Dark Mode On / Off

Gondos gazda szemlélet

Ismerős a fogalom? Majdnem olyan, mint a “Tiszta udvar, rendes ház”. De vajon mennyire ismerik a gazdák ezt a fogalmat és mennyire teszik magukévá?

A “Gondos gazda” fogalma, mint szemlélet jelen van a mostani agráriumban, és egyre többet hangoztatják. De vajon mit jelent maga a fogalom, amit szinte mindenki ismer, mégis kevesen tartják be?

Ahogy haladunk előre az időben, egyre több gazda kertjét ismerjük meg, és sajnos nem mondható el mindenkiről – sőt többségben vannak a nem mondható el -, hogy valóban értené az általa hangoztatott: “Én gondos gazdának tartom magam.” kifejezést.

Amit mi látunk mostanság, hogy kezd beigazolódni az “akinek a háza ég” effektus is, hiszen az ültetvények tele vannak PET-palackokkal, itt-ott a gyomban ragadt bálamadzagokkal, törött ládákkal, vödrökkel, elhagyott nejlonokkal. És ez legtöbbször nem a szél műve, aki csak úgy odahordja “gondos gazdák” földjeire. Sajnos a magyar valóság az, hogy sok az igénytelen gazda, aki arra fogja a rendetlenséget, hogy bizony az agráriumban nincs ideje semmire és ez csak pár nap alatt gyűlt össze, hidd el. Általában ilyenkor csak felhúzzuk szemöldökünket és hagyjuk a témát.

Ő gondos gazdának tartja magát…Vajon az-e?

A “Gondos gazda” fogalma sok mindenre vonatkozik. Egyrészt tisztelni a környezetet: legyen szó a gyomokról, a hasznos állatokról és a növényeinkről. Ápolni kell a haszonnövényeket, kordában tartani az általunk gyomnövényeknek minősítetteket, gondoskodni az állatokról. Másrészt a környezet rendben tartása: tiszta udvar, tiszta ólak (lehetőség szerint), szemét összeszedése – még akkor is, ha csak a szél fújta be, a trágyadomb/komposztdomb megfelelő karbantartása. A Gondos Gazda odafigyel a szomszédaira is, és igyekszik tevékenységét oly módon tenni, hogy ezzel másokat nem zavar, vagy ha kénytelen zavarni, akkor is ideiglenesen végzi és nem állandóan tevékenységét, vagy olyan órákban, amikor közismerten másokat megzavar vele.

Tehát a gondos gazda sok szempontot figyelembe vesz. Nem hagyja ültetvényeit “legatyásodni”, hiszen minek az olyan ültetvény, ami nyakig érő gazban, károsodott é legyengült növényekben gazdag?

És ő gondosabb gazda? Szerintünk igen, de mindenki döntse el maga…

A képeken nincsen semmi retusálás, nincs filter, semmi…a maga hirtelen valóságát látjuk. Míg az egyiken a növényvédelmi kár- és kórképek gyűjteményét látjuk, elhanyagoltan, metszetlenül, gyomírtatlanul ,,stb, addig a másiknál mind a művelési mód, mind a növényvédelem helyénvaló. Egymás melletti két szomszéd eltérő “gondos gazda” szemlélete. 

Az írás lényege nem az ítélkezés, hanem ugyanannak a fogalomnak a két eltérő értelmezése látható.

Sok olyan ültetvény van hazánkban, amiben szembe állítható egymással ez a két véglet. Egy elhanyagolt ültetvényt helyrehozni nem egy év munkája. Bár igaz, hogy sok múlik a szőlősgazdán – ki hogyan gondozza ültetvényét egy évig, de az biztos, hogy rengeteg olyan gyengültségi tünetegyüttes jelentkezik egy ilyen mértékű elhanyagolságon, amit egy tenyészidőszak alatt egy ültetvény nem tud kiheverni. Ez igaz a növényvédelemre, igaz a tőkék metszésére és igaz a növényállomány minőségének rehabilitálására is.

A Kertportál csapata hosszú évek óta végez ültetvényrehabilitációkat mind gyümölcsösökben, mind szőlőskertekben, így tapasztalatainkat osztjuk meg Veletek, Olvasóinkkal. Minden írásunk oktatási jelleggel jön létre, mentes az olyan célzott PR-tevékenységtől, ami arra sarkallna, hogy válassz minket, mert mi helyrehozzuk ültetvényed. Helyre tudjuk hozni ültetvényed, de ehhez TE IS KELLESZ! A Gondos Gazda szemlélet egy elköteleződés, és egy állandó kontroll alatt tartása az ültetvényeknek. Arról nem is beszélve, hogy egy elhanyagolt és legyengült ültetvény nem tud olyan termésátlagokat produkálni, mi versenyképes lesz a piacon, így nem elég az, hogy ronda az összkép, de hosszútávon fenntarthatatlanná válik a rendszer…

Ajánlott cikkek