Dark Mode On / Off

Gránátalma szaporítása: magvetéssel

gránátalma - hogyan neveljünk magról gránátalmát? - hobbikert - kertésztippek - kertportál

A gránátalma egy egzotikusnak számító mediterrán növény, de hazánkban is sikeresen nevelhető belőle termő fa. De hogyan neveljünk magról gránátalma-fát? Ennek jártunk utána saját tapasztalatokat gyűjtve.

Mi is az a gránátalma?

A gránátalma (Punica granatum) az emberiség egyik legrégibb kultúrnövénye, a punok révén került a rómaiakhoz.

A legenda szerint, Ciprus szigetére Aphrodité ültette az első gránátalmafát. A gránátalma előkelő helyet foglalt el az ókori gazdasági növények, a búza, árpa, szőlő, olajfa, füge és a datolya között. A bibliában is gyakran történik róla említés.
Lángvörös nagy virágai a szerelmet jelképezik. Alma nagyságú, kemény héjú bogyótermésében a lédús magléc és a húsos magburokban őrzött rengeteg mag miatt a termékenység szimbóluma. A héja kemény, nem fogyasztható, a mag szintén kemény ahhoz, hogy megrágjuk, sok ahhoz, hogy lenyeljük. A húsos magburok azonban ízletes, kissé savanykás, ezért üdítő és tápláló, kárpótol bennünket a fogyasztásának nehézségei miatt. A hazai ízlésnek talán mégsem felel meg, hiszen annak ellenére, hogy a citromhoz, narancshoz és a kivihez hasonlóan, Dr. Velich István szép könyve szerint „nálunk is megterem”, alig találni a kerti dézsákban, védett verandákon, vagy védett napos kertekben.

Hogy jutunk vetőmaghoz és hogy neveljük fel magról? Gránátalma szaporítása, hogyan?

Vetőmaghoz könnyűszerrel juthatunk, ha tudunk venni jó, érett gránátalmát a zöldségesnél. Minél érettebb, annál jobb lesz az eredmény. Pucolás után a húst étkezéshez kinyerjük és a magokat leszűrjük. A magokat onnantól elvethetjük.

A magvetéshez jó minőségű, jó vízáteresztő talajra lesz csak szükség. Elsősorban a kora nyári idejében vessünk, mert szükség van a jó csírázáshoz a megfelelő hőmérsékletre is. Mivel egy mediterrán növényről beszélünk, így a csírázáshoz is melegre lesz szükség.

A magokat kb 1 cm vastag földdel fedjük le, takarjuk és akár első pár napban nyugodtan a cserepet is letakarhatjuk, hogy a pára bent maradjon.

A magok szobahőmérsékleten kb. 25-35 nap alatt kelnek ki. Ha tudunk nekik tartani egy magasabb hőmérsékletet, netán van egy un. grow-boxunk, akkor ez az idő még kevesebb, olyan két hét nagyjából a normális csírázási ideje.

A palántákat csak akkor ültessük szét, ha már párleveles állapotban vannak. A hőmérsékletre továbbra is érzékeny lesz, tartsuk melegben a növényeket és fogyeljünk oda a megfelelő talajnedvességre.

Mivel eredeti élőhelyén a meszes-lúgos talajon él, így nem árt, ha átültetéskor ezt figyelembe vesszük. Sokkal egészségesebb növényeket lehet belőlük nevelni, ha a talaj pH-ja megfelelő.

Az első pár évben érdemes még dézsában neveljük, mert fagyra érzékeny lesz és csak később bírja majd a téli hideget a kertben. A dézsásan a teleltetést így könnyebb megoldani az elkövetkezendő 3-4 évben.

A tápanyagok pótlását meghálálja, Volldünger műtrágyából a 10 literhez 1 evőkanálnyi plusz tápanyaggal növelt vízzel öntözzük.

Tehát a gránátalma szaporítása sokkal könnyebb, mint gondolnánk, mert könnyen magról is szaporítható.

Borítófotó: Unplashed/Alexander Schimmeck

kertportal-banner-applikacio
IDE KATTINTVA TUDOD LETÖLTENI

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE HASZNOS TARTALMAKÉRT!

Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
44 vélemény
×