Dark Mode On / Off

Madárparadicsom a kiskertben

madárparadicsom a kertben

Nos – ahogy a szólás mondja. ‘Sok kicsi is sokra megy.’ Így legyen madárparadicsom a kiskertben.

Keleti vallásfilozófiák tanításaikban – ezt bátran eltanulhatjuk tőlük – már évezredekkel ezelőtt arra hívták fel az otthont teremteni kívánó hívők figyelmét, hogy a természettel, amennyiben harmóniában szeretnének élni boldogságban és egészségben, akkor azzal harmonizáló hajlékot és kertet kell építeni.

Miért fontos a madárparadicsom a kiskertben?

Az ilyen harmonikus élettér lekicsinyített mása kell, hogy legyen a bennünket körülölelő élő és élettelen világ arányosan egységes egészének. Harmonikus élet tehát elképzelhetetlen harmonikus otthon nélkül, de harmonikus otthon sem képzelhető el, ha abból az élővilágot, kifelejtjük vagy még rosszabb, ha kirekesztjük holmi felesleges, haszontalan tárgyak kedvéért.

Élettér bizonyos futurisztikus elképzelések szerint föld alatt, óceánok mélyén, távoli galaxisok élettelen bolygóin mesterségesen is létrehozhatók.

Talán egyszer majd ilyen helyeken fognak is valamilyenféle települések, szálláshelyek épülni, de az már most megjósolható, hogy élő környezet nélkül azokban az emberi léttel harmonizáló élhető otthont és környezetet kialakítani soha sem lesz lehetséges.

Talán ezt látszik igazolni a múlt század húszas, harmincas éveiben megálmodott lakótelepek lelkeket sivárságba taszító depressziós betegségei.

Az otthonaink nagyobb részben ma még – Istennek hála -a balkonjainkkal, erkélyeinkkel, loggiáinkkal, kiskertjeinkkel, parkjainkkal, a hozzájuk tartozó növényi, rovar és állatvilágukkal összekapcsolnak a természettel.

A növények zöld színeikkel megnyugtatnak, színes virágaikkal vidámítanak, míg a lepkék és szitakötők, de még az olykor félelmet keltő méhecskék is, látványukkal életet és élni akarást varázsolnak technokratává üresedett, egyre szürkébbé váló hétköznapjainkba.

És akkor még madaraink daláról vagy csupán csak színes tollazatuk megkapó látványáról nem is beszéltem.

Ahhoz, hogy ez utóbbi kis légben szárnyaló dalnok barátainkat egész évben magunkhoz láncoljuk, ne csak madáretetők kihelyezésével kedveskedjünk – amit télen természetesen hálás jelenlétükkel megköszönnek -, hanem nyáron, mikor a táplálék bőségének zavarában már fittyet hánynak az odakínált száraz eleségre, építsünk számukra itatót és fürdőhelyet. Biztos, hogy, gondoskodó ajándékunk láttán ismét visszatérnek a közelünkbe.

Az 5 elem a kertben

Ezek a kis medencék vagy nagyobb tavacskák nem csak a madarak életében képesek minőségi változást okozni, hanem saját életünkben is gyökeres fordulatot hozhatnak.

A víz látványa és csörgedező hangjának muzsikája semmivel sem pótolható hangulati elem a otthonunk – lakásunk, kertünk – harmóniájában.

Nem szükséges messze a világba, morajló tengerekhez, zúgó vízesésekhez elutaznunk néha egy tenyérnyi nagyságú állóvíz széltől bodrozott tükrének látványa, vagy egy vékony sugárban csörgedező vízköpő megnyugtató csobogása is pótolni képesek képzetünkben amazok látványát és hangulatát.

Nem is beszélve arról, hogy az ilyen kis kerti vízi létesítményeink körül számtalan olyan egzotikus nővényt is megtelepíthetünk, melyek különben soha sem maradnának meg a kertünkben. Ezek a növények semmilyen más növénnyel össze nem téveszthető, kedves látványt nyújtanak, rendszerint nagy felületű zöld leveleikkel és ékes virágaikkal. Sok más előnyük mellett ezek a kis madáritatók pedig még párolgó vízfelületeikkel, ha minimálisan is, de visszanedvesítik és lehűtik forró száraz nyarainkon környezetük levegőjét.

Természetesen ezeknek a kis mesterséges víztározóknak környezetünkre gyakorolt kedvező hatása annál érzékelhetőbb, mimnél nagyobb a felületük, de ennek ellenére létesítésükkor mégis óvakodjunk a túlzásoktól, hiszen a fenntartásuk munkaigénye és költsége mai pénzszegény világunkban egyáltalán nem figyelmen kívül hagyható tényezők.

A kis vízfelületek

Kisméretű vízfelületek kedvező hatása kiskertekben fokozható, ha madáritatónkat a kert egy csendes, félreeső, szélárnyékos, de viszonylag könnyen megközelíthető zugában helyezzük el. Egy a kertünk arányait figyelembevevő kisebb létesítmény, inkább célravezető, mintsem egy kezelhetetlen túlméretezett medence vagy vízfolyás.

Erre a célra megfelel akár egy nagyobb méretű kerámia vagy fémtál, netán egy kettéfűrészelt öreg hordó egyik fele vagy csupán csak egy nagyobb terméskőből kivájt bemélyedés, melyben megáll az esővíz.

Ugyanígy megfelel a vaskos fatörzs is, melynek kifaragott vályúrészét fóliával vagy beleillő műanyag edénnyel, bélelhetjük ki.

Vásárolhatók készen műalkotásoknak is beillő egyedi madáritatók kőből, műkőből, kerámiából, fémből és még ki tudja hányféle kivitelben, de óvakodjunk a túl díszes daraboktól, hiszen az elsődleges hangsúlyt inkább a rendeltetésre helyezzük.

Ügyeljünk arra, hogy megvásárolt műtárgyak ne csak szépek legyenek, de a madarak is szívesen látogassák. Amennyiben olyan helyre kerülnek ezek az itatótálak vagy csobogók, ahol a madarak háborítatlanul és gyakran felkereshetik, akkor célt értünk. Ugyanis jelenlétükkel még hangulatosabbá még barátságosabbá varázsolják kertünk miliőjét és élővilágát.

Ezek a kis vízfelületek különösen kedvesek és hangulatosak facserjék lombja alatt és évelőnövények (árny- és sásliliomok, páfrányok) társaságában.

Víztükreiket díszítethetjük tavirózsával, békalencsével, rucaörömmel és békatutajjal, de ültethetünk sekélyebb részükbe sárga mocsári nőszirmot, nyílfüvet és, amit tavak és folyók partjáról kirándulásaink alkalmával sikerül begyűjteni.

Figyelem védett növények gyűjtése tilos!!!
Bátrabb kertbarátok vállalkozhatnak kisebb kerti tavak építésére is, melyek nem csak madarak itatására és fürdőzésére alkalmasak, hanem színes halak – főképpen pontylazac félék – betelepítésével kertünk különleges látványosságai is lehetnek.

Legyen saját kerti tava

Nemcsak tollas kis barátainknak, de Önök életében is sok örömet és kellemes pillanatokat hozhat egy viszonylag egyszerűen és kevés pénzből könnyen megvalósítható vízfelület a kiskert félreeső nyugodt zugában. Paddal kiegészítve, madarak társaságában az ilyen helyek megnyugvást és békét sugallnak minden megfáradt ember életébe.

Borítókép: Pexels

Ajánlott cikkek