Dark Mode On / Off

Júliusi tennivalók a kiskertben

Éjjel akár 10-12 & fok köré is lemegy a hőmérséklet, ami igencsak kedvezőtlenül hat a zöldségek bekötődésére. Sok olvasónk jelezte, hogy nem köt a paradicsom, padlizsán, paprika, de virágba szökkennek a salátafélék, bazsalikomok és retkek is. Mit tudunk tenni ezek ellen? Íme pár tipp a saját Majorunkból!

Visszacsípett bazsalikomok a magaságyásban a walipini mellett

A bazsalikomok a vegyeskultúrás ültetésnek köszönhetően ugyanazt a tápanyagellátást kapják, mint a zöldségnövények, ami így még erőteljesebb virágba fordulást eredményez, hiszen ami a paprikánál, paradicsomnál virágzásserkentő, az a fűszereknél is ezt a hatást éri el. A mostani időjárás ráadásul még jobban rájátszik erre, így hetente visszametsszük a bazsalikomokat és az olyan fűszereket, melyeknél nem szeretnénk, hogy virágzásba forduljon (pl. citromfű és menta).

A bazsalikom visszacsípésekor a felső levélpárt vágjuk vissza, ahol a virágkezdemények középen kialakulnak. A növény így nagy lombozattal hálálja meg a visszacsípést, ami a fűszerlevél termeléshez fontos nekünk.

Díszmák a vegyeságyásban

Mivel kertünk méhvédelmi kert is egyben, így rengeteg olyan dísznövényt ültetünk, melyet a méhek kedvelnek. Ezzel egyidőben a bundásbogár és más virágkárosító rovar is megjelenik a kertben, így fokozottan figyelni kell a haszonnövényekre is virágzás idején.

Július közepére viszont a díszmák, bazsalikom, oregánó, menta, majoranna, citromfű, retek, cékla és a vöröshagyma is virágzásnak indul, így ha a reteknél, céklánál és hagymánál fejesedést várunk, akkor az első kettőt érdemes visszacsípni, míg a vöröshagymánál már lemondani erről. Az időjárás idén nem kedvez a fejesedő vöröshagymának házikerti szinten.

Céklán is visszacsíphetjük a virágokat, ami javítja majd a gumó fejlődését.
A vöröshagymánál már szépen kifejlődött a virág

Újhagymát viszont még mindig duggathatunk, hogy folyamatosan legyen a reggelihez friss újhagymánk.

A cukkinik már javában teremnek, a kert jáde cukkinijei is szépen elkezdtek beérni. A Jáde cukkini fehér terméseket hoz, de ugyanígy használható a konyhában, mint a zöld változata.

A cukkinik és patisszonok közötti felületek faforgáccsal vannak leszórva, hogy a kánikulában a homok ne tudjon felforrósodni.

A még télen különlegességnél egy korábbi cikkünkben említett banánuborkák is szépen virágba borultak. A teljes növénynek banán illata van, így nagyon várjuk a cseperedő uborkákat is már!

Banánuborka virágzás
Mángold, bokorbab, saláta és oregánó

A mangoldot ilyenkorra már harmadjára szüreteljük, a bokorbabok második vetése is elkezdett virágozni. A fejessaláta az éjszakai hidegnek köszönhetően még mindig nem ment virágba, így még most is szüretelető tépősalátaként. Az oregánó bevirágzott és vonzza a rovarokat.

A baboknál érdemes figyelni a poloskákra, mert a babokat és a kukoricát kifejezetten szeretik.

A mentafélék a molytetvek kedvelt búvóhelye a melegben és a szamóca második körét futja, így most újra szüretelhető az eper (szamóca).

Érik újra a szamóca

A szamócák közötti faforgács a csigákat is hivatott távol tartani.

A tűzbabon előszeretettel bújnak el a kalló cserebogarak, elkezdett teremni a méteres bab és szüretelhető télire a menta szárítmánynak.

Az atkakártételekre is érdemes odafigyelni, mert a gyümölcsfákon a lombot ilyenkor is intenzíven károsítja.

A nagy szárazság miatt viszont a gyomlálást érdemes megfontolni. Az olyan részeken, ahol a gyomok kihúzásával a haszonnövényeket is kitéphetjük véletlen a talajból, ott érdemes ilyenkor a gyomokat benthagyni vagy csak a zavaróakat tőből levágni, mert így nem húzzuk fel pl. a szamócák legyökeresedett indáit. Ellenben a parlagfüvet érdemes kiszedni, vagy a nagyobbakat tőből maradéktalanul kivágni.

A porcsin keserűfű főleg a gyengébb talajokon jelenik meg ilyenkor már tömegesen, takarja és egyben hűti a talajt, vagyis érdemes lehet benttartani. Húsos leveleinek köszönhetően a talajnevdességgel is jól gazdálkodik, ráadásul magas az Omega-3 zsírsav tartalma és nyári salátákba, smoothie-kba is ideális a konyhában is.

V. Topor Erika Kertész- mérnök

V. Topor Erika Kertész- mérnök

V. Topor Erika Okl. kertészmérnök, szakújságíróként 2003 óta foglalkozom a hobbikertészek mindennapjaiban felmerülő kérdések megválaszolásával.

Ajánlott cikkek