Dark Mode On / Off

Fenntartható kertek télen is örömöt adnak

fenntartható kertek - topor erika naturkertész, kerttervezés

Akinek fenntartható kertje van, az tudja, hogy megannyi öröm rejlik a fenntartható kertek növényeiben még a téli időszakban is. Nem véletlen hát, hogy ilyen rohamosan tud fejlődni ez az irányzat is végre Magyarországon is.

A 90.9 Jazzy Rádió, Jazzy Weekendben Danai Katával minden alkalommal az utóbbi időben formabontó témákat feszegetünk. Nem azért, mert szeretünk szembemenni a világrenddel, hanem azért, mert tényfeltáró és hasznos gondolatok sokasága cikázik afejünkben adásról adásra. A fenntartható kertek témaköre meg messze nem lerágott csont, hiszen úgy terjed már szerencsére mint a futótűz.

Bár az is igaz, hogy sokan divathbortként vagy egy marketingfogásként biggyesztik oda angolkertjükre, hogy fenntartható kert, de valójában a fenntartható kert kicsit máshol kezdődik.

Télen sem kell lemondani a szépségről

A fenntartható kertek koncepciója nem ér véget nyár végével, hanem folytatódik ősszel és télen is. Például manapság divatos nem összeszedni a lombot. Még a gyepes részekről sem. Ez a fenntartható kertben alap.

A lomb között ezernyi élőlény tud áttelelni, jó részük a hasznos listán szerepel, ha már kategorizálunk hasznos-nemhasznos vonalon.

Télen egy ilyen kertben meghagyjuk az elszáradt évelők hajtásait, csak a beteg növényi részeket vágjuk vissza és attól sem kell megijedni, ha ez hirtelen a szemünknek ismeretlen látvány. Mert ha szerencsén van és hó is lesz idén, akkor persze máris lesz egy olyan tájkép előttünk, ami igazán meseszerű.

Bár a borítóképen éppen kora tavasz van, nem telik el kerti feladatok nélkül a tél sem.

A karosolló nagy barátom, mert fenntarthatóság ide vagy oda: szükség esetén metszeni is kell a kertben. A beteg növényi részeket már említettem, de egy Olvasónktól korábban kapott képen is jól látszik, hogy mely növényi részeket érdemes lemetszeni.

A kép forrása sajnos számunkra ismeretlen, így kaptuk mi is, de jól mutatja, hogy végre egy olyan ábra, ahol áttekinthetően vannak jelölve a télen is jól látszó levágandó részek.

A fenntartható kertek tulajdonosai is ennek megfelelően már télen nekiláthatnak a metszésnek. Annyi csak a különbség “nálunk”, hogy tényleg csak a legszükségesebbeket vágjuk ki, mert számunkra a természetesség a fontos inkább, mint a tökéletesre metszett koronaforma.

Aki idén telepítette kertjét

Aki velünk terveztet, az általában saját magának telepít. Ehhez persze olyan terveket is kap, amiből tud dolgozni. De ha ez az első teled a kerteddel, akkor a talajtakarást nem szabad elfelejteni. Ez lehet mulcsozással, szalmázással vagy bármivel, ami talajtakarásra alkalmas. Ez fogja megvédeni a növényeket az első pár évben a kifagyástól.

Az első évben nem kell metszeni egy fenntartható kertben, ezt most le is húzhatod a listáról, ha idén van először kerted.

Növényvédelemre érdemes odafigyelni. A kifagyás, visszafagyás sokszor csak egy dolog. De a beteg növényi részeket, gyümölcsbábokat szedjük le a fákról, cserjékről is, mert ez sem a madaraknak nem lesz jó csemege, sem a növényünknek nem segít és nagy gócpontja lehet a következő évi problémáknak.

Fűfélék összefonásától kezdve a nagy cserjék megóvásáig

Akinek a kertjében vannak díszfű-félék, mint pl a pampafű, az még időben fonja össze vagy kösse össze, hogy közepén ne tudjon megállni a víz és ne fagyjon ki az egész tő tavaszra.

A nagy cserjék is képesek szétborulni a hónyomástól. De egy kiadós őszi tartós csapadéknál is a víz súlya szétteríthet egy borókabokrot is. Az ilyen nagyobb növényeket spaniferrel vagy más erős kötözővel rögzítsük, fogassuk össze, hogy ne nyomja szét a csapadék terhe. Ez a növénynek is segítség, mert ha lehasadna, akkor nagy sebfelület keletkezik, ami nehezen forrad vissza télen és újabb növényvédelmi gondot okozhat.

Örömöt is találjunk a kertben!

Mindig csak a kerti munkákról beszélünk, pedig naturkertészként tudom, hogy az örömök kerti megélése is rendkívül fontos. Itt rossz az, aki rosszra gondol. Örömök alatt a pihenést és a szemlélődést is értem, amikor forró kakaóval egy vastag pléd alá kiülünk gyönyörködni a kertünkbe, nézni a madáretetőkre érkezp madarakat és élvezni azt a csodát, ami körülvesz minket.

Próbáljunk visszalassulni a természethez. Ha nincs is hó, de az esőcseppek szépen mutatnak az elszáradt leveleken. Figyeljük meg alaposan a minket körülvevő környezetet.

Borítókép: Kertportál / Makai Marianna

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE HASZNOS TARTALMAKÉRT!

V. Topor Erika Kertész- mérnök

V. Topor Erika Kertész- mérnök

V. Topor Erika Okl. kertészmérnök, szakújságíróként 2003 óta foglalkozom a hobbikertészek mindennapjaiban felmerülő kérdések megválaszolásával.

Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
66 vélemény
×