Dark Mode On / Off

Illatával mindenkit elvarázsol a koszorúfutóka

koszorúfutóka

Stephanotis floribunda, magyarul koszorúfutóka, vagy más néven madagaszkári jázmin, egy igen izgalmas trópusi kúszónövény, mely hazánkban, bent a lakásban is nagyszerűen meg tudja mutatni a szépségét.

Hawaii esküvői virágnak is nevezik, a menyasszonyi koszorúk egyik kedvelt alapanyaga, azért, mert mind a növényen maradva, mind vágott virágként sokáig szép, mutatós marad.

A koszorúfutóka kinézete

Gyéren elágazó liános, futónövény, mely akár 6 méter hosszúra is megnőhet a természetes élőhelyén. Szárai bármilyen támasztékon felkúsznak Virága tölcsér alakú, a színe pedig fehér. Erős, intenzív édes illatot áraszt. Levele sötétzöld, fényes, kerek vagy ovális formájú.

Stephanotis floribunda tartása

Kifejezetten trópusi faj, hazánk klímája túl hideg neki, ami nem teszi lehetővé a szabadba való kiültetését, de bent a lakásban gyönyörűen mutat. Nincs túl sok munka vele, kifejezetten könnyen tartható, tartós növény, mely sok gondozást nem igényel.

A koszorúfutóka fény és vízigényes

Mivel trópusi növény eredetileg, így a hő és fényigénye meglehetősen magas. Ez azt jelenti, hogy télen is igényli a legalább 15 °C meleget. Túlságosan sötét helyre ne állítsuk, mert hosszú hajtásokat növeszt és egyáltalán nem, vagy alig hoz virágot. Virágzása késő tavasztól kora őszig tart.

A kellő nedvesség is szükséges az optimális növekedéséhez, a földjét tartsuk mindig egyenletesen nedvesen. Tehát a melegebb évszakokban és a növekedési időszakban bőséges öntözés szükséges a számára. Párás környezetet teremtünk neki, azt meghálálja, így akár permetezhetjük is. Télen ritkábban öntözzünk. Arra figyeljünk, hogy a pangó vízre és a túlöntözésre is kényes, ezért bőségesen tegyünk vízelvezető anyagot, mondjuk durva homokot a földjébe.

Érzékenyen reagál a helyzetváltoztatásra, huzatra. Ha a virágok bimbói megjelennek, akkor lehetőség szerint már nem szabad mozgatni, mert eldobja őket. Az elvirágzás után a bimbókat és a hosszabb hajtásokat, a kúszó szárakat vissza kell vágni. Ha a lombozatát szeretnénk sűrűbbre hagyni, érdemes a hajtáscsúcsokat levágni. Erős, kúszó szárait mindenképp támasztékra kell felfuttatni.

Átültetés, szaporítás

Szaporítani hajtásdugványozással vagy levélpárral lehetséges. Az átültetést inkább tavasszal végezzük.

A takácsatkák, a pajzstetvek és levéltetvek megtámadhatják a növényt.

Tedd a lakás olyan pontjára, melyen kellően meleg, világos és levegős, úgy érvényesülhet leginkább sajátos szépsége és illata. De ha valami különlegesre vágysz, nézd meg ezt a cikket is, mely szintén bemutat pár izgalmas növényt.

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE HASZNOS TARTALMAKÉRT!

Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
66 vélemény
×