hányás, hasmenés, majd a hipoglikémia tünetei alakulnak ki, azaz erős levertség, kóválygó járás (ataxia), izomremegés, esetleg kóma vagy görcsök.

Az ilyen állatok azonnali ellátást igényelnek. Többnyire infúzióba kötött cukros oldattal lehet helyrehozni a problémát – olvasható a Fehérvári Állatorvosi rendelő oldalán.

De hogyan kerül a xilit a kutyába?

A válasz nagyon egyszerű: kuncsorognak és a cukormentes egészségesnek tűnő sütikkel a házikedvencek gyakran találkozhatnak. Sokszor a gazdik szeretetből adnak az ázott kutyaszemeket meregető kis kedvenceknek, nem is gondolva a súlyos következményekre.

OLVASS TOVÁBB

Vigyázzunk a sünökre! Tippek ősszel.

What Our Clients Say
66 vélemény